Ολοκληρώθηκε (επιτέλους) το πόρισμα για τη Novartis

Ολοκληρώθηκε (επιτέλους) το πόρισμα για τη Novartis24.02.2019Παρασκήνιο

Υστερα από δύο χρόνια αναμονής, η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου δηλώνει έτοιμη να το παραδώσει. Ανοίγει ο δρόμος για την Εισαγγελία Διαφθοράς

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Ενα ερώτημα απασχολεί εδώ και μήνες τον Τύπο, και φυσικά έχει απασχολήσει και τη «δημοκρατία»: πότε θα παραδοθεί το πόρισμα για την πολύκροτη «υπόθεση Novartis», μετά την έρευνα που διεξήγαγε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Επιτέλους, φαίνεται ότι στο ερώτημα αυτό

δόθηκε η απάντηση! Οπως μας ενημέρωσε την περασμένη Παρασκευή η κυρία Παπασπύρου, «το κλιμάκιο ολοκλήρωσε τη δουλειά του, το πρώτο πόρισμα είναι έτοιμο και πλέον αναμένεται να παρουσιαστεί στους εισαγγελείς». Από δω και πέρα, κι αν όντως το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται σύντομα να παραδοθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς, τότε οι εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση θέλουμε να πιστεύουμε πως θα είναι ραγδαίες. Οπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, πρόκειται για μια υπόθεση που πρέπει γρήγορα να ξεκαθαρίσει, καθώς κρατά «όμηρο» ολόκληρο το πολιτικό σύστημα: ή να ασκηθούν διώξεις ή να μπουν οι φάκελοι «στο ράφι». Τώρα, το μόνο που απομένει, φυσικά, είναι να δούμε και το περιεχόμενο του πορίσματος για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για τη δουλειά που έχει γίνει από την υπηρεσία της κυρίας Παπασπύρου τα τελευταία δύο χρόνια.

Στις αρχές Μαρτίου του 2017, η τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου δίνει εντολή στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να διεξαγάγει έρευνα για την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόστηκε στη χώρα μας για τα φάρμακα, ώστε να στοιχειοθετηθούν τυχόν ευθύνες στην υπόθεση Novartis σε περίπτωση υπερτιμολόγησης.

Κατηγορίες

Να τονίσουμε ότι, αναλόγως με τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου πορίσματος, κι αν διαπιστωθεί υπερτιμολόγηση, μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της δωροδοκίας για μια σειρά από πρόσωπα. Εκτιμάται δε ως εξαιρετικά σημαντικό, καθώς θα πυροδοτήσει την κίνηση των εισαγγελικών Αρχών για την έναρξη της διαδικασίας διώξεων και αρχειοθέτησης. Από εκείνον τον Μάρτιο πέρασαν δύο χρόνια. Ολοι είχαν αρχίσει να αναρωτιούνται τι γίνεται με το συγκεκριμένο πόρισμα. Βεβαίως, σε πρόσφατη συνομιλία που είχαμε με την κυρία Παπασπύρου, μας είχε δηλώσει ότι από την κυρία Ράικου είχε παραλάβει «μια παραγγελία με κενό φάκελο». Είχε, μάλιστα, υποστηρίξει πως μόλις τον περασμένο Νοέμβριο παρέλαβε απαραίτητα στοιχεία για την έρευνα τιμολόγησης, τόσο από τον ΕΟΦ όσο και από την Ευρώπη, ενώ μόλις στις 21 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από έναν μήνα, παρέλαβε από την Εισαγγελία Διαφθοράς 80.000 αρχεία, τα οποία έπρεπε να διασταυρωθούν με τα ευρήματα του κλιμακίου της.

Μάλιστα, η κυρία Παπασπύρου είχε «δείξει» την Εισαγγελία Διαφθοράς για τις καθυστερήσεις στην παράδοση του πορίσματος και είχε υποστηρίξει πως πρόκειται για ένα τεχνικό έργο, το οποίο ούτε οι αμερικανικές Aρχές, που διεξάγουν παράλληλα έρευνα, έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η κυρία Παπασπύρου έκανε λόγο για εμπόδια τα οποία αντιμετώπιζε. Τον Φεβρουάριο του 2018 είχε αναφέρει ξανά στους δημοσιογράφους πως «έχουν χαθεί έγγραφα από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ που αφορούν την περίοδο 2011-2013», έγγραφα τα οποία «οι υπάλληλοι στις υπηρεσίες όφειλαν να προστατεύουν», αλλά είχε εκφράσει την πεποίθησή της πως «θα τα βρούμε, όπως βρήκαμε και αυτά που είχαν χαθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης». Ωστόσο, τότε υποστήριζε πως το πόρισμα θα είναι έτοιμο σε 3-4 μήνες.

Ερχεται κλήτευση εμπλεκομένων αντί για την άσκηση διώξεων

Στις αρχές του μήνα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές του Εφετείου, υποστήριξε ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς ετοίμαζαν ήδη κλητεύσεις σε υπόπτους.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, «οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν σχηματίσει συγκεκριμένη άποψη για πρόσωπα, πολιτικά και μη, και ενέργειες που αφορούν, χονδρικά, το διάστημα 2009 έως 2012 ή 2013, με κεντρικό άξονα την τιμολόγηση φαρμάκων. Πλέον, βρίσκονται εν αναμονή του πορίσματος των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για το θέμα αυτό και θεωρούν ότι εντός του μήνα θα δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις τους». Οι πηγές του πρακτορείου ανέφεραν ακόμη πως «η απόφαση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς είναι να μην προχωρήσει στην απευθείας άσκηση ποινικών διώξεων, αλλά στην κλήτευση εμπλεκομένων, με την ιδιότητα των υπόπτων διάπραξης αδικημάτων» και ότι «με το πόρισμα των εισαγγελέων Διαφθοράς, εκτός από τους πολιτικούς που θα κληθούν σε εξηγήσεις, θα υπάρξουν και πολιτικοί για τους οποίους η έρευνα θα κλείσει με αρχειοθέτηση, καθώς δεν φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία». Τότε είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας για το γεγονός ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς θα προχωρήσει με κλητεύσεις και όχι με διώξεις αυτών για τους οποίους στοιχειοθετείται δίωξη.

Είχαμε, μάλιστα, έρθει σε επαφή με ανώτατους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και εισαγγελείς Εφετών, οι οποίοι μας είχαν επισημάνει πως υπάρχει πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου, η οποία έχει εφαρμοστεί κατά κόρον σε σειρά υποθέσεων στο παρελθόν, σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται η εξέταση υπόπτων, η οποία τελικά μόνο χρονικές καθυστερήσεις μπορεί να δημιουργήσει. Ακόμη κι έτσι, πάντως, οι εξελίξεις πρέπει από εδώ και πέρα να «τρέξουν». Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, από τη στιγμή που θα παραδοθεί το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, ήταν το μόνο που εκκρεμούσε, τα πράγματα θα κινηθούν γρήγορα. Η υπόθεση «δεν σηκώνει» άλλες ολιγωρίες. Και από τη στιγμή που και το τελευταίο εμπόδιο έχει «αρθεί», από δω και πέρα θα κριθεί πλέον και το έργο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η οποία πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα