«Ονειρεμένος εφιάλτης» στα κύματα

«Ονειρεμένος εφιάλτης» στα κύματα03.07.2018Πρόσωπα

Ο Αγγ. Χριστοφίδης μιλά για τον υπερμαραθώνιο 100 ν.μ. με κανό που σχεδίαζε τέσσερα χρόνια

Ρεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου

Ενα ζωντανό παράδειγμα ότι ο άνθρωπος κρύβει μέσα του μεγάλες αντοχές και μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, ακόμα και αν συναντήσει στον δρόμο του ανυπέρβλητες δυσκολίες, έγινε ο κωπηλάτης και ιδρυτής της ομάδας South Evian Gulf Team Αγγελος Χριστοφίδης,

όταν το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε έναν ναυτικό υπερμαραθώνιο, τον Non-stop 100, στη διάρκεια του οποίου έπρεπε να κωπηλατεί συνεχόμενα καλύπτοντας μια απόσταση 100 ναυτικών μιλίων με καγιάκ ανοιχτής θαλάσσης, με απώτερο σκοπό να διασχίσει μέσα σε 24 ώρες όλο τον Ευβοϊκό Κόλπο (βόρειο και νότιο) κατά μήκος.

Με καθυστέρηση...

Μπορεί τελικά ο Αγγελος Χριστοφίδης να έφτασε στο τέλος της διαδρομής σε 31 ώρες και 45 λεπτά, όμως ακόμα και αυτή η καθυστέρηση έμοιαζε συμβολική, ώστε να περάσει ένα μήνυμα. «Πλέον δαπανούμε το σύνολο της αντοχής μας για να επιβιώσουμε. Με το Non-stop 100 θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι μπορούν να επιτύχουν τα όνειρά τους ακόμα και αν ο δρόμος είναι επώδυνος» τονίζει στη «δημοκρατία».



Ο ίδιος χαρακτήρισε την αποστολή, που ξεκίνησε από τον Κάβο Λιχάδας στη βόρεια Εύβοια και είχε ως προορισμό την Κάρυστο, έναν «ονειρεμένο εφιάλτη». «Ηταν ένα όνειρο που είχα εδώ και τέσσερα χρόνια, το οποίο όμως έκρυβε πολλές εφιαλτικές στιγμές» εξηγεί. Οπως όταν ένιωσε να τον εγκαταλείπουν εντελώς οι δυνάμεις του, με αποτέλεσμα να αρχίσει να σκέφτεται ότι μάλλον ήταν αδύνατον να συνεχίσει και ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Εκείνες τις στιγμές, πάντως, όπως και σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, είχε δίπλα του τα μέλη της ομάδας του, τα οποία τον ενθάρρυναν ψυχολογικά να συνεχίσει.



Ακόμα ένας «εχθρός» που έπρεπε να αντιμετωπίσει ήταν οι διαθέσεις του καιρού, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, που ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας, καθώς άλλαξε την εξέλιξη του εγχειρήματος. «Η πρόβλεψη του καιρού στην οποία είχα βασιστεί είχε μια μικρή απόκλιση από αυτό που τελικά αντιμετώπισα. Το βράδυ στο τμήμα από τη Χαλκίδα μέχρι τον Ωρωπό φύσαγε σιρόκος (ΝΑ), ο οποίος ήταν κόντρα, με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να μειώσω την ταχύτητα με την οποία κωπηλατούσα».
Η ομάδα South Evian Gulf Team με σύνθημά της «Σε μια θάλασσα πιθανοτήτων, κυνηγώντας το απίθανο», δημιουργήθηκε το 2010 και πραγματοποιεί ναυτικές αποστολές με καγιάκ, οι οποίες υπηρετούν έναν κοινωνικό σκοπό.

Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει έξι μεγάλες αποστολές και δεκάδες μικρότερα ταξίδια. Τα μέλη της ομάδας κάνουν κωπηλατικούς μαραθωνίους εκατοντάδων ναυτικών μιλίων και, για να ολοκληρωθούν, απαιτούνται εντατικές και πολύωρες προπονήσεις στο νερό, με παράλληλη εκγύμναση και στη στεριά, αλλά και την απαραίτητη διανοητική προετοιμασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα