«Πολυπράγμων» χωρίς κανένα αποτέλεσμα η Παπασπύρου

«Πολυπράγμων» χωρίς κανένα αποτέλεσμα η Παπασπύρου16.12.2018Πρόσωπα

Στο επίκεντρο της (αρνητικής) δημοσιότητας ακόμη μία φορά η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, που αποδεικνύεται ανεπαρκής για τη θέση που κατέχει

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στη δημοσιότητα με αρνητικό τρόπο. Η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου - Ζεντέλη αυτή τη φορά εκτέθηκε από την «Εφημερίδα των Συντακτών», μία εφημερίδα που σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτικά αντίθετη στην κυβέρνηση. Μάλλον το αντίθετο. Η εφημερίδα αναφέρθηκε

εκτενώς σε άλλη μία υπόθεση που αποκαλύπτει θεαματικά την ανεπάρκεια της κυρίας Παπασπύρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η γενική επιθεωρήτρια καθυστέρησε... μόλις 19 μήνες να παραδώσει ένα πόρισμα μόλις 18 σελίδων για δύο περιστατικά Διεθνούς Δικαίου που αφορούσαν απελάσεις προσφύγων, οι οποίοι είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να ζητήσουν άσυλο. Ποιο ήταν εν ολίγοις το συμπέρασμα του συγκεκριμένου πορίσματος; Πως πέρασε καιρός από την ανάληψη της υπόθεσης από τη Γενική Επιθεώρηση κι έτσι δεν μπορεί να προκύψει ασφαλές συμπέρασμα!

H Μαρία Παπασπύρου, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά κατάγεται από τον Πόρο, εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1983. Το 2010, δηλαδή μόλις δύο χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή της, ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος Πόρου με τον συνδυασμό του σημερινού δημάρχου Γιάννη Δημητριάδη, αλλά αποσύρθηκε από τη διαδικασία. Τον Φεβρουάριο του 2011 εκλέχθηκε Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη με τη βοήθεια του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη κ. Σγουρού, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές, είχε άνωθεν εντολές για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς της. Με την εκλογή της στην Περιφέρεια Αττικής η Ρένα Δούρου αρχικά θέλησε να την υποστηρίξει για να παραμείνει στην ίδια θέση, έχοντας επίσης άνωθεν εντολές, όμως οι περιφερειακοί του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν και δεν τη στήριξαν στη σχετική ψηφοφορία.

Τελικά, τοποθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης το 2016. Διαδέχθηκε στη νευραλγική αυτή θέση τον Λέανδρο Ρακιντζή. Η προσωπικότητα, οι νομικές γνώσεις, η αποτελεσματικότητα και κυρίως η εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του προκατόχου της ως δικαστή και γενικού επιθεωρητή, σε αντιπαραβολή με την κυρία Παπασπύρου, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σύγκρισης μεταξύ τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ανακοινώθηκε η τοποθέτηση της κυρίας Παπασπύρου στη θέση της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, παλιοί συνάδελφοί της που τη γνώριζαν καλά στην αρχή δεν το πίστεψαν, ενώ στη συνέχεια το σχολίασαν με αρκετό χιούμορ. Πράγματι, τα έργα και οι ημέρες της κυρίας Παπασπύρου που επακολούθησαν επιβεβαίωσαν πλήρως όσους αμφισβητούσαν ότι θα μπορούσε να καλύψει με επιτυχία τις ανάγκες της θέσης που αναλάμβανε. Οι υποθέσεις στις οποίες η διαχείριση του έργου της κρίθηκε αναποτελεσματική, κι έχουν δει φως της δημοσιότητας είναι σκανδαλωδώς πολλές για το διάστημα κατά το οποίο ασκεί τα καθήκοντά της.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολύμηνη καθυστέρηση έκδοσης του πορίσματος για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την οποία η κυρία Παπασπύρου έδωσε την εξήγηση πως «η καθυστέρηση αποδίδεται στην αργή ροή πληροφοριών». Η ίδια επιχειρηματολογία χρησιμοποιήθηκε και για τις καθυστερήσεις των ερευνών της στην υπόθεση Novartis. «Χάθηκαν στοιχεία γι' αυτό και έχουμε καθυστερήσει τόσο πολύ» δήλωνε στις αρχές του 2018.

Μόλις... οκτώ μήνες

Στην πραγματικότητα, οι καθυστερήσεις έχουν γίνει συνώνυμο της θητείας της. Στην περίπτωση της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης χρειάστηκε και πάλι μόλις... οκτώ μήνες για να εκδώσει πόρισμα, το οποίο τελικώς αθώωνε πλήρως την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου η οποία όμως στη συνέχεια κλήθηκε, μαζί με άλλα δέκα άτομα, να καταθέσει στον εισαγγελέα ως ύποπτη. Ισως αυτό να ήταν μια ευγενική ανταπόδοση για εκείνη την περίοδο που η κ. Δούρου προσπάθησε να τη στηρίξει για τη θέση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη.

Οσο για τη υπόθεση των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι; Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες του τρόπου με τον οποίο η κυρία Παπασπύρου εξέθεσε, τελικά, τη Δικαιοσύνη. Αρχικά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με την οποία η κυρία Παπασπύρου διατηρεί φιλικές σχέσεις, ζήτησε από τους εισαγγελείς να συμπεριλάβουν στη δικογραφία και το πόρισμα που θα συνέτασσε η γενική επιθεωρήτρια, το οποίο βεβαίως -άλλη μία φορά- ήθελε τον χρόνο του για να ολοκληρωθεί. Η εντολή της κυρίας Δημητρίου στην πραγματικότητα «πάγωνε» το έργο του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος είχε ήδη παραλάβει το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα - πυραγού (ήταν, μάλιστα, περίπου 100 σελίδες) και βρισκόταν στο στάδιο να αποστείλει κλήσεις για εξηγήσεις στους υπευθύνους. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν έκαναν την κυρία Δημητρίου να αναδιπλωθεί και να δηλώσει πως δεν ήθελε να «παγώσει» τις έρευνες, αλλά να καταστήσει γνωστό στον κ. Ζαγοραίο ότι υπάρχει και το πόρισμα της επιθεωρήτριας.

Ο παράνομος έλεγχος στους υποθηκοφύλακες και οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει, βεβαίως, τον παράνομο έλεγχο που προσπάθησε να πραγματοποιήσει η Μαρία Παπασπύρου τον Απρίλιο του 2016 για να διαπιστώσει αν οι υποθηκοφύλακες παρακρατούν χρήματα από την αμοιβή τους, τα οποία θα έπρεπε να αποδίδουν στο Δημόσιο. Οπως έχει αναφέρει η «δημοκρατία» και στο παρελθόν, οι υποθηκοφύλακες δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και ο έλεγχός τους δεν υπάγεται στη ΓΕΔΔ. Τότε, μάλιστα, οι υποθηκοφύλακες, ζήτησαν να τη δουν. Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι στην ερώτηση των υποθηκοφυλάκων «πού τα λέει αυτά ο νόμος;» η κυρία Παπασπύρου απάντησε «τα λέω εγώ!» επιβεβαιώνονται από πηγές ως... ακριβείς.

Φυσικά, δεν λείπουν τα δημοσιεύματα που τη θέλουν να λαμβάνει πρόσκληση σε γεύμα από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και οι φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η σχέση της με πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ άρχισε ήδη από τη δεκαετία του '80, όπως και ότι διατηρεί επαφές με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Δεν είναι, τέλος, λίγες οι φορές που η κυρία Παπασπύρου έχει εκνευρίσει δικαστές και εισαγγελείς, επειδή παρεμβαίνει στο έργο τους, επικαλούμενη τη σχέση της με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Εμπειρα πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης, από την άλλη, θεωρούν βέβαιο ότι η κυρία Παπασπύρου αποτελεί αδύναμο κρίκο όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή της, αλλά και για αρκετά άλλα θέματα, όπως είναι οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησής της από τη θέση του δικαστή το 2008.

Κι ας επικαλέστηκε η ίδια για την παραίτηση αυτή μόνο... προσωπικούς λόγους. Εξαιρετικής σημασίας είναι επίσης τα περιστατικά και η αιτία που απομάκρυναν την ίδια και τον σύζυγό της από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας.
Ευτυχώς, ήδη αρκετοί και στην κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται πως αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η κυρία Παπασπύρου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Κι αυτό έχει αρχίσει να γίνεται ορατό.

Keywords
Τυχαία Θέματα