Δουλεύουμε για το κράτος τις μισές μέρες του χρόνου!

Δουλεύουμε για το κράτος τις μισές μέρες του χρόνου!30.07.2019Οικονομία

Ερευνα αποκαλύπτει ότι ο μέσος Ελληνας πρέπει να εργαστεί 180 ημέρες για να πληρώσει φόρους και εισφορές στα Ταμεία

Εκατόν ογδόντα ημέρες (από τις 365 όλου του χρόνου) θα δουλέψουμε φέτος για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως υπολογίζει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ).

Τις 73 εργαζόμαστε για να πληρώσουμε έμμεσους φόρους, τις 46 για άμεσους φόρους και τις 61 για κοινωνικές εισφορές.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η ετήσια μελέτη του ΚΕΦίΜ σχετικά με την

Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, την πρώτη, δηλαδή, ημέρα του χρόνου χωρίς υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η πρώτη μέρα του χρόνου που οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το εισόδημά τους.

Για το 2019 το ΚΕΦίΜ υπολογίζει ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας την 30ή Ιουνίου.

Την ίδια ώρα που πληρώνουμε φόρους Γερμανίας και Γαλλίας, συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε παροχές Βαλκανίων, καθώς κατέχουμε τον χαμηλότερο βαθμό ικανοποίησης στην Ευρώπη ως προς τις υπηρεσίες του κράτους, αλλά και μία στις πέντε υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Εξάλλου, μπορεί φέτος η κατάσταση να μην έχει χειροτερέψει όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο το κενό που πρέπει να καλύψουμε για να βρεθούμε στα προ κρίσης επίπεδα είναι τεράστιο. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος θα χρειαστεί να εργαστούμε για το κράτος 33 ημέρες παραπάνω απ’ ό,τι το 2009 (τότε η αντίστοιχη Ημέρα Ελευθερίας ήταν η 28η Μαΐου), καθώς στα χρόνια των Μνημονίων προσετίθεντο κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο, επιπλέον τρεισήμισι ημέρες εργασίας για το κράτος.

Την κατάσταση αποτυπώνει το γεγονός ότι η συνολική επιβάρυνση ύψους 78 δισ. ευρώ από φόρους και εισφορές στον φετινό Προϋπολογισμό είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά (42 δισ., με στοιχεία 2017) για την κάλυψη των απολύτως βασικών αναγκών τους, δηλαδή για στέγαση, διατροφή, μεταφορές και ένδυση.

Μεθοδολογία

Την απάντηση δε στο ερώτημα ποια είναι η θέση της Ελλάδας πανευρωπαϊκά δίνει μια άλλη μεθοδολογία, όχι εκείνη που χρησιμοποιεί το ΚΕΦίΜ, αλλά αυτή του Οικονομικού Ινστιτούτου Molinari, το οποίο ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση.

Σύμφωνα με αυτήν, η φετινή Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήταν η 10η Ιουλίου, και όχι η 30ή Ιουνίου, γεγονός που μεταφράζεται για την Ελλάδα στην τέταρη χειρότερη επίδοση εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεπερνώντας μόνο τους Γάλλους, τους Αυστριακούς και τους Βέλγους.

Η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία παραμένουν τέταρτη συνεχή χρονιά στις τρεις καλύτερες θέσεις της κατάταξης της μελέτης, ακολουθούμενες από τη Βρετανία, τη Βουλγαρία και την Εσθονία, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Με άλλα λόγια, γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, καθώς και όσες βρέθηκαν σε πρόγραμμα διάσωσης, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, βρίσκονται μεταξύ των κρατών με τη μικρότερη φορολογική επιβάρυνση πανευρωπαϊκά.

Την ίδια στιγμή, η επιβάρυνση των Ελλήνων είναι μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Δανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα