Επιβάτες αεροσκαφών στο στόχαστρο των πρακτόρων!

Επιβάτες αεροσκαφών στο στόχαστρο των πρακτόρων!31.07.2018Ειδήσεις

Κατέγραφαν ό,τι τους φαινόταν ύποπτο, όπως την εφίδρωση ή τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Boston Globe» ότι ομοσπονδιακοί πράκτορες παρακολουθούσαν επί σειράν ετών ανυποψίαστους ταξιδιώτες σε αεροπλάνα, εν αγνοία τους, καταγράφοντας τη συμπεριφορά τους εν ώρα πτήσης, ακόμα κι αν οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες δεν είχαν καμία σχέση με τρομοκρατικές ή εγκληματικές

οργανώσεις και πράξεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ομοσπονδιακοί παρακολουθούσαν τη συμπεριφορά των επιβατών και κατέγραφαν ό,τι τους φαινόταν ύποπτο, όπως την εφίδρωση ή τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Την πρακτική επιβεβαίωσε και το αμερικανικό υπουργείο Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) μετά την αποκάλυψη της «Globe», προσθέτοντας ότι εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Quiet Skies» (που σημαίνει «ήσυχοι ουρανοί»), και τέθηκε σε εφαρμογή το 2010 κυρίως σε πτήσεις εντός ΗΠΑ. Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας ο εκπρόσωπος του υπ. Ασφάλειας Μεταφορών Τζέιμς Ο. Γκρέγκορι έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την προέλευση και τους στόχους του προγράμματος, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι ως πρακτική δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες μεθόδους επιβολής του νόμου.

«Δεν διαφέρουμε από τον αστυνομικό στη γωνία του δρόμου που τοποθετείται εκεί, επειδή υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να συμβεί κάτι. Οταν αυτό λαμβάνει χώρα στα 30.000 πόδια, τότε κάποιον πρέπει να τοποθετήσεις κι εκεί» παραδέχθηκε κυνικά. Η αποκάλυψη προκάλεσε, όπως ήταν λογικό, νέα ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα των Αμερικανών πολιτών, των οποίων θεμελιώδη δικαιώματα και προσωπικά δεδομένα καταπατώνται ενώ ταξιδεύουν.

Ο Γκρέγκορι επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι, παρά τις εν αγνοία παρακολουθήσεις των πολιτών, το πρόγραμμα δεν ξεχώριζε επιβάτες με βάση τη φυλή ή τη θρησκεία και ότι δεν θα έπρεπε να θεωρείται παρακολούθηση, επειδή ο οργανισμός δεν ακούει, για παράδειγμα, τις κλήσεις των επιβατών και δεν παρακολουθεί μετά το τέλος της πτήσης το άτομο που μπορεί να τράβηξε την προσοχή με τη συμπεριφορά του.

«Το πρόγραμμα αναλύει πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια των επιβατών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ολόκληρη την εικόνα» δήλωσε ο Γκρέγκορι, προσθέτοντας ότι δεν είναι παρά «μια πρόσθετη γραμμή άμυνας στην αεροπορική ασφάλεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα