Οι γυναίκες του χρωστήρα

Οι γυναίκες του χρωστήρα31.10.2018Τέχνες

Εκθεση με 85 έργα νεοελληνικής ζωγραφικής (19ος-20ός αιώνας) αρχίζει στο Ιδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Aρωμα γυναίκας στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β & Μ Θεοχαράκη! Μια ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα πώς απεικονίζεται η γυναίκα στην ελληνική ζωγραφική τους τελευταίους δύο αιώνες εγκαινιάζεται στις 7 Νοεμβρίου στο καλλιτεχνικό στέκι της Βασιλίσσης Σοφίας, σε μια παρουσίαση η οποία πραγματοποιείται

σε σύμπραξη με την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και το Ιδρυμα Ε. Κουτλίδη.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 85 πίνακες, αντιπροσωπευτικές προσωπογραφίες καθώς και ηθογραφικές και οριενταλιστικές σκηνές.

Στις προθήκες θα υπάρχουν έργα των Θεόδωρου Βρυζάκη, Νικόλαου Γύζη, Θεόδωρου Ράλλη, Γεωργίου Ιακωβίδη, Νικηφόρου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Γιάννη Μόραλη, Αριστείδη Οικονόμου, Αγλαΐας Παπά, Δημήτρη Μυταρά, Μαρίας Φιλοπούλου, Γιώργου Ρόρρη, Παύλου Μαθιόπουλου, Παναγιώτη Τέτση, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα και πολλών ακόμη εικαστικών.

Οπως αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις μεταμορφώσεις της εικόνας της Ελληνίδας αυτούς τους δύο αιώνες και να μάθει περισσότερα για τη θέση της μέσα στην κοινωνία.
Ακόμη, μέσα από τη γοητευτική αυτή έκθεση μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πολύπλευρη εικόνα των αισθητικών τάσεων και τις διαφορετικές εικαστικές αφετηρίες των δημιουργών.

Οι συλλογές

Ολα τα έργα προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, με μικρή αλλά σημαντική συμπλήρωση από τις συλλογές του Σωτήρη Φέλιου, Μάκη Μάτσα, Φωτεινής Τριανταφύλλη, Πίτερ και Στέλλας Κατσίχτη και του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη.
Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος με χαιρετισμό του Βασίλη Θεοχαράκη και κείμενα της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα και της επιμελήτριας της έκθεσης Λαμπρινής Καρακούρτη - Ορφανοπούλου.

Info: Η έκθεση «Αρωμα γυναίκας στην ελληνική ζωγραφική» αρχίζει στις 7 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Φεβρουαρίου 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα