ΟΤΕ: Προς τους Γερμανούς πάει και το 5% του ΤΑΙΠΕΔ!

ΟΤΕ: Προς τους Γερμανούς πάει και το 5% του ΤΑΙΠΕΔ!27.02.2018Επιχειρήσεις

ΟΤΕ: Προς τους Γερμανούς πάει και το 5% του ΤΑΙΠΕΔ!

Στα χέρια της γερμανικής Deutsche Telekom, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΤΕ με 40%, φαίνεται πως θα καταλήξει και το 5% που πουλά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Μάλιστα, οι Γερμανοί μεγαλομέτοχοι του ΟΤΕ

δεν θα χρειαστεί να βάλουν και βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού η πολυετής οικονομική κρίση έχει συμπιέσει και τη χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα το 5% να αποτιμάται σήμερα κοντά στα 300.000.000 ευρώ.

Μετά την πώληση του συγκεκριμένου ποσοστού το Δημόσιο θα παραμείνει κάτοχος μικρού ποσοστού μετοχών (5%) του ΟΤΕ και με αυξημένα δικαιώματα. Ομως, οι Γερμανοί έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας, ακόμα και για την αλλαγή της συμφωνίας μετόχων μεταξύ των δύο πλευρών.

Για παράδειγμα, οι αλλαγές στη συμφωνία μετόχων δεν χρειάζεται να εγκρίνονται από τη Βουλή, όπως προβλεπόταν έως πέρυσι, οπότε και υπήρξε σχετική τροπολογία ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την πώληση του 5%. Επιπλέον, τα μέλη που εκπροσωπούν το Δημόσιο στο Δ.Σ. του ΟΤΕ περιορίζονται και από τον Ιούνιο του 2018 θα είναι μόλις δύο, από πέντε σήμερα.

Η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για το 5% του ΟΤΕ στον διαγωνισμό που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ εκπνέει στις 15 Μαρτίου, αλλά στην αγορά θεωρούν πως οι Γερμανοί έχουν σε κάθε περίπτωση το πάνω χέρι.

Ακόμα κι αν βρεθεί κάποιος τρίτος επενδυτής που θα καταθέσει προσφορά για το συγκεκριμένο ποσοστό, η Deutsche Telekom μπορεί να ασκήσει το «δικαίωμα πρώτης άρνησης» που προβλέπει η συμφωνία μετόχων με το Δημόσιο / ΤΑΙΠΕΔ.

Ερώτηση

Δηλαδή, όταν το ΤΑΙΠΕΔ λάβει την προσφορά από τον τρίτο επενδυτή θα ρωτήσει εγγράφως τους Γερμανούς εάν θα ασκήσουν το δικαίωμα πρώτης άρνησης και θα αποκτήσουν αυτοί το 5%, προσφέροντας ίσο ή μεγαλύτερο τίμημα από τον πλειοδότη του διαγωνισμού. Η Deutsche Telekom καλείται να απαντήσει μέσα σε 60 εργάσιμες ημέρες αν θα ασκήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα.

Θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να βρεθεί κάποιος τρίτος ο οποίος θα προσφέρει τόσο υψηλό τίμημα, που δεν θα μπορούν να το πληρώσουν οι Γερμανοί. Ακόμα κι αν δεν βρεθεί κάποιος στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, τότε -πάλι με βάση τη συμφωνία μετόχων- η Deutsche Telekom μπορεί να αποκτήσει το 5% με τίμημα που συνδέεται με την αξία της μετοχής του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα