Πόλεμος καθηγητή με υπ. Παιδείας για την επένδυση 100.000.000 του CERN στην Ελλάδα

Πόλεμος καθηγητή με υπ. Παιδείας για την επένδυση 100.000.000 του CERN στην Ελλάδα15.05.2018Παιδεία

«Φωτιές» άναψε η δημόσια καταγγελία του Ευάγγελου Γαζή, καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, ότι η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόκτηση και την εγκατάσταση καινοτόμου μονάδας ακτινοβολίας

καρκινικών όγκων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επένδυση ύψους 100.000.000 ευρώ θα μπορούσε να μεταβάλει τη χώρα μας σε αποκλειστικό κέντρο εξειδικευμένης θεραπείας ορισμένων μορφών καρκίνου για τις χώρες της Βαλκανικής, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την απόσβεση να είναι δυνατή εντός πέντε έως έξι ετών, με βάση το σχέδιο επιχειρηματικότητας που εκπόνησαν το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το ελληνικό υπουργείο Παιδείας παρουσιάζει την ίδια ιστορία από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης υποστήριξε ότι υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 60 κέντρα ακτινοθεραπείας πρωτονίων, τα 26 στις ΗΠΑ, και έτσι απαιτείται να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα ασθενών -περίπου 2.000 ετησίως- για να είναι βιώσιμη μια τέτοια μονάδα. Επίσης, ο κ. Φωτάκης επικαλέστηκε ότι μία από αυτές τις 26 μονάδες στις ΗΠΑ έκλεισε λόγω χρεών έπειτα από τρία χρόνια λειτουργίας.

Επίσης, η Γενική Γραμματεία Ερευνας διέψευσε τις δηλώσεις του κ. Γαζή και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει πρόταση του CERN, ούτε υπάρχει κάποια σχετική μελέτη από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας μας για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη χώρα μας».

Την ίδια στιγμή ο Κωνσταντίνος Φουντάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ερευνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, διέψευσε τις καταγγελίες του κ. Γαζή, υποστηρίζοντας ότι κανένα από αυτά τα κέντρα δεν κατάφερε να επιβιώσει αυτόνομα μετά την αρχική επένδυση (140.000.000-170.000.000 ευρώ), με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις των χωρών τους να χρειάζεται συνεχώς να τα ενισχύουν με χρηματικά ποσά για να επιβιώσουν.

Ο κ. Φουντάς διαψεύδει, επίσης, τα λεγόμενα του κ. Γαζή περί ύπαρξης μελέτης βιωσιμότητας, καθώς σε επίσημο έγγραφό του καταγγέλλει ότι «τέτοια πρόταση όμως ποτέ δεν υποβλήθηκε από τον καθ. Ε. Γαζή μέχρι σήμερα».

Αντ. Τριανταφύλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα