Αρχή με μετωπική στην επιτροπή για τη Novartis

Αρχή με μετωπική στην επιτροπή για τη Novartis06.03.2018Παρασκήνιο

Χωρίς κάμερες οι συνεδριάσεις! Στην προεδρία ο Θοδ. Δρίτσας

Ρεπορτάζ
Κατερίνα Κανάκη

Σφοδρή ήταν (με το «καλημέρα») η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Novartis στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής για τις τυχόν ποινικές ευθύνες των 10 πολιτικών προσώπων, παρότι η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα.

Αυτό που

αποφασίστηκε στην έναρξη και πυροδότησε τη σύγκρουση ήταν η απόρριψη του αιτήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -σύμφωνα με πληροφορίες, το αποδέχτηκαν Ποτάμι και ΚΚΕ- για τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων της επιτροπής. Η απόφαση για συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών οδήγησε τον Ανδρέα Λοβέρδο να δηλώσει «από το όλα στο φως στο όλα εν κρυπτώ μια κυβερνητική απόφαση δρόμος» και να κάνει λόγο για πλεκτάνη. Είναι γεγονός, βέβαια, ότι ουδέποτε στο παρελθόν συνεδριάσεις προκαταρκτικών επιτροπών ήταν δημόσιες και δεν επιτρεπόταν η διανομή πρακτικών στον Τύπο. Και τούτο διότι η επιτροπή ασκεί ουσιαστικά εισαγγελικά καθήκοντα, τα οποία καλύπτονται από μυστικότητα.

Την ίδια ώρα, στην επιτροπή αναγνώστηκε επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ανέβασε τους τόνους, θέτοντας ζητήματα ακυρότητας της διαδικασίας. Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως η κυβερνητική πρόταση που ενέκρινε η Ολομέλεια δεν προσωποποιεί τις κατηγορίες, αφού ως προς τον ίδιο δεν περιλαμβάνεται απολύτως καμία αναφορά πλην αυτής που περιέχεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελέως. Ζητά μάλιστα να εξεταστούν ως μάρτυρες ο Κωνσταντίνος Φρουζής και η σημερινή διοίκηση της Novartis.

Για την έρευνα

Σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως δεν πρόκειται να γίνει στοιχειώδης έρευνα επί της ουσίας, καθώς οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες δεν συνιστούν απόδειξη, αλλά ότι θα γίνει μια «νομική συζήτηση τάχα μου δήθεν ότι αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης».
Από την πλευρά της Ν.Δ. ο Μάκης Βορίδης ζήτησε να μην «κρυφτεί η κυβέρνηση πίσω από νομικούς τακτικισμούς, αλλά να αφήσει να διερευνηθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και να ασκήσει πλήρως η Βουλή τα καθήκοντά της». Κατά τα άλλα, η επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα, αφού εξέλεξε τα τρία μέλη του προεδρείου της. Πρόεδρος εξελέγη ο Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), αντιπρόεδρος ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Γιώργος Λαζαρίδης και γραμματέας η Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ).

Στις επόμενες συνεδριάσεις της προκαταρκτικής τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να ζητήσουν να κληθούν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατ' αντιπαράσταση με τα 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει την άμεση διαβίβαση στη Βουλή της αλληλογραφίας της εισαγγελέως Διαφθοράς με το FBI.

Πάντως, ένα από τα πρώτα ζητήματα ουσίας που θα απασχολήσουν την επιτροπή είναι αν τα ενδεχόμενα αδικήματα υπάγονται στην αρμοδιότητά της ή όχι. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η επιτροπή καλείται να διερευνήσει εάν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος για τα πολιτικά πρόσωπα ή αν οι κατηγορίες θα επιστραφούν στη Δικαιοσύνη για να δικαστούν οι πολιτικοί ως απλοί πολίτες.

Η Βουλή έχει την αρμοδιότητα για δίωξη μόνο αν οι πράξεις τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Η επιτροπή θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πρωτοδικών, όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση, με αποτέλεσμα να μπορεί να αναθέτει στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και Εφετών τη διενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης. Να σημειωθεί πως η προκαταρκτική θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα και αναμένεται να μπει περισσότερο στην ουσία της υπόθεσης.

Επιμένει ο Αβραμόπουλος για αποκάλυψη των μαρτύρων

Νέα αίτηση στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητεί την αποκάλυψη των ονομάτων των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο της Novartis, κατέθεσε χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να προωθηθεί η εναντίον τους μήνυση για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση που έχει υποβάλει ο Ευρωπαίος επίτροπος. «Θα επιδιώξω με κάθε νόμιμο μέσο την αποκάλυψη της εις βάρους μου σκευωρίας, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στους δύο κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες» δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Αφορμή του αιτήματός του αποτελεί «η εκ των υστέρων απόφαση του αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου» με την οποία «έγινε η υπαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων στο καθεστώς των μαρτύρων του δημοσίου συμφέροντος» και η οποία είχε γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα