ΠΓΔΜ: Αλλάζουν οι επιγραφές, όχι η ουσία

ΠΓΔΜ: Αλλάζουν οι επιγραφές, όχι η ουσία16.02.2018ΠρόσωπαΠρόσωπα

Με μία κίνηση περισσότερο εντυπώσεων παρά ουσίας, και λίγο πριν από τη νέα συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στη Σόφια, τα Σκόπια επιχείρησαν...

να δείξουν «καλές προθέσεις» στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, τη στιγμή πάντως που η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να ξεπουλήσει τον

όρο «Μακεδονία». Συγκεκριμένα, δημοσίευσαν στην εφημερίδα της κυβέρνησής τους την απόφαση για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων από «Αλέξανδρος ο Μέγας» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και του αυτοκινητοδρόμου της χώρας, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, σε αυτοκινητόδρομο «Φιλία».

Οπως δήλωσε ο διευθυντής της δημόσιας εταιρίας διαχείρισης του οδικού δικτύου της Ζόραν Κιτάνοφ, η εταιρία θα προχωρήσει άμεσα στην αφαίρεση των υπαρχουσών 19 πινακίδων κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, στις οποίες αναφέρεται η ονομασία «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας», και στην τοποθέτηση νέων με την ονομασία «Φιλία». Σε ανάλογες ενέργειες αναμένεται να προχωρήσει και η διοίκηση της τουρκικής εταιρίας TAV, η οποία από το 2010 διαχειρίζεται τον αερολιμένα των Σκοπίων.

Στο μεταξύ, χθες έγινε στη Σόφια άλλη μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ (φωτό) σε μια προσπάθεια συνέχισης του διαλόγου, όπως ανέφεραν μετά την προηγούμενη συνάντησή τους στη Βιένη για την επίτευξη συμφωνίας. Από το υπουργείο Εξωτερικών πάντως διαψεύδεται η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ότι υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών στα τρία από τα επτά ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα