ΟΗΕ: Ρεκόρ οι άμαχοι νεκροί στο Αφγανιστάν

ΟΗΕ: Ρεκόρ οι άμαχοι νεκροί στο Αφγανιστάν25.02.2019Ειδήσεις

Αυξήθηκαν 11% σε σχέση με το 2017

Αύξηση της τάξης του 11% σημείωσε πέρυσι -και σε σχέση με το 2017- ο αριθμός των θανάτων αμάχων στο Αφγανιστάν, ενώ την ίδια ώρα με βάση τα στοιχεία της Yπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNAMA), από το 2014 τουλάχιστον 3.500 άμαχοι σκοτώνονται ετησίως εξαιτίας του πολέμου στη χώρα. Σε μια χώρα

όπου κατά την τελευταία δεκαετία ο ΟΗΕ έχει καταμετρήσει τον θάνατο συνολικά 32.000 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 60.000 ατόμων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού, οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή τη σημαντική αύξηση του αριθμού των νεκρών είναι η σκόπιμη στοχοποίηση των αμάχων στις επιθέσεις αυτοκτονίας που εξαπολύουν οι ομάδες των ανταρτών, καθώς και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, όπως και οι χερσαίες μάχες των φιλοκυβερνητικών ομάδων.

Τα στοιχεία

Αν και το 63% των θανάτων και των τραυματισμών αμάχων αποδίδεται στους αντάρτες (37% στους Ταλιμπάν, 20% στο Ι.Κ. και 6% σε άλλες οργανώσεις), το 24% είναι παράπλευρες απώλειες των φιλοκυβερνητικών ομάδων (14% των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και 6% του διεθνούς συνασπισμού). Το 2018, ειδικότερα, σκοτώθηκε από τους βομβαρδισμούς σχεδόν ο ίδιος αριθμός αμάχων όσο συνολικά τις χρονιές 2014, 2015 και 2016, όπως υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της UNAMA Τανταμίτσι Γιαμαμότο χαρακτήρισε απαράδεκτα τα συμπεράσματα της έκθεσης και ζήτησε από όλες τις πλευρές να λάβουν αμέσως επιπλέον μέτρα για να σταματήσει να αυξάνεται ο αριθμός των αμάχων που σκοτώνονται. Πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσει αυτή η ανθρώπινη τραγωδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα