«Μετωπική» κυβέρνησης με Ν.Δ. και για το debate

«Μετωπική» κυβέρνησης με Ν.Δ. και για το debate18.01.2019Πρόσωπα

Κόντρα κυβέρνησης και Ν.Δ. προκαλεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή διακαναλικής μονομαχίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με μοναδικό θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το Μαξίμου, μία μέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, επανέφερε την πρόταση του πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «το βάζει στα πόδια». Είχε προηγηθεί

η άρνηση της Ν.Δ. να δεχτεί την τηλεοπτική μονομαχία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα. Το επιχείρημα που προέβαλαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ότι «οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συζητιούνται και κυρώνονται στη Βουλή».

Πάντως η κόντρα για το debate έδωσε την ευκαιρία και στις δύο πλευρές ουσιαστικά να κονταροχτυπηθούν για το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι φοβάται την τετ α τετ αντιπαράθεση επειδή ξέμεινε από επιχειρήματα μετά τη ρηματική διακοίνωση της γειτονικής χώρας και τις διευκρινίσεις για την ιθαγένεια και τη γλώσσα.

Από τη μεριά της η Ν.Δ. επιχειρεί να υποστηρίξει ότι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε το debate για να μην επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να διχάσει την κοινωνία με την εργαλειοποίηση του εθνικού ζητήματος και την παράδοση της «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς.

Με καθυστέρηση

Ωστόσο η απάντηση της Ν.Δ. ήρθε με πολύωρη καθυστέρηση και αφού προηγήθηκε μια σύγχυση στις γραμμές της σχετικά με το αν πρέπει να αποδεχτεί την πρόσκληση του πρωθυπουργού. Η αρχική αντίδραση των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη ήταν «καλοδεχούμενο το debate», ενώ ο Κώστας Καραγκούνης είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μη δεχτεί ο κ. Μητσοτάκης». Στον αντίποδα, ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε υποστηρίξει ότι δεν έχει γίνει debate σε προεκλογική περίοδο, ενώ και ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης σημείωνε πως «όταν φτάσουν οι εκλογές, θα γίνουν και debate».

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας παίζει με τις λέξεις όσον αφορά την ονομασία των Σκοπίων. Οπως ανέφερε, «το Βόρεια Μακεδονία διαχωρισμένο δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο ενιαίο; Ας πούμε “Βορειομακεδονία”, μία λέξη, για να μην μπορεί κανείς να τη χωρίσει στο μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα