Στον κόσμο του ο Πετρόπουλος για τη σφαγή των συντάξεων

Στον κόσμο του ο Πετρόπουλος για τη σφαγή των συντάξεων15.05.2018Πρόσωπα

Με μισόλογα για βελτιώσεις, τώρα επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι»

Με τις εκτιμήσεις των ειδικών να ανεβάζουν τον αριθμό των συνταξιούχων που θα πληγούν από τις νομοθετημένες για το 2019 μειώσεις στα 1.700.000 άτομα, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος (φωτό), στον απόηχο των δηλώσεων που έκανε την Κυριακή, επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» άφησε χθες ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν βελτιώσεις μέσα στους επόμενους επτά μήνες.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας

και πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Γιώργος Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι οι νέες μειώσεις το 2019 αφορούν τα 2/3 του συνόλου των 2.586.480 συνταξιούχων. Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι μειώσεις από 120 έως 350 ευρώ τον μήνα θα υποστούν τουλάχιστον 700.000 συνταξιούχοι, ενώ, σε συνδυασμό με το σύνολο των μέτρων για τον επόμενο χρόνο, ο αριθμός αυτών που θα δουν είτε λίγο είτε πολύ «ψαλιδισμένες» τις συντάξεις τους θα είναι πολλαπλάσιος.

Επίσης, ο κ. Κουτρουμάνης εκτίμησε ότι τις πιο μεγάλες περικοπές θα υποστούν όσοι είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης (πάνω από 30) και συνταξιοδοτούνται από το πρώην ΙΚΑ, τον πρώην ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.
Από την πλευρά του, χθες, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης άφησε ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιώσεις στις νομοθετημένες μειώσεις. «Δεν είπα (σ.σ.: την Κυριακή) ότι θα επέλθει μείωση. Είπα ότι από το σύστημα προκύπτει μείωση. Εμείς θέλουμε να μην επέλθει αυτή η συνέπεια. Να την περιορίσουμε, αν είναι αναπόφευκτη κάποια μείωση σε κάποιο μέρος των συντάξεων» τόνισε.

«Eχουμε επτά μήνες μπροστά μας. (...) Υπάρχει ένα μέρος των συνταξιούχων που μπορεί να υποστεί μείωση. Δεν είναι, όμως, το σύνολο» δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι το 25% των συνταξιούχων δεν θα έχει καμία περικοπή, καθώς λαμβάνει συντάξεις από τον ΟΓΑ οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στον επανυπολογισμό. Αντιθέτως, πρόσθεσε, «θα καταγραφεί βελτίωση τουλάχιστον στο 20% των συνταξιούχων, που θα δουν μικρές έως θεαματικές αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις».

Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι οι συντάξεις του Ιουνίου θα καταβληθούν α) από το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ, το ΚΕΑΝ και τα υπόλοιπα Ταμεία, μαζί με τις προσωρινές συντάξεις των δικαιούχων από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, την Τετάρτη 30 Μαΐου, β) από τον πρώην ΟΑΕΕ και τον πρώην ΟΓΑ τη Δευτέρα 4 Ιουνίου και γ) στις 4 Ιουνίου θα καταβληθούν οι επικουρικές από το ΕΤΕΑΕΠ.

Νέα πορεία διαμαρτυρίας (σήμερα) στην Αθήνα

Να μην εφαρμοστούν οι καταστροφικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (4387 του 2016) ζητούν οι συνταξιουχικές οργανώσεις, που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πλατεία Κοτζιά) στην Αθήνα, καλώντας την κυβέρνηση να επιστρέψει στους δικαιούχους τα αναδρομικά από το σύνολο των λανθασμένων παρακρατήσεων.

Στη συγκέντρωση αναμένεται να υπάρχει σημαντική συμμετοχή συνταξιούχων, μετά και τη γνωστοποίηση της απόφασης που έλαβε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ - 12 κατά), κρίνοντας ως συνταγματικό τόσο τον τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεων, βάσει του νόμου 4387/2016, όσο και την επικείμενη, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, περικοπή της προσωπικής διαφοράς για όσους προκύψει έως και 18%.

Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιούχων αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι συντάξεις που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι μια ζωή με τη δουλειά τους γίνονται προνοιακά βοηθήματα». «Οχι» λένε τα μέλη της Συντονιστικής «στη μείωση του αφορολογήτου και την περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων και του ΕΚΑΣ».

Να αποδοθούν, καταλήγουν οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων από το ΙΚΑ, το Δημόσιο, τα ΕΛ.ΤΑ., τον ΟΣΕ, τον πρώην ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ, τον πρώην ΟΓΑ και τους δικηγόρους, άμεσα και χωρίς αιτήσεις, ό,τι η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και στην εισφορά αλληλεγγύης.

ΣΕΒ: Κι άλλες περικοπές (το 2019) θα δυσχεράνουν την ανάπτυξη

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ! Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) παραδέχτηκε, επιτέλους, αυτό που φωνάζει όλη η αγορά για τις μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις: ότι, δηλαδή, το «μαχαίρι» στις συντάξεις κόβει τα φτερά της ελληνικής οικονομίας, περιορίζοντας την αναπτυξιακή δυναμική της.

Στο μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ, που δημοσιοποιήθηκε χθες, αναφέρεται ότι η επικείμενη νέα μείωση αποδοχών που θα υποστούν οι απόμαχοι της εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα δυσχεράνει την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 2,3% την προσεχή χρονιά.
«Λόγω της αναμενόμενης περικοπής των συντάξεων μεσοσταθμικά κατά 14%, η οικονομία θα είναι δύσκολο να πετύχει την αναπτυξιακή πρόβλεψη του 2019 (+2,3%) χωρίς επιτάχυνση της επενδυτικής και της εξαγωγικής δραστηριότητας, σε μια ευρωπαϊκή οικονομία όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης επίσης θα επιβραδύνονται» αναγνωρίζει ο Σύνδεσμος.

Παράλληλα, στο δελτίο επισημαίνεται ότι οι ασαφείς συνθήκες άσκησης οικονομικής πολιτικής μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου και οι εκκρεμότητες αναφορικά με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης «δημιουργούν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

Υποβάθμιση

Ο ΣΕΒ εκτιμά, επίσης, ότι η υποβάθμιση των προβλέψεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018 και το 2019 (από 2,5% σε 1,9% για φέτος και από 2,5% σε 2,3% για την επόμενη χρονιά) δεν οφείλεται μόνο στην ασθενή επίδοση της ιδιωτικής κατανάλωσης πέρυσι, αλλά «ενσωματώνει ενδεχομένως και την αυξημένη αβεβαιότητα ως προς την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας το καλοκαίρι του 2018, σε συνδυασμό με την εμφάνιση πιέσεων λόγω του πολιτικού κύκλου», δηλαδή εξαιτίας των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων (ευρωεκλογές, εθνικές και δημοτικές - περιφερειακές εκλογές).

Keywords
Τυχαία Θέματα