Αμερικανικό μήνυμα προς την Αγκυρα αλλά και με παράθυρο συνδιαχείρισης

Αμερικανικό μήνυμα προς την Αγκυρα αλλά και με παράθυρο συνδιαχείρισης30.07.2019Πρόσωπα

«Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή»...

... επισήμανε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα των ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς και καταδικάζοντας

τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ωστόσο, στη συνέχεια της δήλωσής του ο κ. Φάνον φάνηκε να αφήνει και ένα «παράθυρο» ανοιχτό στην Aγκυρα όσον αφορά τη διαχείριση του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τις χώρες της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου να συμμετάσχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να διασφαλίσουν ότι το φυσικό αέριο θα καταστεί μέσο συνεργασίας και συντονισμού και όχι μέσο σύγκρουσης και αστάθειας.

Η μόνη χώρα που τορπιλίζει το καλό κλίμα στην περιοχή είναι η Τουρκία και συνεπώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί η αναφορά του Φράνσις Φάνον ως μήνυμα στο καθεστώς Ερντογάν.

Σημειώνεται δε ότι η δήλωση έγινε από το αμερικανοαιγυπτιακό εμπορικό επιμελητήριο στο Κάιρο, στο περιθώριο της 2ης Υπουργικής Συνάντησης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο και παρόντες ήταν εκπρόσωποι, εκτός των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, από το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία.

Τα ρεπορτάζ των αιγυπτιακών εφημερίδων επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ο κ. Φάνον τόνισε πως ο ρόλος των ΗΠΑ στο φόρουμ είναι παρατηρητής, προσθέτοντας ότι η χώρα του βοηθά στο να ενώσει το όραμα των διάφορων μελών του φόρουμ σε θέματα ενέργειας προκειμένου να προσφέρει μια ευκαιρία για πρόοδο και αναγνώριση της σημασίας της ενέργειας για την ανάπτυξη και την πολιτική σταθερότητα των χωρών.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα