Ποιοι θα πάρουν το επίδομα στέγασης

Ποιοι θα πάρουν το επίδομα στέγασης21.11.2018Άρθρα

Ανάσα για 300.000 νοικοκυριά που νοικιάζουν ή έχουν στεγαστικό

Από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα τα ποσά. Ποια είναι τα κριτήρια με βάση το εισόδημα

Η Θέση μας: Προκαλεί πάλι ο Μπερίσα!

Διαβάστε επίσης:

►Μοντάζ η συνομιλία για το «Νοοr 1»►Black Friday: Η ημέρα στην Ελλάδα που έγινε ολόκληρη εβδομάδα►Ιερώνυμος: Εγώ θα μιλήσω τελευταίος για τη συμφωνία►«Πράσινα» βρόμικα
παιχνίδια: Φταίει ο... Καραμανλής για το C4I, λέει το ΠΑΣΟΚ, και όχι ο Σημίτης (που το αγόρασε!)►Η λιτότητα οδήγησε χιλιάδες Ελληνες στην πείνα, αναφέρει διεθνής έρευνα►Οι κατσαπλιάδες της Αλβανίας λεηλατούν αρχαία ναυάγια►Την κοπάνησε ο τραπεζίτης με τις μίζες της Siemens!

Ποιοι θα πάρουν το επίδομα στέγασης

Τα επικρατέστερα σενάρια για τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των δικαιούχων για χορήγηση του βοηθήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2019

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά αναμένεται να λάβουν το στεγαστικό επίδομα των 70 έως 210 ευρώ τον μήνα από την 1η Ιανουαρίου 2019, ανάλογα με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους. Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος.

Η τελική δαπάνη για το στεγαστικό επίδομα του 2019 θα κυμανθεί στα 400.000.000 ευρώ. Αρχικά είχε προϋπολογιστεί στα 600.000.000 ευρώ, αλλά μειώθηκε μετά το πράσινο φως της Κομισιόν για να μην πραγματοποιηθούν οι περικοπές στις συντάξεις βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Οι προϋποθέσεις χορήγησης του αφορολόγητου και ακατάσχετου επιδόματος (αφορά νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας) θα βασιστούν στην Υπουργική Απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου. Το ποσό του επιδόματος αναμένεται να είναι 70 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπα και θα λαμβάνει προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον μέλος σε πολυπρόσωπα νοικοκυριά. Ειδικά για μονογονεϊκή οικογένεια καθώς και για νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο, για το πρώτο ανήλικο μέλος του ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα. Ως ανώτατο όριο του επιδόματος ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως.

Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα) με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet. Τα κριτήρια βάσει των οποίων τα νοικοκυριά θα λαμβάνουν το επίδομα αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

1 Εισόδημα έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος. Ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για το πρώτο ανήλικο μέλος θα υπάρχει προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα 21.000 ευρώ θα οριστεί το ανώτατο πλαφόν ετήσιου εισοδήματος.

2 Περιουσία:
α) Εως 120.000 ευρώ φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ.
β) Εως 7.000 ευρώ ύψος καταθέσεων, τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Το πλαφόν θα προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος και έως τα 21.000 ευρώ.
Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν θα είναι υποχρεωτική η υποβολή μισθωτηρίου. Η λεπτομέρεια αυτή είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι πολλοί ενοικιαστές, αν και αρχικά υποβάλλουν μισθωτήριο, στη συνέχεια δεν το ανανεώνουν για να αποφύγουν διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες, που συνήθως οδηγούν σε αύξηση του ενοικίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιοι,poioi