«Παρούσες» το κιτς, το ΠΑΣΟK και το Jason - Aντιγόνη

«Παρούσες» το κιτς, το ΠΑΣΟK και το Jason - Aντιγόνη11.06.2018Ρεπορτάζ

Φεστιβάλ γκέι και τρανσέξουαλ στην Αθήνα, την ώρα που στη φωτισμένη (για τη μέρα!) Βουλή ψηφίζονταν νέα μέτρα-σοκ 18, 5 δισ.

Το κιτς,

το παλιό ΠΑΣΟΚ (το ορθόδοξο), που κάτω από τον ήλιο του πρόσθεσε το ουράνιο τόξο-σύμβολο του Athens Pride, και διάφοροι γραφικοί τύποι, όπως τo Jason - Αντιγόνη, που είχε ζητήσει να απαλειφθεί από την ταυτότητα το φύλο του, ήταν οι πρωταγωνιστές του φετινού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Μιλάμε φυσικά για την οργάνωση η οποία τα τελευταία 14 χρόνια διατυμπανίζει τη διαφορετικότητα με κάθε κραυγαλέο δυνατό τρόπο, στήνοντας προκλητικές και πομπώδεις παρελάσεις, που αγγίζουν τα όρια του χυδαίου, αποδεικνύοντας ότι οι διοργανωτές τους όχι μόνο αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα της ταλαιπωρημένης χώρας μας, αλλά ζουν σε ένα δικό τους, παράλληλο σύμπαν.

Με κεντρικό σύνθημα «Παρούσα», χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες (γκέι, λεσβίες, τρανσέξουαλ, μπάι, στρέιτ), κρατώντας σημαίες και πολύχρωμα μπαλόνια, ενώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά των διακρίσεων και τον προκαταλήψεων. Ηταν μια εκδήλωση με κάθε... καρυδιάς καρύδι να διαφημίζει τη διαφορετικότητά του και με ημίγυμνους διαδηλωτές που φωτογραφίζονταν με φόντο το ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι συμμετέχοντες, μάλιστα, πέταγαν φέιγ βολάν για παραστάσεις με γκέι θέματα, ενώ εκπροσώπηση στο φεστιβάλ της ντροπής είχαν ακόμη και οι πρόσφυγες, που κατέβηκαν στην παρέλαση με δική τους ομάδα!



Από τη γιορτή της διαφορετικότητας δεν θα μπορούσε να λείπει και ο προκλητικός ομοφυλόφιλος Jason - Αντιγόνη, που εμφανίστηκε στην πλατεία Συντάγματος με κοτσίδα, «χτυπητό» μακιγιάζ και ένα πολύχρωμο εσώρουχο, δηλώνοντας γεμάτος καμάρι «φεμινιστής, vegan και άθεη»! Στα αξιοσημείωτα και η παρουσία του πρέσβη του Μεξικού στην Ελλάδα, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, έχοντας στο πλευρό του τον σύζυγό του.



Θέμα του 14ου Athens Pride ήταν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, «με τις τρανς γυναίκες να δέχονται διαρκή και ασταμάτητη περιθωριοποίηση». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η σεξιστική βία είναι ζωντανή παντού, από τις προοδευτικότερες κοινωνίες μέχρι τις λιγότερο προοδευτικές. Οσο μέλη της κοινότητας αναγκάζονται να κρύβουν την ταυτότητά τους ή αποκλείονται από εκφάνσεις του κοινωνικού βίου λόγω της φύσης τους, το Pride θα παραμένει δικαιωματικός πυλώνας».



Η πορεία του 14ου Athens Pride, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος και κατέληξε στην πλατεία Κλαυθμώνος, ολοκληρώθηκε υπό τους ήχους τυμπάνων και συνθημάτων. Μετά τη λήξη της παρέλασης ακολούθησε συναυλία στην πλατεία Συντάγματος, με την Ελεονώρα Ζουγανέλη, τη Μαρίνα Σάττι και την Ευρυδίκη. Το πρώτο Athens Pride είχε γίνει τον Ιούνιο του 2005 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Από πέρυσι διοργανώνεται στην πλατεία Συντάγματος.

Αντιδράσεις για τη φωταγώγηση του Κοινοβουλίου

Πρώτη φορά η Βουλή «ντύθηκε» με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, που είναι το σήμα κατατεθέν του Gay Pride παγκοσμίως. Δεν φωταγωγήθηκε ολόκληρο το κτίριο, παρά μια μικρή γωνιά του, ωστόσο η απόφαση αυτή του Νίκου Βούτση, χωρίς να ρωτήσει κανέναν από τη Διάσκεψη των Προέδρων, που είναι το κυρίαρχο όργανο του Κοινοβουλίου, προκάλεσε αντιδράσεις. Με τη συμβολική αυτή κίνηση, να προβληθεί δηλαδή το λογότυπο του Athens Pride σε μέρος της πρόσοψης του κτιρίου της, η Βουλή θέλησε να εκπέμψει στους πολίτες το μήνυμα του σεβασμού στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρέλασε και η κυβέρνηση!

Την ώρα που στη Βουλή ψηφίζονταν μέτρα 18,5 δισ. ευρώ σε βάρος των Ελλήνων, η κυβέρνηση «το γλεντούσε» στην πλατεία Συντάγματος, συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. «Είναι μεγάλη χαρά, μεγάλη τιμή, μεγάλη η συγκίνηση που για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει "παρούσα" στο Athens Pride. Σε αυτήν τη γιορτή που καταφάσκει την ισότητα, την ελευθερία, την αγάπη, τον έρωτα έχει έρθει η ώρα κι οφείλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για την κατοχύρωση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο των LGBTQI ζευγαριών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια ομιλιών πριν από την έναρξη της παρέλασης. Μήνυμα απηύθυνε και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής μέσω βίντεο στο YouTube, τονίζοντας πως «η μοναδικότητα της διαφορετικότητας του κάθε ανθρώπου είναι στοιχεία που κάνουν τη ζωή πιο όμορφη και δεν της δίνουν φασίζων άρωμα».


Το «παρών» στην πολύχρωμη γιορτή έδωσαν, μεταξύ άλλων, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης. Οι νέοι του Ποταμιού συμμετείχαν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο Athens Pride, «στηρίζοντας έμπρακτα τις θεμελιώδεις αξίες, το δικαίωμα στην ισότητα, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στη διαφορετικότητα και τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής».

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ουδείς από την αντιπροσωπία της Ν.Δ. -με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος Λεύτερη Αυγενάκη- που επρόκειτο να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας δεν ανέβασε καμία φωτογραφία από την εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα