Ανοιξε θέμα χωρισμού από την Εκκλησία

Ανοιξε θέμα χωρισμού από την Εκκλησία31.10.2018ΣΥΡΙΖΑ

Προεκλογικές «ρουκέτες» του Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Τι είπε για βουλευτική θητεία και ασυλία

Βάζοντας ιδεολογικό πρόσημο στην αναθεώρηση του Συντάγματος και εντάσσοντάς την στην «ατζέντα» των εκλογών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε χθες και επισήμως το θέμα των αλλαγών καταστατικού χάρτη της χώρας στην Κοινοβουλευτική

Ομάδα του κόμματός του.

Στην κορωνίδα των αλλαγών που προτείνει ο κ. Τσίπρας είναι ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά!

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρωθυπουργός εξήλθε κρατώντας... αγκαζέ τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, που έδειχνε εμφανώς ικανοποιημένος από την πρόταση, μια και δεν έχει ξεπεράσει την αποπομπή του μετά τη σύγκρουση που είχε με την Εκκλησία.

Το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει τις προτάσεις, μια και απαιτούνται 180 ψήφοι από την παρούσα Βουλή για να μπορούν να περάσουν στην επόμενη Βουλή με πλειοψηφία των 150. Ο κ. Τσίπρας, μετά τη σαφή διαφοροποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για το θέμα της εκλογής Προέδρου από τον λαό, προσάρμοσε την τοποθέτησή του προτείνοντας να αποτρέπεται η διάλυση του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο.

Οι προτάσεις

Δύο προτάσεις τέθηκαν στην Κ.Ο.: Είτε να απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών είτε να υπάρχει απευθείας εκλογή του Προέδρου από τον λαό. Παράλληλα, για να κόψει τις περιπτώσεις... Παπαδήμου, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας πρότεινε:

• Την καθιέρωση, παγίως, αναλογικού εκλογικού συστήματος στο Σύνταγμα.
• Καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας. Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί τον θεσμό, σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός.
• Κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία, είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο. «Και γι' αυτό θεσμοθετούμε για πρώτη φορά τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία».
• Τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών, ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
• Τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία, ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
• Οριο θητειών για τους βουλευτές, ώστε να μη δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα.
• Ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη Ν.Δ., λέγοντας ότι η αντίδρασή της είναι παιδιάστικη και προσθέτοντας ότι «αντιστοιχεί σε τζογαδόρους και όχι σε σοβαρές και υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, όταν μάλιστα διάβαζα διαρροές να μιλούν με χαρτοπαικτικούς όρους, του τύπου “ρελάνς”, και άλλα παρόμοια».

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια

Καλό θα είναι οι πολιτικές δυνάμεις να καταλάβουν ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι ακόμη ένα χαρτί για να πετροβολά η μία την άλλη.
Ας αφήσουν κάτι έξω από την κομματική κονίστρα, διότι αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια δεν προχώρησαν εξαιτίας της κομματικής αντιπαράθεσης.
Ας κάνουν επιτέλους ένα βήμα όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ας φτιάξουν μια κοινή επιτροπή από συνταγματολόγους, ώστε να βρουν εκείνα τα σημεία που είναι απαραίτητο να αλλάξουν, και ας προχωρήσουν. Μη χαθεί ακόμη μία ευκαιρία για να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου.

Νίκος Ελευθερόγλου

Keywords
Τυχαία Θέματα