«Παράθυρο» Τσίπρα για νέα δωράκια

«Παράθυρο» Τσίπρα για νέα δωράκια16.04.2019Πρόσωπα

Προέβη στην (προεκλογική) δέσμευση για τη μη μείωση του αφορολογήτου, ενώ δήλωσε πάλι... υπερήφανος για τις Πρέσπες

Aρχισε τις υποσχέσεις και τις παροχές ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων και υποστηρίζοντας -με φόντο τη βαριά σκιά των δημοσκοπήσεων- ότι όσο

είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν νέα προεκλογικά δώρα το προσεχές διάστημα, ενώ «έκλεισε» οριστικά τα σενάρια των πρόωρων εκλογών διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Κάλυψε δε πλήρως τον στενό φίλο και συνεργάτη του Νίκο Παππά για την υπόθεση Πετσίτη, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο και κάνοντας λόγο για «πετσιτολογία».

O πρωθυπουργός στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και, όταν ρωτήθηκε για τη διαφορά που ήδη καταγράφεται, με τη Ν.Δ. να εμφανίζεται μακράν πρώτη στις δημοσκοπήσεις, απάντησε: «Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη. Είναι στρατηγική επιλογή η εξάντληση της τετραετίας. Είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις για εκλογές, πολλοί θεωρούν ότι είναι καιρός να θρέψει τους καρπούς της καλής πορείας η κυβέρνηση».

Με... Σημίτη

Oταν ο κ. Χατζηνικολάου υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ότι ο Κώστας Καραμανλής έχασε με μόλις τέσσερις μονάδες διαφορά τις ευρωεκλογές, αλλά στη συνέχεια έχασε με 10 μονάδες στις εθνικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας επιστράτευσε τον... Σημίτη και σχολίασε: «Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει κάνοντας εκλογές δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του για να αποφύγει το πικρό ποτήρι που ερχόταν. Αντίθετα, το 2000 ο Κώστας Σημίτης αντέστρεψε τη διαφορά από τις ευρωεκλογές που έχασε με τέσσερις μονάδες και κέρδισε τις εθνικές». Ερωτηθείς ειδικότερα για την υπόθεση Πετσίτη και αν υπάρχει σκάνδαλο, σημείωσε: «Κάθε φορά που προκύπτει ένα ζήτημα εγώ λέω “εδώ, ελάτε στη Βουλή να το δούμε”. Από τη μία πλευρά υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα και από την άλλη υπάρχει “πετσιτολογία”».

Εξαπέλυσε, παράλληλα, επίθεση στον παλαιό δικομματισμό για το σκάνδαλο Novartis, το οποίο χαρακτήρισε «υπαρκτό», λέγοντας ότι υπήρξε σπατάλη δημόσιων πόρων: «Το ποιος, με ποιον τρόπο και μέσω ποιων προσώπων έγινε, αυτά θα τα ψάξει η Δικαιοσύνη». Εξήγησε ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σκευωρία. Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν είχε πολιτικό κόστος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ακόμη και αν είχε πολιτικό κόστος δεν έχει καμία σημασία για τον ίδιο.

«Εγώ δεν το σκέφτηκα ποτέ το πολιτικό κόστος γιατί πίστευα ότι έκανα το ορθό για τη χώρα. Λύνει μια διαφορά χρόνων. Ημουν τυχερός που είχα αυτή την ευκαιρία» επεσήμανε. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε σαν καταλύτης στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, σημειώνοντας: «Ενδυναμώνουμε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, μιας ανοιχτής Αριστεράς που θα πρέπει να συγκροτείται και από αριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους και από όσους πολίτες βρίσκουμε κοινούς τόπους».

«Σκιά της σκιάς»

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού η Ν.Δ. τον χαρακτήρισε «σκιά της σκιάς του». Τον κατηγόρησε ότι δεν απάντησε για την υπόθεση Πετσίτη, ότι «επανέλαβε τα γνωστά του ψέματα» για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι μίλησε για «δήθεν ανάκαμψη της μεσαίας τάξης και τάχα προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα