Πυρηνικό χτύπημα από ΗΠΑ

Πυρηνικό χτύπημα από ΗΠΑ22.10.2018Ειδήσεις

«Στο κόκκινο» οι σχέσεις των δύο χωρών μετά την απόφαση Τραμπ να αποσυρθεί από τη συνθήκη που είχε υπογραφεί το 1987

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη διμερή συνθήκη που είχε συναφθεί το 1987 και απαγόρευε ένα ευρύ φάσμα πυρηνικών όπλων και πυραύλων.

Η συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range

Nuclear Forces Treaty, INF) είχε υπογραφεί στην Ουάσινγκτον μεταξύ του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και του τελευταίου ηγέτη της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Η συνθήκη έβαζε τέλος στην παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους. Από το 1987 μέχρι σήμερα, ωστόσο, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν αλληλοκατηγορηθεί επανειλημμένως για παραβιάσεις της συνθήκης. «Η Ρωσία δεν τήρησε τη συμφωνία. Θα βάλουμε, λοιπόν, τέλος στη συνθήκη και θα αποσυρθούμε από αυτήν» δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας υποψηφίου για τη Γερουσία. Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά, απάντησε: «Θα αναπτύξουμε τέτοια όπλα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στην ανακοίνωση της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συνθήκη, την ώρα που ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον βρισκόταν στη Μόσχα για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Οπως επισημαίνει ο «Guardian», ο Μπόλτον είναι εκείνος που άσκησε πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο να αποσύρει τις ΗΠΑ από την INF. Είναι ο ίδιος που εμποδίζει κάθε διαπραγμάτευση της Νέας START για τους στρατηγικούς πυραύλους, η ισχύς της οποίας εκπνέει το 2021 και η Μόσχα θέλει να παραταθεί.

Διχασμένη και παγωμένη η Ευρώπη

Αμεση ήταν η αντίδραση από τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον δήλωσε πως η χώρα του θα σταθεί στο πλάι των ΗΠΑ «απολύτως αποφασιστική» σε ό,τι αφορά την αποχώρηση από την INF. Αντιθέτως, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έκανε έκκληση στις ΗΠΑ να λάβουν υπόψη τους τις σοβαρές συνέπειες της αποχώρησης από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, συμπεριλαμβανομένων και των επιπτώσεων που θα έχει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και στις μελλοντικές προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα