Πατρόνα Μέρκελ:«Καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό» είπε στον Ζάεφ

Πατρόνα Μέρκελ:«Καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό» είπε στον Ζάεφ22.02.2018Παρασκήνιο

Η καγκελάριος έκανε και πάλι ξεκάθαρη την επιθυμία της να λυθεί το Σκοπιανό, αρκεί να βολεύει τα γερμανικά συμφέροντα!

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Μία Μέρκελ από την εποχή του Βουκουρεστίου, τότε που είχε βάλει το μαχαίρι στον λαιμό της κυβέρνησης Καραμανλή για να μπουν

τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε χθες στο Βερολίνο υποδεχόμενη τον «Μακεδόνα», όπως τον αποκάλεσε, πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε τη χθεσινή μας αποκάλυψη, ότι θέλει να γίνει η «νονά» στο νέο όνομα των γειτόνων μας.

Η εσπευσμένη κλήση του Σκοπιανού πρωθυπουργού στο Βερολίνο, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής στις Βρυξέλλες (όπου θα δει και τον κ. Τσίπρα), οι τρεις εμφατικές αναφορές της καγκελαρίου στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» στη συνέντευξη Τύπου και το μόνιμο ενδιαφέρον των Γερμανών να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στα Βαλκάνια αποκαλύπτουν τις διαθέσεις της Μέρκελ, η οποία διεμήνυε χθες πως θέλει να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει κατά καιρούς εντατικά. Οταν μιλούσαμε για τη Μακεδονία (sic), συζητούσαμε και για το θέμα του ονόματος. Θυμάμαι, μεταξύ άλλων, τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου τότε η δυνατότητα ένταξης απέτυχε λόγω του θέματος της ονομασίας και είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που με την κυβέρνηση Ζάεφ τώρα ήρθε πάλι κινητικότητα στις συνομιλίες» δήλωσε η σιδηρά κυρία της Γερμανίας.

Στη συνέχεια τόνισε: «Επιθυμούμε πολύ μια λύση και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία. Θα έλεγα ότι τα τελευταία 10 χρόνια μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες. Αυτό θα σήμαινε πολλά για τη χώρα της Μακεδονίας (sic), αλλά και για την Ελλάδα».

Η Μέρκελ, βέβαια, έσπευσε ακόμη να σημειώσει πως «ο καθένας πρέπει να ξέρει τι μπορεί να κάνει - οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αυτό το γνωρίζει κανείς από την πολιτική του ζωή. Οποιο συμβιβασμό και να κάνεις, είναι πάντα επώδυνος, αλλά πρέπει να είναι και υλοποιήσιμος».

Από την πλευρά του, ο Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και επιλύοντας το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να πετύχει την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως «η Μακεδονία (sic) αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στη στήριξη της Γερμανίας για τους στρατηγικούς της στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε».

Ενα «τέρας» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ακόμη έναν δικό του άνθρωπο θα έχει το Βερολίνο στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής! Ο λόγος για τον Γερμανό Μάρτιν Σελμάιρ, διευθυντή μέχρι χθες του γραφείου του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προήχθη στη θέση του γενικού γραμματέα της Επιτροπής. Την ανακοίνωση του διορισμού του Σελμάιρ έκανε ο ίδιος ο Γιούνκερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, εξηγώντας πως ο Γερμανός θα διαδεχθεί τον Ολλανδό Αλεξάντερ Ιταλιάνερ, που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί την 1η Μαρτίου 2018. Ο Σελμάιρ, τον οποίο ο επικεφαλής της Κομισιόν επονομάζει με τρυφερότητα και ως «το τέρας», περιγράφεται ως εργασιομανής και προκαλεί φόβο στους κόλπους του θεσμού για την τυπολατρία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα