Ανεμβολίαστος ο 61χρονος που πέθανε λόγω γρίπης

Ανεμβολίαστος ο 61χρονος που πέθανε λόγω γρίπης20.12.2019Ρεπορτάζ

Το πρώτο θύμα του ιού νοσηλευόταν σε ΜΕΘ με σοβαρές επιπλοκές. Σε χαμηλό επίπεδο τα κρούσματα λόγω του καιρού

Ένας άνδρας 61 ετών είναι το πρώτο θύμα που έχασε τη ζωή του από την εποχική γρίπη, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που αναρτήθηκε χθες. Να σημειωθεί ότι ο 61χρονος, αν και ανήκε στην ομάδα υψηλού κίνδυνου, δυστυχώς δεν ήταν εμβολιασμένος, με συνέπεια να νοσηλευτεί με πολύ σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο

στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπου κατέληξε.

Συνολικά, από τον περασμένο Οκτώβριο -που ξεκίνησε η επιτήρηση της γρίπης- έως και τις 9 Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί τρία σοβαρά περιστατικά της νόσου, που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. Μάλιστα, το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας είχε δηλωθεί ως «εισαγόμενο», καθώς αφορούσε ταξιδιώτη που νόσησε και χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, και οι τρεις ασθενείς ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες οι ειδικοί συνιστούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε κατά τη νοσηλεία τους, κανείς δεν είχε λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επισημαίνουν, πάντως, ότι η δραστηριότητα της γρίπης αυτή την εποχή είναι χαμηλή, γεγονός που αποδίδεται και στις ήπιες καιρικές συνθήκες του περασμένου διμήνου.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται σταδιακά πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, κορυφώνονται τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο, και εξασθενούν στα μέσα Μαρτίου, όταν αρχίζει να ανεβαίνει πάλι το θερμόμετρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα