Οι Αιγύπτιοι εξοπλίζουν με τανκς τον Χαφτάρ

Οι Αιγύπτιοι εξοπλίζουν με τανκς τον Χαφτάρ20.12.2019Ειδήσεις

Ο πρόεδρος Σίσι ενισχύει τον στρατάρχη για να καταλάβει την Τρίπολη πριν επέμβει ο Ερντογάν

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Aνεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης στη Λιβύη, καθώς η Αγκυρα επιμένει να ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά, την οποία η ίδια φρόντισε να ανάψει, με την υπογραφή του μνημονίου

συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Οπως μετέδωσε χθες το Al Jazeera, η κυβέρνηση της Λιβύης αποδέχθηκε την πρόταση του Ερντογάν για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ στην Τρίπολη! Ως εκ τούτου, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέζ αλ Σάρατζ έθεσε και επίσημα σε εφαρμογή τη συμφωνία με τους Τούρκους, την ίδια στιγμή που η Αίγυπτος γνωστοποιούσε χθες ότι σκέφτεται να στείλει τανκς ρωσικής προέλευσης, τα οποία κατέχει ο αιγυπτιακός στρατός, στον Χαφτάρ με σκοπό να ενισχυθούν οι δυνάμεις του που προελαύνουν προς τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Λόγω Τουρκίας

Την πληροφορία για τις σκέψεις που κάνει το Κάιρο μετέδωσε χθες η ιστοσελίδα Middle East Monitor. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι σκέψεις της κυβέρνησης της Αιγύπτου γίνονται καθώς πλέον «υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρές προθέσεις της Αγκυρας για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη» κι ενώ ο Χαφτάρ έχει ανακοινώσει ότι βρίσκεται ήδη «μια ανάσα από την Τρίπολη». 

Τις τουρκικές διαθέσεις για εμπλοκή στη λιβυκή κρίση αποκάλυψαν χθες και οι δηλώσεις που έκανε στη «Hurriyet» ο πρέσβης της κυβέρνησης Αλ Σάρατζ στην Αγκυρα. «Πιστεύουμε ότι η αυτού εξοχότης, ο πρόεδρος Ερντογάν, θα δώσει χέρι βοήθειας χωρίς καθυστέρηση εάν του ζητηθεί» τόνισε ο Αμπντουραζάκ Μουχτάρ Αμπντουλγκαντέρ στην τουρκική εφημερίδα, αφήνοντας αιχμές και κατά της Ελλάδας. «Τη νομιμότητα των συμφωνιών την παρέχουν τα συμβαλλόμενα μέρη.

Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν εκτός των δύο σχετικών χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία δεν έχουν καμία σημασία» υποστήριξε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο «σουλτάνος» απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν σκοπεύει να συμμετάσχει ή όχι στη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη, που θα φιλοξενήσει η Γερμανία τον επόμενο μήνα. Ενώ ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτή, ο Ερντογάν απάντησε: «Θα δούμε ποιος θα πάει στη συνάντηση του Ιανουαρίου κι αναλόγως θα αποφασίσουμε».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα