«Οι πολίτες ζήτησαν να κυβερνήσουμε αυτοδύναμοι»

Σήμα Μητσοτάκη για ολική επίθεση, με στόχο την κυριαρχία της ΝΔ στις εκλογές που έρχονται

Μετά τον πολιτικό σεισμό, μοναδικός στόχος της Ν.Δ. δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν της αυτοδυναμίας. Αυτό ήταν το χθεσινό μήνυμα που εξέπεμψε στο μήνυμα νίκης που έδωσε στον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε πανηγυρικό κλίμα και έχοντας το χαμόγελο της νίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το έναυσμα της ολικής

επίθεσης, με στόχο την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές που έρχονται. Υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να προχωρήσει γρήγορα μεταρρυθμίσεις και αυτή δεν μπορεί να προκύψει από εύθραυστους αριθμητικούς συσχετισμούς και από τα μαθηματικά της απλής αναλογικής, που -όπως υποστήριξε- παραπέμπουν σε παζάρια.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αναμένεται να επιδιώξει συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, όταν λάβει σήμερα τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και άρα θα την επιστρέψει άμεσα. Στην ομιλία του ευχαρίστησε τα στελέχη του κόμματος, τους φίλους αλλά και τους ψηφοφόρους που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία στην εκλογική μάχη και την ανέδειξαν ως «τον μεγάλο και αδιαμφισβήτητο νικητή των εκλογών», όπως είπε.

Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας πως «τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά και αποδεικνύουν ότι η Ν.Δ. έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό και απόλυτο. Μας ζήτησαν και κάτι ακόμη, να τρέξουμε πιο γρήγορα τον δρόμο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων». «Η ελπίδα νίκησε την απαισιοδοξία και τον διχασμό. Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη που εναποθέτει στους ώμους μου ένα τόσο εντυπωσιακό ποσοστό» προσέθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως οι πολίτες μέσω της ψήφου έδειξαν πως θέλουν ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Στη συνέχεια απέκλεισε όποιο σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας, τονίζοντας όμως πως «θα σεβαστώ το Σύνταγμα, αλλά θα τηρήσω την άποψή μου ότι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε παζάρια. Ο πολιτικός σεισμός που εκδηλώθηκε σήμερα μας καλεί να επιταχύνουμε τη διαδικασία για να έχουμε ταχύτερα κυβέρνηση».

«Οι πολίτες ενέκριναν τη βασική μας επιλογή της αυτοδύναμης Ελλάδας και Ν.Δ. και την προγραμματική μας θέση ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος. Χωρίς αλαζονεία και χωρίς έπαρση, που προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχθώ. Με κινητήρια δύναμή μας το σχέδιο για την Ελλάδα του 2027 και με πίστη στις δυνατότητες του λαού μας να διεκδικεί και να κατακτά ένα καλύτερο αύριο» είπε, ενώ τέλος έστειλε προσκλητήριο προς όλους τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν στις δεύτερες κάλπες. «Απευθύνομαι σε όσους δίστασαν να κάνουν το βήμα, γιατί τις μεγάλες αλλαγές τις φέρνουν οι μεγάλες πλειοψηφίες και τις πραγματοποιούν οι σταθερές κυβερνήσεις. Συνεχίζουμε σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά».

Στην Πειραιώς με χαμόγελο και συνοδεία της Μαρέβας

Με χαμόγελο προς τον κόσμο και τα στελέχη που τον υποδέχτηκαν και ένα λακωνικό σχόλιο για «υπομονή» εισήλθε στις 18.25 στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στην Πειραιώς, ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μαζί του, αλλά σε διακριτική απόσταση λίγων μέτρων ήταν και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η οποία τον ακολούθησε εντός του γαλάζιου «στρατηγείου». Οι συγκεντρωμένοι εκείνη την ώρα φίλοι του κόμματος τον χειροκρότησαν έχοντας αντλήσει αισιοδοξία από πληροφορίες για διαρροές των exit polls που διακινούνταν στα κοινωνικά δίκτυα. Ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε την ανακοίνωση των exit polls από το γραφείο του μαζί με τους στενούς του συνεργάτες και στη συνέχεια τη ροή των επίσημων αποτελεσμάτων. Η εξέλιξη των αποτελεσμάτων σκόρπισε αισιοδοξία. Ετσι λίγο μετά τις 8 το βράδυ από τους συνεργάτες του ανακοινώθηκε ότι στις 9.45 θα ήταν έτοιμος για την επίσημη δήλωση αναφορικά με την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος.

Τα exit polls έδωσαν το έναυσμα για δημιουργία πανηγυρικού κλίματος

Από το μεσημέρι άρχισαν να φτάνουν στην Πειραιώς στελέχη, μέλη και ψηφοφόροι του κόμματος. Σταδιακά ο κόσμος πύκνωνε, ενώ τα exit polls και τα επίσημα αποτελέσματα επέτρεψαν τη δημιουργία πανηγυρικού κλίματος. Μετά τις 8 η εξέλιξη της αναμέτρησης επέτρεψε τα συνθήματα όπως «Ολη η Ελλάδα είναι μπλε», ενώ στη θέα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τις οθόνες που είχαν τοποθετηθεί οι συγκεντρωμένοι αναφώνησαν «ου» και θυμήθηκαν τον Γιώργο Κατρούγκαλο, δίνοντας μια γηπεδική νότα. Στα… εξωπολιτικά της Πειραιώς ήταν το κέρασμα του γιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνου, προς τους παρευρισκομένους και τους δημοσιογράφους λόγω της ονομαστικής εορτής του.

Τα σενάρια με φόντο τις δεύτερες εκλογές

Η εκκωφαντική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στη πραγματικότητα βάζει φρένο στα σενάρια που δούλευαν εδώ και καιρό τα κόμματα της αντιπολίτευσης με φόντο τις δεύτερες εκλογές. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται μια ανάσα μακριά από την αυτοδυναμία, η Ν.Δ. θα πάει με πανηγυρικό τρόπο σε δεύτερες εκλογές, διεκδικώντας όχι μόνο μια ξεκάθαρη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και την εκλογική συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δεδομένο πως θα αξιοποιήσει το «σοκ» που έχει υποστεί η Κουμουνδούρου, επιδιώκοντας μια ξεκάθαρη νίκη χωρίς συμμάχους και με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο πιο χαμηλά γίνεται.

Με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί, είναι δεδομένο πως οποίο σενάριο συνεργασίας μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει τις δεύτερες εκλογές ως μια μοναδική ευκαιρία να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να πάρει μια άτυπη εκδίκηση για τις εκλογές του 2012. Το ΚΚΕ θα παραμείνει σταθερό στη θέση του, απέχοντας από όσες συζητήσεις αναμένεται να γίνουν, ενώ το ίδιο θα κάνει και ο Κυριάκος Βελόπουλος. Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, και όλα θα κριθούν μέσα στις πρώτες ημέρες αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση της ήττας.

Keywords
νεα δημοκρατια, exit polls, εκλογες, ΠΑΣΟΚ, νέα, ώμους, συνταγμα, σεισμος, ελλαδα, exit, μπλε, συριζα, γιου, εκκωφαντική, σοκ, ΚΚΕ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, σεισμος τωρα, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, exit poll, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, exit polls 2014, κομματα, αποτελεσματα, νικητη, βημα, δημοκρατια, οθονες, πειραιως, το βημα, ωρα, αισιοδοξια, βελοπουλος, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, γιου, γραφεια, δεδομενο, δυναμη, δηλωση, δρομος, δικτυα, ευκαιρια, ειπε, εκκωφαντική, ελπιδα, εξελιξη, ερχονται, ευθυνη, εναυσμα, ιδιο, θεα, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κυκλος, κλιμα, μαθηματικα, μακρια, μητσοτακης, νικη, πιστη, ροη, πρισμα, σεναριο, συζητηση, συνεχεια, συνθηματα, σχεδιο, φοντο, χαμογελο, εκδικηση, exit, φιλοι, χωρα, κωνσταντινου, κυριακου, πληροφοριες, σημα, ώμους
Τυχαία Θέματα
«Οι πολίτες ζήτησαν να κυβερνήσουμε αυτοδύναμοι»,