Οι «Τhe 3isters» στη Νάουσα!

Οι «Τhe 3isters» στη Νάουσα!22.05.2018Τέχνες

Η ασυνήθιστη δημιουργός Εφη Θεοδωροπούλου μιλά στη «δημοκρατία» για το νέο κόμικς και τα όνειρά της

Από την
Ελένη Σκάρπου

Δεν είναι μια συνηθισμένη δημιουργός κόμικς, αλλά σίγουρα ασχολείται με συνηθισμένα καθημερινά κατορθώματα, που πηγάζουν από όλα όσα ζει και ζούμε. Η Εφη Θεοδωροπούλου μάς έχει συνηθίσει σε πολύ όμορφες δουλειές και ακόμη μια κατέφθασε με τίτλο «The 3isters» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενατη Διάσταση.
Η παρουσίαση του συγκεκριμένου κόμικς θα γίνει το Σάββατο 26 Μαΐου,

στις 20.00, στο Μουσικό Καφενείο Σείριος στη Νάουσα, που είναι και η γενέτειρά της, και εκεί θα μας λυθούν όλες οι απορίες. «To άλμπουμ “Τhe 3isters” προήλθε από μια καθημερινότητα γεμάτη με κωμικοτραγικά περιστατικά που μπορεί να βιώνουν τρεις αδερφές οι οποίες μοιράζονται το ίδιο σπίτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επειδή οι ιστορίες μου βασίζονται κατά κύριο λόγο σε καθημερινά -και ορισμένες φορές αυτοβιογραφικά- γεγονότα, το έναυσμα να κάνω καθημερινές μικρές ιστορίες (κόμικς strip) με πρωταγωνίστριες τις αδερφές μου κι εμένα προέκυψε από την πρόταση της ION να δημοσιεύω εβδομαδιαία μονοσέλιδες ιστορίες κόμικς στο Socomic.gr. Ηταν, ας πούμε, η εύκολη λύση να μη στερεύω ποτέ από ιδέες αλλά και να εκβιάζω τις αδερφές μου πως θα βγάλω τα άπλυτά τους στη φόρα, όταν δεν μου έκαναν το χατίρι» εξομολογείται η ίδια, που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια και αγαπά τις εικονογραφήσεις, τη δημιουργία κόμικς αλλά και τοιχογραφιών.

Ταύτιση

Για την ίδια δεν είναι πολύ απλό να βγάζει τη ζωή της προς τα έξω μέσα από όλα όσα δημιουργεί. «Είναι δύσκολο μόνο όταν σκέφτεσαι τι μπορεί να πει ο κόσμος και κυρίως οι δικοί σου άνθρωποι γι’ αυτό που θα δουν και θα διαβάσουν. Συνήθως ο κόσμος σε ταυτίζει απόλυτα με τις ιστορίες που δημιουργείς, πόσο μάλλον όταν αυτές περιέχουν κι ένα αυτοβιογραφικό στοιχείο. Προσωπικά δυσκολεύομαι ίσως λίγο περισσότερο όταν ετοιμάζω κάποια “πικάντικη” ιστορία ερωτικού περιεχομένου» επισημαίνει και εντοπίζει τη δυσκολία να είσαι γυναίκα δημιουργός κόμικς και να μπορέσεις τελικά να ανελιχθείς και να γίνεις αποδεκτή. «Σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο για έναν άνδρα δημιουργό κόμικς.

Ο χώρος των κόμικς εξακολουθεί να αποτελεί ως επί το πλείστον ένα ανδροκρατούμενο πεδίο. Παρ’ όλ' αυτά, όσοι παρακολουθούν τη σκηνή αυτή θα έχουν διαπιστώσει ότι ο αριθμός των γυναικών που ασχολούνται και δημιουργούν κόμικς ολοένα και αυξάνεται. Κι όχι μόνο γινόμαστε περισσότερες, αλλά πιστεύω πως ανεβαίνει συνεχώς και το επίπεδο, σχεδιαστικά και ποιοτικά» τονίζει και κάνει όνειρα και σχέδια, επιθυμώντας κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να ασχοληθεί με το animation. «Είναι κάτι με το οποίο ακόμα δεν έχω καταφέρει να καταπιαστώ και θα με ενδιέφερε πολύ να βρω μια σχολή ή έστω έναν άνθρωπο να με κατατοπίσει, ώστε να δω τις φιγούρες και τις ιστορίες μου να αποκτούν κίνηση και ζωή» λέει η νεαρή δημιουργός, η οποία ήρθε στη Θεσσαλονίκη να ζήσει και να δράσει πιστεύοντας ότι σίγουρα έχει να της προσφέρει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι μια μικρή πόλη, όπως η Νάουσα.

Μαθήματα ζωγραφικής σε παιδάκια

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να δώσει βήμα σε νέους δημιουργούς στον βαθμό που γίνονται διάφορα καλλιτεχνικά φεστιβάλ, εκθέσεις κόμικς και εικαστικά - καλλιτεχνικά δρώμενα γενικότερα. Προσφέρονται επιλογές και δυνατότητες, το θέμα είναι ο καθένας μας πώς τις αξιοποιεί» υπογραμίζει η Εφη, η οποία τακτικά παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής και κόμικς σε παιδιά, ενώ έχει εκδώσει μπόλικες προσωπικές δουλειές της και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ανθολογίες και εκθέσεις.

Σίγουρα θα ήθελε με ένα επόμενο κόμικς να γίνει διάσημη, αντιλαμβανόμενη την αίσθηση αυτή με τον δικό της τρόπο. «Μάλλον θα ήθελα να είναι ένα έργο που θα έχει αντίκτυπο στο κοινό, κάτι που θα επηρεάσει τον άλλο συναισθηματικά, αλλά θα προκαλέσει κάτι και στον τρόπο σκέψης του. Βέβαια, μπορεί και να θέλω πολλά» αναφέρει και θυμάται καλλιτέχνες της ελληνικής σκηνής και όχι μόνο που την έχουν συγκλονίσει. «Ο Κωστής Κυριακάκης και ο Δημήτρης Πανταζής είναι δύο καλλιτέχνες που εκτιμώ απεριόριστα. Οσον αφορά καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, δύο εξίσου αγαπημένοι μου είναι ο Cyril Pedrosa και ο Patrick McEown» καταλήγει η Εφη Θεοδωροπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα