Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις για την Εφορία

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις για την Εφορία02.01.2018Οικονομία

Εως και 50.000 € το ποσό των προς ρύθμιση οφειλών. Οι προϋποθέσεις για διαγραφή προσαυξήσεων. Σε ισχύ από τον Φεβρουάριο

Από τον
Μάριο Ροζάκο

Την περασμένη Παρασκευή, λίγο πριν από την εκπνοή του 2017, υπεγράφησαν οι πολυαναμενόμενες υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση οφειλών ύψους έως 50.000 ευρώ προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας

Παπανάτσιου εξειδικεύει τα κριτήρια ρύθμισης των λεγόμενων μικρών οφειλών προς το Δημόσιο σε έως 120 δόσεις με βάση τον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων» και δίνει τη δυνατότητα υπαγωγής σε δύο κατηγορίες οφειλετών:

1 Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των 20.000 ευρώ ή/και οι οφειλές τους προς το Δημόσιο υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους. Οι οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο έως 3.000 ευρώ μπορούν να επωφεληθούν από την τμηματική καταβολή του συνολικώς οφειλόμενου ποσού έως και σε 36 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ, αλλά χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού. Για οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο από 3.000,01 έως 20.000 ευρώ προβλέπεται η διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ ο μέγιστος αριθμός δόσεων φτάνει τις 120 και η ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Για την περίπτωση οφειλετών των οποίων τα χρέη προς το Δημόσιο ξεπερνούν το 85% των συνολικών οφειλών τους, εφόσον οι συνολικές οφειλές ανέρχονται έως τα 20.000 ευρώ, ισχύει ό,τι προαναφέρθηκε, ενώ για συνολικές οφειλές 20.000,01-50.000 ευρώ προβλέπεται η διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη Φορολογική Διοίκηση, σε συνδυασμό με ρύθμιση σε 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ.

2 Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα. Για αυτήν την κατηγορία, εφόσον οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, ισχύει ό,τι ακριβώς και για τις οφειλές έως 20.000 ευρώ όσων έχουν πτωχευτική ικανότητα. Για μεγαλύτερες οφειλές, το Δημόσιο χορηγεί ρυθμίσεις με τα εξής χαρακτηριστικά: διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη Φορολογική Διοίκηση, σε συνδυασμό με ρύθμιση σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και οφειλές υπέρ τρίτων πιστωτών, με τις προσαυξήσεις ή τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση. Ο οφειλέτης που εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση στη Φορολογική Διοίκηση από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη και συνεπάγεται την αυτοδίκαιη απώλεια τυχόν υφιστάμενων ρυθμίσεων για τις ίδιες οφειλές.

Για την υποβολή πρότασης ρύθμισης από το Δημόσιο λαμβάνονται υπόψη το διαθέσιμο εισόδημα και η αξία των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, των οφειλετών.

Τα κριτήρια για τα χρέη των επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία έως 120 δόσεις. Η σχετική υπουργική απόφαση για οφειλές έως 50.000 ευρώ υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο.

Εκτός ρύθμισης μένουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες έχουν οφειλές που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, όπως και όσοι χρωστούν στα Ταμεία ποσά από 20.000 έως 50.000 ευρώ, έχουν όμως πλέον κλείσει την επιχείρησή τους και βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση καλύπτει οφειλές που δημιουργήθηκαν ως τις 31/12/2016, ενώ οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά ως τις 31/12/2018. Αφορά:
• Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ.
• Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα των οποίων οι οφειλές προς τα Ταμεία υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.
• Φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τα Ταμεία δεν υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ.

Ο μέγιστος αριθμός δόσεων για οφειλές από 3.000 έως 50.000 ευρώ είναι οι 120 δόσεις και για οφειλές έως 3.000 ευρώ είναι οι 36 δόσεις. Το ελάχιστο ποσό δόσης ορίζεται στα 50 ευρώ.
Κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων εξετάζονται το κριτήριο του εισοδήματος καθώς και η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Μάλιστα, για χρέη έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων τουλάχιστον σε μία από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

Για οφειλές από 20.001 έως 50.000 ευρώ, πέρα από το κριτήριο της τριετίας, λαμβάνεται υπόψη και ο λόγος του χρέους προς το εισόδημα, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι. Δηλαδή το εισόδημά του θα πρέπει να είναι τουλάχιστον οκταπλάσιο του χρέους του για να υπαχθεί στη ρύθμιση. Επίσης αποκλείονται από τη ρύθμιση όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία των οποίων η συνολική αξία είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της οφειλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα