Η εναέρια αποπομπή του υφ. Εξωτερικών

Η εναέρια αποπομπή του υφ. Εξωτερικών15.12.2018Παρασκήνιο

Οταν ο Ανδρέας απέλυσε (εν πτήσει από Βρυξέλλες) τον Ασ. Φωτήλα

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Ο εκ του τηλεοπτικού αέρος «αποκεφαλισμός» του Τέρενς Κουίκ φέρνει στον νου την πιο μεγαλοπρεπή εναέρια, κυριολεκτικά αυτή τη φορά, καρατόμηση υπουργού στην πολιτική ιστορία της χώρας! Το θύμα ήταν ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών, αείμνηστος Ασημάκης Φωτήλας (φωτό πάνω), ο οποίος και εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου

(φωτό κάτω) όσο βρισκόταν στον αέρα!

Ηταν 3 Ιανουαρίου του 1982 όταν ο υφυπουργός επέστρεφε αεροπορικώς από τις Βρυξέλλες. Φθάνοντας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού περίμενε επί ματαίω το υπουργικό του αυτοκίνητο, το οποίο τελικά δεν ήρθε ποτέ, μια και ο Ανδρέας Παπανδρέου τον είχε απολύσει εν πτήσει… Κοινώς, ανέβηκε στο αεροπλάνο ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου και κατέβηκε βουλευτής. Οσο για τον πολιτικό του προϊστάμενο, υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, ο Τύπος της εποχής ανέφερε ότι ενημερώθηκε απλώς τηλεφωνικά από τον Ανδρέα Παπανδρέου να δει τις ειδήσεις στην ΕΡΤ, καθώς θα υπήρχε μια είδηση που θα τον ενδιέφερε!

Τι προκάλεσε άραγε τη μήνι του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, που τον οδήγησε σε αυτή την απρόσμενη και άνευ προηγουμένου απόφαση; Με το που ανέλαβε ο Ασημάκης Φωτήλας υπέβαλε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων μια περιγραφή της σχέσης Ελλάδας - ΕΟΚ. Τότε ήταν που προχώρησε σε μια διπλωματική πρωτοβουλία σχετικά με το Πολωνικό Ζήτημα, η οποία απέκλινε από την πασοκική γραμμή, που υποστήριζε με θέρμη τον Γιαρουζέλσκι. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, που δεν δεχόταν μύγα στο σπαθί του και δεν συγχωρούσε διαφοροποιήσεις, με αυτόν τον τρόπο «ο Ασημάκης Φωτήλας έθεσε εαυτόν εκτός κυβέρνησης».

Πάντως ο αποπεμφθείς υφυπουργός δεν έμεινε παραπονεμένος, μια και στη συνέχεια διετέλεσε υφυπουργός Προεδρίας. Επειτα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και μετά τις εκλογές του 1985 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, αν και δεν εξελέγη βουλευτής. Ενδιαφέρον είναι πάντως ότι τρεις δεκαετίες μετά στη «γαλάζια» παράταξη προσχώρησε και ο υιός του Ιάσονας Φωτήλας, αφότου φυσικά θήτευσε στο Ποτάμι. Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα