Επανάσταση... Ιερωνύμου για το 1821!

Επανάσταση... Ιερωνύμου για το 1821!22.08.2019Πρόσωπα

Κρίσιμο τετ α τετ αύριο με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, για τον ρόλο της Εκκλησίας στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Tον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα επισκεφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», αύριο το μεσημέρι η επικεφαλής της «Επιτροπής 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου. Η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με την κυρία Αγγελοπούλου, ενώ φαινομενικά έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα, ουσιαστικά είναι κρίσιμη. 

Εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα είναι μια πρώτης τάξεως

ευκαιρία να ξεδιαλύνει το τοπίο για το πώς και εάν θα συμμετάσχει η Εκκλησία στη διοργάνωση των κρατικών εορταστικών εκδηλώσεων για το σημαντικό εθνικό ορόσημο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στο περιβάλλον της Γιάννας Αγγελοπούλου φέρεται ότι κυριαρχεί η ιδέα πως δεν πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους εκκλησιαστική συμμετοχή στην οργάνωση των εκδηλώσεων. Ωστόσο, για την Εκκλησία η υπόθεση της Παλιγγενεσίας είναι πολύ σοβαρή.

Η Ιερά Σύνοδος τα τελευταία χρόνια, μέσα από επτά επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, έχει αναδείξει τη συμβολή της Εκκλησίας, ιεραρχών και απλού κλήρου όχι απλά στον αγώνα για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό, αλλά και σε άγνωστες πτυχές από την προεπαναστατική περίοδο και στην αγωνιώδη προσπάθεια να διατηρηθεί η εθνική ταυτότητα απέναντι στα κύματα του βίαιου και εξαναγκαστικού εξισλαμισμού.

«Εμείς δεν κατέχουμε ούτε αλάθητο ούτε αυθεντία. Επιθυμία μας είναι, με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια, να αναδείξουμε τη σημαντική συμβολή της Εκκλησίας μας στην προεπαναστατική διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, αλλά και στην επαναστατική περίοδο, πτυχές που κάποιοι συστηματικά επιθυμούν να αποκρύψουν ή και να εξαφανίσουν» δήλωσε στη «δημοκρατία» εκκλησιαστική πηγή σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση.

Νωρίτερα αύριο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα μεταβεί στο υπουργείο Παιδείας για να ανταποδώσει την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Αρχιεπισκοπή η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τον περασμένο Ιούλιο, λίγες ημέρες μετά τον διορισμό της.

Τα μέτωπα Πολιτείας και Εκκλησίας είναι αρκετά, και ο κ. Ιερώνυμος και η Εκκλησία της Ελλάδος θα πρέπει να βρουν εκ νέου τον «βηματισμό» με την ελληνική Πολιτεία.

Η νέα κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, κάτι που παραλίγο να προκαλέσει μείζονα πολιτική και εκκλησιαστική κρίση, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησαν να μεθοδεύσουν την έξωση των κληρικών από το ενιαίο μισθολόγιο.

Βεβαίως, εκκρεμούν ζητήματα στα οποία πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη διοίκηση της Εκκλησίας, όπως η διαχείριση και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, όχι όμως όπως επιχειρήθηκε να συμβεί μέσα από την ανίερη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου, αλλά ίσως στον άξονα της παλιάς συμφωνίας Αρχιεπισκοπής - Πολιτείας που χρονολογείται από το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά. Επιπλέον, υπάρχουν το ανοιχτό μέτωπο του μαθήματος των Θρησκευτικών, αλλά και η ανάγκη βελτίωσης και εκσυγχρονισμού της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα