Οι μετεωρολόγοι θα μας τρελάνουν για τον χιονιά!

Οι μετεωρολόγοι θα μας τρελάνουν για τον χιονιά!21.02.2019Ρεπορτάζ

Καντερές: «Δεν θα είναι η κακοκαιρία των κακοκαιριών που είπαν για την Αττική»

Σε νέο βαρομετρικό χαμηλό, που έρχεται από τη βορειοανατολική Ευρώπη, θα δώσει τη θέση του ο ηλιόλουστος καιρός των τελευταίων ημερών.

Η νέα κακοκαιρία θα επηρεάσει τη χώρα μας σταδιακά από αύριο το απόγευμα έως την Τρίτη, με έντονα φαινόμενα, όπως βροχές, καταιγίδες, χιόνια και σε περιοχές με χαμηλό

υψόμετρο, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και πολύ ισχυρούς βόρειους ανέμους, που στα πελάγη θα φτάσουν ακόμα και τα 10 μποφόρ!

Παράλληλα, το κρύο θα είναι τσουχτερό, καθώς βουτιά θα κάνει ο υδράργυρος, έως 15 βαθμούς, σε σχέση με τις τιμές που επικρατούσαν τις προηγούμενες μέρες.

Οπως λέει στη «δημοκρατία» ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Νίκος Καντερές, τη μεταβολή του καιρού θα βιώσουν αρχικά από αύριο το απόγευμα οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας, «καθώς ψυχρές αέριες μάζες που έρχονται από τη βορειοανατολική Ευρώπη μέσω της κεντρικής Ευρώπης θα φτάσουν και στη χώρα μας».

Το Σάββατο η κακοκαιρία θα επεκταθεί σε όλη την υπόλοιπη χώρα, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα, τοπικές καταιγίδες στις νησιωτικές και τις παραθαλάσσιες περιοχές και σημαντική ενίσχυση των βοριάδων, που θα φτάσουν ακόμα και τα 10 μποφόρ στο Αιγαίο.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και την Κυριακή. «Η κακοκαιρία θα πλήξει περισσότερο την ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Πολλά χιόνια θα έχουμε στην Εύβοια, στο Πήλιο και γενικά στη Θεσσαλία, στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ενώ τα χιόνια θα φτάσουν και στα ορεινά της Κρήτης» σημειώνει ο ίδιος.

Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Τρίτη, καθώς τα έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν και θα περιοριστούν στις ανατολικές και τις νότιες περιοχές, ενώ την Τετάρτη θα σταματήσουν. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις, το κρύο θα συνεχίσει να είναι τσουχτερό όλη την εβδομάδα.

Πάντως, ο κ. Καντερές θεωρεί ότι το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό «δεν είναι η κακοκαιρία των κακοκαιριών που έχει γραφτεί για την Αττική. Είχαμε πιο σημαντικές χιονοπτώσεις στην Αθήνα το 2002 και το 1987. Στον νομό θα χιονίσει στην Πάρνηθα, στα γύρω ορεινά, στα βόρεια προάστια και μέσα στην Αθήνα, όχι όμως σε απαγορευτικό επίπεδο».

Για τον ίδιο μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις συνεχείς και έντονες βροχές που θα πέσουν από το Σάββατο έως την Τρίτη, κυρίως στην Κρήτη, αλλά και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Αττική, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα