Πιέσεις από τους δανειστές και από τους αχόρταγους τραπεζίτες

Πιέσεις από τους δανειστές και από τους αχόρταγους τραπεζίτες21.02.2019Πρόσωπα

Μια ρύθμιση με δεσμευτική ημερομηνία λήξης για την προστασία της πρώτης κατοικίας ζητούν φορτικά οι δανειστές...

...αποκαλύπτοντας έτσι ότι πραγματική επιδίωξή τους δεν είναι η λύση του προβλήματος που ταλαιπωρεί χιλιάδες μικρά και μεσαία νοικοκυριά, αλλά η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών στη λεηλατημένη χώρα.

Αξιοι συμπαραστάτες τους, οι εγχώριοι τραπεζίτες που οσμίστηκαν «αίμα» και ζητούν -κρυπτόμενοι πίσω από τους δανειστές- να ισοφαρίσουν τις ζημιές που προκάλεσε η χρόνια απραξία τους και να ισχύσει η ρύθμιση μόνο για έναν χρόνο.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εφάπαξ λύση που αφορά μόνο την υπάρχουσα δεξαμενή «κόκκινων» δανείων, περί τα 220.000, και θα έχει, εν κατακλείδι, όπως ήδη παρατηρούν έγκυροι νομικοί κύκλοι, προσωρινό χαρακτήρα, αφού δεν θα περιλαμβάνει οφειλέτες που τα επόμενα χρόνια θα βρεθούν στην ίδια αντικειμενική αδυναμία να ξεπληρώνουν τα χρέη τους.

Οπως, εξάλλου, παρατηρεί η ΕΚΠΟΙΖΩ, δεν αφορά επίσης οφειλέτες που είναι ήδη σε αδυναμία και βρίσκονταν στις 31/12/2018 σε μία προσωρινή ρύθμιση (π.χ. καταβολής μόνο τόκων) και συνεπώς δεν είναι η οφειλή τους ληξιπρόθεσμη.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι δανειστές διαφωνούν έντονα και με την εικαζόμενη συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών να διευρυνθούν οι κατηγορίες των δικαιούχων και να περιληφθούν στη νέα ρύθμιση και εκείνοι (μικρέμποροι και επιχειρηματίες) που έχουν λάβει επαγγελματικά δάνεια με προσημείωση της κύριας κατοικίας. Ποιο είναι το επιχείρημά τους; Οτι θα προκύψει μία επιπλέον κατηγορία «κόκκινων» δανείων που θα επιβαρύνει περαιτέρω τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Σοβαρές ενστάσεις η πλευρά των δανειστών προβάλλει ακόμη και στα όρια προστασίας, εκτιμώντας ότι ο πήχης των 250.000 ευρώ που τέθηκε στις αντικειμενικές αξίες είναι υπερβολικά «γενναιόδωρος» και θα ευνοήσει τους περιβόητους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», τους οποίους πάντως απέκλειε με τις δικλίδες ασφαλείας που διέθετε και ο ισχύων νόμος Κατσέλη.

Γ.Χ.

Keywords
Τυχαία Θέματα