Ιερώνυμος: Εγώ θα μιλήσω τελευταίος για τη συμφωνία

Ιερώνυμος: Εγώ θα μιλήσω τελευταίος για τη συμφωνία21.11.2018Πρόσωπα

Κυβερνητικό «φρένο» στο σχέδιο μετά τις αντιδράσεις στο deal Τσίπρα - Ιερωνύμου

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Αναδιπλώνονται η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η κυβέρνηση μετά την ήττα του κ. Ιερωνύμου στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Το Μέγαρο Μαξίμου, που είχε εφησυχάσει από τις διαβεβαιώσεις

του αρχιεπισκοπικού περιβάλλοντος ότι το κείμενο 15 σημείων Τσίπρα - Ιερωνύμου θα περνούσε αβρόχοις ποσί, υποχρεώνεται τώρα σε σταδιακή στρατηγική οπισθοχώρηση για το ζήτημα της νομοθέτησης για το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, με αιχμή του δόρατος την αλλαγή του μισθοδοτικού καθεστώτος των κληρικών.

Ο Κώστας Γαβρόγλου, ως αρμόδιος υπουργός και για τα εκκλησιαστικά θέματα, θα κληθεί να αναλάβει τον άχαρο και δύσκολο ρόλο του «σάκου του μποξ», καθώς ο Αλέξης Τσίπρας τού έδωσε εντολή να αρχίσει διάλογο και επαφές με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Κρήτης και τους μητροπολίτες στα Δωδεκάνησα.

Το Μαξίμου προσπαθεί, εκ των υστέρων, να κατευνάσει την έντονη δυσφορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που περιθωριοποιήθηκε και ουδέποτε ερωτήθηκε ούτε για τη συνταγματική αναθεώρηση ούτε για κρίσιμα διοικητικά ζητήματα που το αφορούν, όπως η μισθοδοσία και η ασφαλιστική κάλυψη περίπου 3.000 κληρικών που υπάγονται στο κλίμα του στις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, στην Εκκλησία της Κρήτης και στις μητροπόλεις στα Δωδεκάνησα, θέματα που χειρίστηκε ο κ. Ιερώνυμος με δική του πρωτοβουλία και ενέταξε στο «πακέτο» της συμφωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως να έχει αρμοδιότητα και κυρίως χωρίς σχετική εξουσιοδότηση από το Φανάρι.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις και υποστήριξε ότι δεν είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η κατάρτιση του επίμαχου νομοσχεδίου, λέγοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με την Εκκλησία. Αυτό αναίρεσε πλήρως την ανακοίνωση του Μαξίμου, που ανακοίνωνε ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε άμεσα στην εκπόνηση του σχεδίου νόμου. O κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να συντηρήσει στο προσκήνιο το επίμαχο θέμα του μισθολογικού των κληρικών, επανέλαβε: «H Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας».

Το προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2019 περιλαμβάνει κανονικά το κονδύλι για τη μισθοδοσία του κλήρου.

«Εγώ θα μιλήσω τελευταίος»

«Εγώ θα μιλήσω τελευταίος» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχει προκάλεσε η συμφωνία με τον Αλ. Τσίπρα. Ο Ιερώνυμος, μιλώντας στη Λιβαδειά, έστειλε σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους. «Εγώ ήρθα να προσκυνήσω την Παναγία μας απόψε, που την αγαπάμε και μας αγαπάει. Εγώ θα μιλήσω τελευταίος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα