Οι κατά Κάλβον «Δαναΐδες»

Οι κατά Κάλβον «Δαναΐδες»30.07.2019Τέχνες

Η τραγωδία του Επτανήσιου ποιητή ανεβαίνει την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μικρή Επίδαυρο

Η μόνη τραγωδία που ολοκλήρωσε και εξέδωσε ο ίδιος ο Ανδρέας Κάλβος, ποιητής της ελευθερίας, το 1818, οι «Δαναΐδες», θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, στις 2 και τις 3 Αυγούστου (9.30 μ.μ.), στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου και σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. 

Οι «Δαναΐδες» αποτελούν επιστέγασμα της λογοτεχνικής πορείας του μεγάλου ποιητή

και υπόδειγμα κλασικιστικού έργου, που αναπαράγει και επικαιροποιεί τη φόρμα του αρχαίου προτύπου.

Η τραγική παράδοση

Συγχρόνως αποτίνει φόρο τιμής στην τραγική παράδοση και τη διαμόρφωση της τραγωδίας ως θεάτρου της πολιτικής κοινότητας, δημιουργώντας ένα σύμπαν δραματικών αντιθέσεων, συναισθηματικών αντιφάσεων και μοιραίων επιλογών.

Η τραγωδία αντλεί από τον μύθο των Δαναΐδων, που έφτασε σ’ εμάς αποσπασματικά μέσα από διάφορες μυθολογικές και φιλολογικές πηγές (μεταξύ αυτών την τραγωδία «Ικέτιδες» του Αισχύλου).

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Αργος, όπου οι 50 γιοι του Αιγύπτου, αδελφού του βασιλιά του Αργους Δαναού, ζητούν σε γάμο τις 50 κόρες του Δαναού. Ο βασιλιάς φοβάται ότι ένας από τους γαμπρούς του θα τον εκθρονίσει, έχοντας λάβει σχετικό χρησμό από το μαντείο.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει το μοιραίο, ο Δαναός δίνει εντολή στις κόρες του να δολοφονήσουν τους συζύγους τους τη νύχτα του γάμου. Η μόνη που παραβαίνει την εντολή του αλλά και αρνείται τον χρησμό είναι η Υπερμνήστρα, η οποία είναι ερωτευμένη με τον άνδρα της, τον Λυγκέα, όπως και εκείνος μαζί της.

Τη μετάφραση υπογράφουν οι Δημήτρης Αρβανιτάκης και Εφη Καλλιφατίδη, τη σκηνοθεσία η Νατάσα Τριανταφύλλη, τα σκηνικά είναι της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, η μουσική της Monika, η δραματουργία της Ελενας Τριανταφυλλοπούλου, οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη, το video - teasers του Δημήτρη Μακρή, η διεύθυνση παραγωγής του Μανόλη Σάρδη - Pro4.

Πρωταγωνιστούν οι Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Λένα Παπαληγούρα και Αρης Μπαλής, τραγουδά η μεσόφωνος Αρτεμις Μπόγρη. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα