Νίκη των ΜΜΕ κατά Google - Facebook

Νίκη των ΜΜΕ κατά Google - Facebook21.02.2019Δικαστικά

Εγκρίθηκαν αλλαγές στα πνευματικά δικαιώματα

Διαφάνεια αλλά και δικαιοσύνη στο θολό τοπίο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στοχεύει να επιφέρει η αναθεώρηση των ισχύοντων κανόνων της Ε.Ε., καθώς χθες οι χώρες-μέλη της Ενωσης ενέκριναν τις αλλαγές εκείνες που θα αναγκάσουν την Google και το Facebook

να πληρώνουν τους εκδότες για ειδησεογραφικά αποσπάσματα κειμένων και να φιλτράρουν προστατευμένο από το copyright περιεχόμενο στο You Tube ή στο Instagram.

Διαπραγματευτές από τις χώρες της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σφράγισαν μια συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, δύο χρόνια μετά τις αλλαγές που πρότεινε η Κομισιόν με σκοπό να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Ενωσης και να διασφαλιστεί μια δίκαιη αμοιβή για τους εκδότες, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τους καλλιτέχνες. Ενώ χθες η Ρουμανία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., ανέφερε μέσω twitter ότι η συμφωνία για το copyright εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Διαφωνίες

Αν και η πλειονότητα των διπλωματών της Ε.Ε. συμφώνησαν για την αναθεώρηση, υπήρξαν και χώρες -όπως η Φινλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Πολωνία- που εξέφρασαν τη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας ότι οι προτεινόμενες αλλαγές μπορεί να εμποδίσουν την καινοτομία και να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της Ενωσης στην ψηφιακή αγορά.

Το επόμενο στάδιο στη διαδικασία είναι τώρα μια ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, την οποία θα ακολουθήσει ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο προκειμένου οι αλλαγές να καταστούν νόμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα