Bloomberg: Πύλη Ασιατικών Κεφαλαίων προς Ε.Ε. η Κύπρος

Πύλη των ασιατικών κεφαλαίων προς την Ευρώπη χαρακτηρίζει την Κύπρο δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους το νησί μας έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναπτύξει δεσμούς με χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία.

Εξαιτίας της σημαντικής

γεωγραφικής της θέσης μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής και με πρόσβαση στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και λόγω ευέλικτης νομοθεσίας και χαμηλά κόστη, οι χώρες της Ασίας ασχολούνται με την Κύπρο, για να αποκτήσουν διαβατήριο της Ε.Ε., σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για πόρους από χώρες που παραδοσιακά δεν είχαν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Κύπρο, όπως η Κίνα, η Ινδία και ακόμη και η Ιαπωνία, να δημιουργήσουν μια βάση στη χώρα ως πύλη εισόδου στην Ε.Ε.», δήλωσε ο Ανδρέας Γιασεμίδης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κυπριακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Ο αριθμός των επενδυτικών κεφαλαίων και των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου που επικαλείται το Bloomberg. Στα τέλη Μαρτίου, ο αριθμός των κεφαλαίων αυξήθηκε σε 123 από 110 στο τέλος Δεκεμβρίου. Τα συνολικά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 29% στα 4,45 δις ευρώ από 3,45 δισ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2008 υπήρχαν 55 κεφάλαια με 1,23 δις ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

«Το ενδιαφέρον για τη σύσταση και εξουσιοδότηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων είναι ισχυρό», δήλωσε η Πρόεδρός της Δήμητρα Καλογήρου, προσθέτοντας «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60 αιτήσεις για διαφορετικές δομές κεφαλαίων. Από αυτά, 44 έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις».

Ευέλικτη νομοθεσία

Παρόλο που η ισχύουσα νομοθεσία της Κύπρου για τα υφιστάμενα κεφάλαια εφαρμόζει οδηγίες και κανονισμούς της Ε.Ε., η χώρα εισάγει πρόσθετες αλλαγές για να καταστήσει το νησί ακόμη πιο ελκυστικό για τους επενδυτές και τους διαχειριστές κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων να εγγραφούν και να διαχειριστούν τα κεφάλαια, δήλωσε στο Bloomberg ο Μάριος Τανούσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γραμματέας του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Κύπρου (CIFA).

«Οι αλλαγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφορούν τη νομοθεσία που θα επιτρέψει στους επενδυτές να γνωρίζουν από την αρχή το φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται για τα διάφορα είδη κεφαλαίων, μια ταχεία διαδικασία για τη δρομολόγηση των λεγόμενων εγγεγραμμένων οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας διαχειριστών επενδύσεων, γνωστής ως μικρο-διευθυντές, που θα έχουν άδεια να λειτουργούν κάτω από τα τρέχοντα κατώτατα όρια του διαχειριστή των αμοιβαίων κεφαλαίων», δήλωσε.

Η κυπριακή νομοθεσία για την ίδρυση κεφαλαίων είναι πολύ πιο ευέλικτη από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά οι επενδυτές παραμένουν καλά προστατευμένοι, ανέφερε ο κος Γιασεμίδης. Το κόστος στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι σε άλλα μέρη της Ε.Ε. και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους διαχειριστές μικρών και μεσαίων κεφαλαίων που η Κύπρος επιδιώκει να δελεάσει.

«Δεν μπορούμε να γίνουμε Λουξεμβούργο από την πρώτη μέρα και έτσι επιδιώκουμε να προσελκύσουμε κεφάλαια που λαμβάνουν υπόψη το κόστος», δήλωσε.

Εγχώριες επενδύσεις

«Η φυσική παρουσία στην Κύπρο σημαίνει, επίσης, ότι τα κεφάλαια συμβάλλουν στην εγχώρια οικονομία, ενοικιάζουν ή αγοράζουν γραφεία και καταβάλλουν αμοιβές στο κράτος. Μπορούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, ειδικά σε ακίνητα», δήλωσε ο κος Γιασεμίδης.

Ο Kylin Prime Fund, είναι, όπως σημειώνεται, ένας Σινοευρωπαίος διευθυντής, που ίδρυσε το επενδυτικό ταμείο Kylinprime στην Κύπρο ως εναλλακτικό επενδυτικό ταμείο για τα περιουσιακά στοιχεία του στο νησί. Επενδύει σε ακίνητα, ανάπτυξη γης και έργα υποδομής στην Κύπρο, χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία κυπριακών εταιρειών ή κυπριακών οργανισμών, όπως ομόλογα, λογαριασμούς που εκδίδονται με έγκριση Cysec.

Είναι επίσης ένα από τα πολύ λίγα κεφάλαια που επιτρέπεται να αντλούν κεφάλαια στο πλαίσιο του προγράμματος απόκτησης υπηκοότητας με επενδύσεις, ανέφερε η εταιρεία.

«Λαμβάνουμε αιτήσεις για μεταφορά κεφαλαίων στην Κύπρο από την Κίνα και την Ινδία, αλλά και από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, μεταξύ άλλων από την Ελβετία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γερμανία", δήλωσε ο κος Τάνουσης. "Υπάρχει επίσης κάποιο ενδιαφέρον από τους διαχειριστές κεφαλαίων του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν στη διάθεσή τους κονδύλια στη χώρα ως βάση της Ε.Ε.», δήλωσε.

Το άρθρο του Bloomberg υπογράφουν οι Paul Tugwell και Γεώργιος Γεωργίου, με τη συμβολή του Βασίλη Καραμανή.

Keywords
Τυχαία Θέματα