Κυνική ομολογία αναρχικών: Τους ήρθε το σπίτι στο κεφάλι!

Κυνική ομολογία αναρχικών: Τους ήρθε το σπίτι στο κεφάλι!20.12.2019Ρεπορτάζ

Σε κείμενό τους επικρίνουν τις πρακτικές της ΕΛ.ΑΣ. αλλά παραδέχονται τη... δική τους υπέρμετρη βία

Με τον τίτλο «Μπορεί να πέσαμε, αλλά πέσαμε στο κεφάλι τους» αντιεξουσιαστές εξέδωσαν μια άκρως προκλητική ανακοίνωση μέσω της οποίας εκφράζουν τη συμπαράστασή τους προς τους εννέα συλληφθέντες από την επιχείρηση εκκένωσης στο Κουκάκι, επικρίνουν τις πρακτικές των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα απειλούν με κλιμάκωση των δράσεών τους.

«Αφού οχυρώσαμε το σπίτι ξεκινήσαμε άμεσα τη σύγκρουση

με τις δυνάμεις καταστολής. Επιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, κοτρόνες, μπογιές, πυροσβεστήρες, όλο το σπίτι ήρθε στο κεφάλι τους. Αυτοί απάντησαν πυροβολώντας και τραυματίζοντάς μας με πλαστικές σφαίρες, όπως και με κρότου λάμψης στο εσωτερικό του σπιτιού. Εμείς φωνάζαμε “Εδώ μένουμε, εδώ είναι το σπίτι μας, εδώ θα πεθάνουμε!”, “Σκ... στην ανάπτυξή και στα Airbnb σας”» αναφέρουν, περιγράφοντας τα λεπτά της συμπλοκής, στη διάρκεια των οποίων το Κουκάκι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Στη συνέχεια οι αντιεξουσιαστές καταγγέλλουν, σε μια προσπάθεια να κατασκευάσουν το αφήγημα που τους βολεύει, τους αστυνομικούς για δήθεν στοχοποίηση του πρώτου σπιτιού που βρέθηκε μπροστά τους (σ.σ.: εκείνο του γνωστού σκηνοθέτη, ο οποίος αργότερα συνελήφθη με τους δύο γιους του) και κάνουν λόγο για βίαιη εισβολή.

«Αυτοί που έχουν τόσο ψηλά τον θεσμό της ελληνικής οικογένειας και την προστασία του ιδιωτικού χώρου ισοπέδωσαν τα πάντα από τη μανία τους να βρουν τους αντιστεκόμενους και τις αντιστεκόμενες. Και ακριβώς επειδή δεν τους βρήκαν αναγκάστηκαν να τους κατασκευάσουν στα πρόσωπα τυχαίων ανθρώπων» γράφουν οι αναρχικοί.

Συνεχίζοντας το παραλήρημά τους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς όλους τους καταληψίες, λέγοντας ότι «οι εκκενώσεις θα γίνουν αφορμή για κλιμάκωση του αγώνα σε κάθε κοινωνικό μέτωπο». «Μπορεί να έχουμε χάσει όλα τα βασικά, να είμαστε χωρίς ρούχα και στέγη, μπορεί να σβήσατε προσωρινά από τον χάρτη τρία σπίτια και τρία χρόνια συνεχόμενης και επίπονης δουλειάς για την κοινωνική αλληλεγγύη και αντίσταση, αλλά το ξέρουμε ότι φοβάστε, ότι η ορμή και η δύναμή μας μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες».

Υπήρχαν τρεις εισαγγελείς

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας στο Κουκάκι και ειδικά για τη διακρίβωση τυχόν τέλεσης αδικημάτων, μεταξύ των οποίων εκείνο της σωματικής βλάβης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις εισαγγελείς ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης. Οι τρεις εισαγγελείς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήταν παρόντες στις κατ' οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο.

Ο Ραγκούσης είδε πλαστικές σφαίρες - Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

Σε καταγγελία για χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον μίας γυναίκας από αστυνομικούς, κατά την επιχείρηση στο Κουκάκι, προχώρησε από το προσωπικό του προφίλ στο facebook ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. Δημοσιεύοντας απόκομμα που φέρεται ότι είναι από ιατρική γνωμάτευση, ο ίδιος επιτίθεται στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κάνοντας λόγο για παράνομες ενέργειες.

«Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργού είναι μνημειώδης ως προς το θράσος της και τα ψέματά της πως δήθεν “δεν ασκήθηκε αστυνομική βία''. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνον έχει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για την παράνομη και καταχρηστική αστυνομική βία (...) αλλά πλέον αποδεικνύεται και ως μια ψευδόμενη κι αδίστακτη κυβέρνηση, η οποία συκοφαντεί και τραυματίζει αθώους πολίτες» ανέφερε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέψευσε τη χρήση πλαστικών σφαιρών, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε επικίνδυνες, και διευκρίνισε πως οι ένστολοι χρησιμοποίησαν μικρές ελαστικές μπάλες, μεγέθους πινγκ πονγκ.

«Σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin, οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου 15 μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η σφοδρή επίθεση που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων και άλλων βαριών αντικειμένων από τους αναρχικούς, είχε, όπως λένε, ως αποτέλεσμα να γίνει περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού Manuhrin. Τέλος, ξεκαθαρίζεται πως για τα συμβάντα των καταλήψεων έχει ξεκινήσει προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα