«Παζάρια» της Αγκυρας στις ΗΠΑ για τους S-400

«Παζάρια» της Αγκυρας στις ΗΠΑ για τους S-40022.11.2018Ειδήσεις

Προκλητικός (ξανά) ο Τσαβούσογλου

ΕπέμεΙναν και χθες στις προκλήσεις οι Τούρκοι, που «τα θέλουν όλα», αυτή τη φορά μάλιστα επί αμερικανικού εδάφους, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. «Η αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία είναι μια συμφωνία που έχει συναφθεί και δεν μπορεί

να ακυρωθεί», τόνισε ο Τσαβούσογλου, λέγοντας πάντως ότι η Aγκυρα χρειάζεται κι άλλους εξοπλισμούς, τους οποίους θα μπορούσε κάλλιστα να αγοράσει από τις ΗΠΑ!

Oπως είναι γνωστό, το εξοπλιστικό deal Aγκυρας - Μόσχας δεν άρεσε καθόλου στη Δύση, καθώς οι πύραυλοι επιφανείας - αέρος S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, του οποίου μέλος είναι η Τουρκία. Πέρα από τα εξοπλιστικά, οι συζητήσεις ανάμεσα σε Πομπέο και Τσαβούσογλου επεκτάθηκαν και σε άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Απελευθερώσεις

Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, αν και χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την απελευθέρωση του πάστορα Aντριου Μπράνσον, ενέτεινε τις πιέσεις για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων Αμερικανών πολιτών που εξακολουθούν να κρατούνται στη Τουρκία, ενώ η Aγκυρα επέμεινε να ζητά την έκδοση 84 γκιουλενιστών - στοχεύοντας βέβαια κυρίως στον ίδιο τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Τέλος, στη συνάντηση τους δύο άνδρες απασχόλησε και η υπόθεση δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά και οι εξελίξεις στη Συρία, με τον Αμερικανό υπουργό να τονίζει την ανάγκη για αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, την ώρα που η Τουρκία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να αγνοήσουν τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, λόγω των σχέσεών τους με το Ριάντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα