Περίπλοκη για τον Ζάεφ η επόμενη μέρα στα Σκόπια

Περίπλοκη για τον Ζάεφ η επόμενη μέρα στα Σκόπια22.10.2018Πρόσωπα

Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους τρεις μήνες

Δεν τελείωσαν τα δύσκολα για τον Ζόραν Ζάεφ την περασμένη Παρασκευή, αφού μέσα στις επόμενες 20 μέρες θα ακολουθήσουν ακόμα δύο ψηφοφορίες προτού καταφέρει να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση και ενώ οι παρασκηνιακές διεργασίες στα Σκόπια οργιάζουν.

Σε περίπτωση που ο Ζάεφ και στις δύο ψηφοφορίες συγκεντρώσει

την απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώνεται οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ και η συνέχεια θα δοθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει περίπλοκη για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό. Τις επόμενες μέρες η κυβέρνησή του καλείται να προετοιμάσει τα σχέδια συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει η δεύτερη ψηφοφορία, για την οποία όμως απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120). Στη συνέχεια τα σχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, και θα ακολουθήσει η τρίτη και τελική ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται εκ νέου ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120). Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους τρεις μήνες.

Εν τω μεταξύ δεν αποκλείεται να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για το αίτημα προς τον Ζόραν Ζάεφ που έθεσαν οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση για περαιτέρω εγγυήσεις διασφάλισης της “μακεδονικής'' ταυτότητας.

Σήμερα επίσης αναμένεται στα Σκόπια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς η Ουάσινγκτον συνεχίζει να ασκεί ισχυρές πιέσεις στην ΠΓΔΜ για την επικύρωση της συμφωνίας, φοβούμενη επικράτηση του ρωσικού παράγοντα στη γειτονική χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια το Σάββατο στα γραφεία του VMRO, όπου πήγε και ζήτησε από τον ηγέτη του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι να μην υπάρξουν κυρώσεις για τους βουλευτές του που θα ψηφίσουν θετικά.

Λίγο αργότερα ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν κάλεσε όλους τους βουλευτές των Σκοπίων «να βάλουν τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τα κομματικά» και να ψηφίσουν για το μέλλον της πατρίδας τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα