«Αντίο» των βιοτεχνών της Θεσσαλονίκης σε ακόμη ένα έτος κρίσης

«Αντίο» των βιοτεχνών της Θεσσαλονίκης σε ακόμη ένα έτος κρίσης 30.12.2017Επιχειρήσεις

Απογοητευτική παραμένει η εικόνα για την άλλοτε κραταιά παραγωγή της πόλης. Περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά από το 2010 μέχρι σήμερα. Στα 554 ανήλθαν τα λουκέτα τη χρονιά που φεύγει

Από τη
Μαρία Μαθιοπούλου

Κάποτε η Θεσσαλονίκη υπερηφανευόταν για τις ανθούσες και υγιείς βιοτεχνίες

της. Αλλωστε η λέξη «βιοτεχνία» ήταν ταυτισμένη με την πόλη στη συνείδηση του κόσμου. Οταν ο Θεσσαλονικιός βιοτέχνης έμπαινε στην τράπεζα, ο διευθυντής στεκόταν προσοχή, σύμφωνα τουλάχιστον με τις μνήμες των παλαιών του κλάδου, αφού ήταν από τους καλύτερους πελάτες.

Σήμερα, έπειτα από οκτώ χρόνια κρίσης, η εικόνα είναι τουλάχιστον θλιβερή και οι αναμνήσεις της πάλαι ποτέ κραταιάς βιοτεχνικής κοινότητας της πόλης -η οποία πέρασε από πολλά διαφορετικά στάδια αποδόμησης, από τη μετανάστευση κυρίως των βιοτεχνιών ενδυμάτων στις όμορες χώρες στα τέλη της δεκαετίας του '90 και την αναζήτηση φθηνού εργατικού δυναμικού, εξαιτίας της εισβολής των κινέζικων, μέχρι τη σημερινή οικονομική κρίση- έχουν σβήσει.

Είναι ενδεικτικό ότι στα χρόνια της κρίσης, από το 2010 έως σήμερα, περισσότερες από 15.000 βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης κατέβασαν ρολά. Αυτές δε που δημιουργήθηκαν την εν λόγω περίοδο δεν έφτασαν καν τις μισές, με την πληγή να μένει ανοιχτή και να αιμορραγεί συνεχώς.
Το ιδιαίτερα απογοητευτικό στοιχείο είναι μάλιστα πως σε αυτή την οκταετία περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας, που στήριζαν ολόκληρες οικογένειες, χάθηκαν, τόσο από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν όσο και από άλλες που εξακολουθούν σήμερα να λειτουργούν, αναγκάστηκαν όμως να απολύσουν εργαζομένους για να επιβιώσουν στο περιβάλλον της κρίσης.

Η εικόνα του 2017, που μας αποχαιρετά σε μία μέρα, δεν είναι διόλου καλύτερη. Κατά τη διάρκεια του έτους 554 βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση, ενώ μόλις 382 βιοτεχνικές επιχειρήσεις τόλμησαν να κάνουν έναρξη, αναζητώντας την τύχη τους στον βιοτεχνικό στίβο της πόλης. Αν και φέτος τα λουκέτα, όπως καταγράφηκαν στο μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι κατά 24%, όταν έκλεισαν 729 επιχειρήσεις, και τα νέα επιχειρηματικά ξεκινήματα είναι αυξημένα κατά 16% έναντι του 2016, όταν οι εγγραφές ήταν 329, αυτό δεν σημαίνει πως κάτι έχει βελτιωθεί.

Επιλογή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΒΕΘ, παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νέοι, τολμηροί βιοτέχνες στον επιχειρηματικό στίβο επιλέγουν στην πλειονότητά τους τις εν λόγω εταιρίες (246 επί συνόλου 382 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα έκλεισαν 410 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ έναν χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 555. Ασύμφορες κρίθηκαν 387 επιχειρήσεις, ενώ μία οδηγήθηκε σε πτώχευση το 2017.

Ενα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 504 και οι πτωχεύσεις επτά. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχτεί φέτος οι επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης και υπόδησης, αλλά και ο κλάδος του επίπλου, ενώ καλύτερα πηγαίνουν οι επιχειρήσεις τροφίμων και αυτές των υπηρεσιών.

«Η φορολαίλαπα μας φέρνει σε αδιέξοδο» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ Παναγιώτη Παπαδόπουλο, μπορεί έπειτα από οκτώ χρόνια ύφεσης ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγούνται σε λουκέτο να έχει αρχίσει να περιορίζεται, ωστόσο τα στοιχεία του μητρώου του επιμελητηρίου δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεχίζει να βυθίζεται και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να φυλλορροούν. Η φαινομενική βελτίωση, όπως λέει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από το ότι έχουμε πιάσει πάτο και δεν μένουν και πολλές ακόμα επιχειρήσεις να κλείσουν.

Αλλωστε το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών στη βιοτεχνία της Θεσσαλονίκης είναι εδώ και χρόνια σταθερά αρνητικό. «Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές συνέπειες σε κάθε εργαζόμενο, προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις. Δυστυχώς και το 2018 θα βρεθούμε ενώπιον νέων μέτρων.

Η λύση για να κινηθεί η αγορά δεν είναι η παροχή κοινωνικών μερισμάτων και επιδομάτων στους νέους.
Η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με φιλοδωρήματα, υποσχέσεις που δεν τηρούνται και φόρους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως πρέπει άμεσα να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς αυτή είναι που προσφέρει θέσεις εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα