Οι ΗΠΑ έχουν βρει σημείο επαφής με τον Μαδούρο!

Οι ΗΠΑ έχουν βρει σημείο επαφής με τον Μαδούρο!22.08.2019Πρόσωπα

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους πρόεδρο της Βενεζουέλας

Από την
Ελενα Στάθου-Ελευθερόγλου

Τι κι αν βρίσκονται στα «μαχαίρια» περισσότερο από έναν χρόνο; Τι κι αν οι ΗΠΑ μαζί με άλλες 50 και πλέον χώρες έχουν αναγνωρίσει ως πρόεδρο της χώρας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και έχουν επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής; Ουάσινγκτον

και Καράκας φαίνεται πως διατηρούν επαφές «σε πολύ υψηλό επίπεδο». Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Μιλάμε σε πολλούς αντιπροσώπους της Βενεζουέλας. Βοηθάμε τη Βενεζουέλα όσο καλύτερα μπορούμε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας: «Δεν θέλω να πω με ποιον, αλλά μιλάμε σε πολύ υψηλό επίπεδο».

«Πριν από 15 χρόνια ήταν μια από τις πιο πλούσιες χώρες. Τώρα είναι μια από τις φτωχότερες χώρες» επεσήμανε ο Τραμπ.

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του, σημειώνοντας πως οι επαφές γίνονται «εδώ και μήνες», αλλά χωρίς να διευκρινίσει τον σκοπό τους.

«Επιβεβαιώνω ότι γίνονται εδώ και μήνες επαφές ανάμεσα σε ανώτερους λειτουργούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, του Ντόναλντ Τραμπ και της μπολιβαριανής κυβέρνησης της οποίας προεδρεύω, με τη ρητή έγκρισή μου» είπε ο Μαδούρο σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα δημόσια ΜΜΕ.

«Οπως επεδίωξα τον διάλογο στο εσωτερικό της χώρας, έτσι αναζήτησα τον κατάλληλο τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Τραμπ θα ακούσει τη Βενεζουέλα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Μαδούρο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική (USSOUTHCOM), ναύαρχος Κρεγκ Φόλερ, διεμήνυσε από τη Βραζιλία ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό είναι έτοιμο να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» στη Βενεζουέλα, ενώ ο Τραμπ απειλεί με ολοκληρωτικό εμπάργκο.

Αντιδρώντας στις νέες, ακόμα βαρύτερες αμερικανικές κυρώσεις, ο Μαδούρο ανέστειλε στις 7 Αυγούστου τον διάλογο που διεξάγεται από τα μέσα Μαΐου ανάμεσα σε αντιπροσωπίες της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησής του υπό την αιγίδα της Νορβηγίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα