Προσκλητήριο δυνάμεων με στόχο την αυτοδυναμία

Προσκλητήριο δυνάμεων με στόχο την αυτοδυναμία16.12.2018ΝΔ

Από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ. ο Κ. Μητσοτάκης με το σύνθημα «Ελλάδα μπροστά» υιοθετεί σκληρή στάση και θέτει διαχωριστικές γραμμές απέναντι στην κυβέρνηση

Από τον
Θοδωρή Λαπαναΐτη

Το προσκλητήριο δυνάμεων για να «πάμε την Ελλάδα μπροστά» εδόθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στις παραμονές του 12ου Συνεδρίου της Ν.Δ. προχώρησε, και μάλιστα από του βήματος της Βουλής,

στην καταγγελία κατά του Αλέξη Τσίπρα περί συναλλαγής στο Σκοπιανό με την άρση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Ουσιαστικά πρόκειται για μία καταγγελία με βάση την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήνει το δικό του αφήγημα και επιχειρεί να διεμβολίσει το σύνολο του πολιτικού συστήματος, πολιτικών φίλων και πολιτικών αντιπάλων, στην τελική ευθεία των εκλογών, με τελικό στόχο να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συστράτευση που θα τον οδηγήσει -σύμφωνα πάντα με τις διακηρύξεις του Μοσχάτου- στην αυτοδυναμία.

Η εκτίμηση, άλλωστε, που είχε διαμορφωθεί από το καλοκαίρι στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πως η Συμφωνία των Πρεσπών ουσιαστικά θα είναι καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων γιατί αποτελεί και τη μοναδική επί της ουσίας «αχίλλειο πτέρνα» της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. Σε αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μέσω ενός τρίπτυχου «κρατισμός- λαϊκισμός - εθνικές υποχωρήσεις» να ηγηθεί των «πατριωτικών και μεταρρυθμιστικών προοδευτικών δυνάμεων».

Ετσι, το 12ο Συνέδριο της Ν.Δ. έρχεται απλά να θέσει τους πολιτικούς όρους της εφαρμογής του προγράμματος που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και δεν είναι τυχαίο ότι στο σύνθημα αυτής της ΔΕΘ «Μπροστά» προστέθηκε μόνο το «Ελλάδα» και έγινε «Ελλάδα μπροστά». Σταθερό μοτίβο που επαναβεβαιώθηκε από το συνέδριο είναι η μέχρις εσχάτων αντιπαλότητα με την κυβέρνηση που έχουν η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ούτε καν προσκλήθηκε για να παραστεί και να χαιρετίσει εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Η δικαιολογία που επικαλέστηκε το Μοσχάτο είναι η ενόχληση που υπήρξε για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε την Παρασκευή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, την ώρα της εναρκτήριας ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «γαλάζιο» συνέδριο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κίνηση αυτή από πλευράς της Ν.Δ. είναι απολύτως δηλωτική των προθέσεων του προέδρου της Ν.Δ. να ακολουθήσει σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή και να δημιουργήσει μια «υγειονομική ζώνη» ασφαλείας από την κυβέρνηση, ακολουθώντας επί της ουσίας μια γραμμή πόλωσης γύρω από το δίπολο και το «τελικό δίλημμα» των επικείμενων εκλογών, όπως το θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή πρώτη ευκαιρία για τον ίδιο ή τρίτη ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα.

Από εκεί και πέρα όμως το συνέδριο αυτό της Ν.Δ. σημαδεύτηκε και από την απουσία των δύο άλλων πολιτικών αρχηγών, του Σταύρου Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά, η παρουσία των οποίων ήταν διακαής πόθος των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη. Αντί αυτών, το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής εκπροσωπήθηκαν από τον αντιπρόεδρο Γιώργο Μαυρωτά και τον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, αντίστοιχα.

Για το μεν Ποτάμι, πάντως, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς η απουσία του κ. Θεοδωράκη από το συνέδριο της Ν.Δ. οφείλεται κυρίως στο να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τα σενάρια, τις φήμες και τα δημοσιεύματα για το φλερτ της συνεργασίας του με τη Ν.Δ., τα οποία εντάθηκαν μετά την κοινή παρουσία με τον κ. Μητσοτάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη την εβδομάδα που πέρασε.

Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα ραντεβού που έχει κάνει με τον κ. Θεοδωράκη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχει στείλει ουσιαστικά τελεσίγραφο στον επικεφαλής του Ποταμιού, πιέζοντάς τον να μην κατέλθει το Ποτάμι στις εκλογές, ώστε να επιτραπεί η μεταπήδηση στελεχών του και ψηφοφόρων του στη Ν.Δ. Η βάση αυτής της συζήτησης είναι το ρεαλιστικό γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, μοιάζει ακατόρθωτο το Ποτάμι, αν κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, να εισέλθει στην επόμενη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα «μπρος πίσω» του Ποταμιού ως προς τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών, που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά, παρά την αρχική θετική στάση της Σεβαστουπόλεως στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ.

Από την άλλη πλευρά, όμως, το Μοσχάτο προβληματίζεται για την επιλογή της Φώφης Γεννηματά να μην παραστεί στο 12ο Συνέδριο της Ν.Δ., που δείχνει ότι εξακολουθεί να τηρεί τη γραμμή των ίσων αποστάσεων και να επιτίθεται εξίσου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Πάντως δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη για το γεγονός αυτό, καθώς το ΚΙΝ.ΑΛ. δείχνει να συμπιέζεται εκλογικά και πολιτικά και θα περάσει δύσκολες ώρες σε συνθήκες ακραίας πόλωσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, η επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθεί το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη και θα ενταθεί όσο τελειώνει η κλεψύδρα του προεκλογικού χρόνου είναι η «σύγκρουση των δύο κόσμων», στην οποία, όπως είπε και ο σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τάκης Θεοδωρικάκος, «δεν χωράει ουδετερότητα».

Μέσα σε αυτό το φόντο, στη Ν.Δ. θέτουν τον πήχη ψηλά, βάζοντας τον στόχο της αυτοδυναμίας, και μέσω αυτού του συνεδρίου επιδίωξη ήταν στο επίπεδο της εικόνας τουλάχιστον να σταλεί μήνυμα συστράτευσης και πανστρατιάς της παράταξης και στήριξης στον κ. Μητσοτάκη μέσω και των μηνυμάτων που απέστειλαν με την παρουσία τους και τις δηλώσεις τους οι κ. Καραμανλής, Σαμαράς και Μεϊμαράκης.

Δεν διαταράσσονται οι ισορροπίες

Το 12ο Συνέδριο της Ν.Δ. είναι από τα συνέδρια του κόμματος που δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την άποψη των εσωκομματικών ανακατατάξεων. Και αυτό διότι πραγματοποιείται σε εκλογικό ουσιαστικά χρόνο και οι εσωκομματικές αντιθέσεις θα μπουν κάτω από το χαλί. Με εξαίρεση κάποιες μικροαλλαγές στο καταστατικό και στην εκλογή νέας Πολιτικής Επιτροπής, δεν αναμένεται να συμβεί κάτι άξιο δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Το μόνο που θα φανεί είναι ποιοι από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής θα είναι υποψήφιοι βουλευτές, με δεδομένο ότι δεν θα είναι υποψήφιοι για το νέο όργανο.

Αλλωστε, ελέω προεκλογικής περιόδου, γραμματέας του κόμματος θα παραμείνει ο Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ και οι σκέψεις που είχαν υπάρξει εδώ και μήνες για κατάργηση του θεσμού των αντιπροέδρων προκειμένου να φύγει από το προσκήνιο ο Αδωνις Γεωργιάδης εγκαταλείφθηκαν για να μην προκληθούν εκ του μη όντος εσωκομματικές τριβές και η Ν.Δ. μπει σε εσωστρέφεια, αντί της πανστρατιάς για τις μάχες των πολλαπλών εκλογών του 2019. Τέλος, κάποιες εισηγήσεις που είχαν γίνει για να ανακοινωθεί μια λίστα υποψήφιων βουλευτών στο συνέδριο επίσης αυτές δεν τελεσφόρησαν, για να μην προκληθούν άλλου τύπου συζητήσεις και χαθεί το μήνυμα του συνεδρίου.

Keywords
αλέξης τσίπρας, ελλαδα, βουλη, τσιπρας, σκοπια, καλοκαιρι, συριζα, εκθεση, θεσσαλονικη, ΔΕΘ, δίλημμα, οφείλεται, φλερτ, χατζηδακης, εκλογες, πήχη, σαμαρας, αδωνις, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, σταυροι, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, βημα, πλαισιο, το βημα, φημες, φλερτ, ωρα, αδωνις, απλα, γεγονος, γινει, δεδομενο, δηλωσεις, δειχνει, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκτιμηση, εβδομαδα, ερχεται, ιδιο, κυβερνηση, κινηση, κλεψυδρα, μακρια, μηνες, μητσοτακης, μοσχατο, παντα, ουσιαστικα, οφείλεται, παρουσιαση, ποθος, ραντεβου, συγκεντρωση, σκεψεις, τριτη, φοντο, οντος, ωρες, ευθεια, ιδιαιτερο, κυριακου, μοιαζει, πήχη
Τυχαία Θέματα