Ο Τσίπρας ακυρώνει τον Τσακαλώτο για το χρέος

Ο Τσίπρας ακυρώνει τον Τσακαλώτο για το χρέος07.05.2018ΣΥΡΙΖΑ

Με άρθρο ο πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της γενναίας ρύθμισης, σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών

Πραγματικός «μύλος» και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής επικρατεί στην κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα του δημόσιου χρέους. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην ανάγκη ρύθμισής του, ενώ, από την άλλη,

ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει να κινείται στη γραμμή των Γερμανών, αποδεχόμενος μοιρολατρικά ότι δεν πρόκειται να ρυθμιστεί γενναία, τουλάχιστον όχι άμεσα!

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός (με ακόμη ένα από τα πολλά άρθρα του στην «Εφημερίδα των Συντακτών») «άδειασε» επί της ουσίας τον υπουργό Οικονομικών, αρθρογραφώντας με θέρμη για την ανάγκη ρύθμισης του ελληνικού χρέους, κάτι για το οποίο, ως γνωστόν, δεν θέλουν να ακούν λέξη στο Βερολίνο. «Με δεδομένη τη λειτουργία των αγορών, ως μηχανισμού πειθάρχησης των επιμέρους οικονομιών, η ρύθμιση του χρέους στερεί τη δυνατότητα από όσους πιθανά το επιχειρήσουν στο μέλλον να παίξουν παιχνίδια κερδοσκοπίας εις βάρος της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, έχοντας μια συγκεκριμένη και συνεκτική στρατηγική για το ζήτημα του χρέους της, θα είναι σε θέση να σχεδιάζει αυτόνομα πια την οικονομική και κοινωνική της πολιτική» γράφει ο πρωθυπουργός, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στις ευεργετικές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία από τη ρύθμισή του, σημειώνοντας:

«Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει βαθμούς ελευθερίας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πολιτικές στήριξης της κοινωνίας, δίχως τον διαρκή κίνδυνο ενός νέου κύκλου αστάθειας που θα οδηγήσει εκ νέου σε εξαναγκασμό περιοριστικών πολιτικών. Με αυτή την έννοια, η ρύθμιση του χρέους για μια κυβέρνηση της Αριστεράς δίνει μια εντελώς διαφορετική προοπτική από ό,τι θα έδινε για μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που απλά θα αποκτούσε δημοσιονομικό χώρο για να βαθύνει τις ανισότητες».

Προ ημερών, αντίθετα, ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε με... πόνο καρδίας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο ότι υπάρχει διαφωνία της Γερμανίας με τους Ευρωπαίους για τον μηχανισμό αυτόματης ελάφρυνσης (το λεγόμενο «γαλλικό κλειδί») και με αγγλοσαξονικό κυνισμό παραδέχθηκε πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε μια απόφαση που απλώς «θα μετατρέψει την Ελλάδα από μια υπερβολικά υπερχρεωμένη χώρα, δηλαδή διαφορετική από όλες τις άλλες, σε μια υπερχρεωμένη με την έννοια που είναι η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «αν η Ν.Δ. μας πει “δεν λύνετε το πρόβλημα του χρέους”, έχει κάποιο δίκιο»!

Πέρασαν χωρίς απρόοπτα τα stress tests οι τράπεζες

Χωρίς κεφαλαιακό έλλειμμα πέρασαν οι ελληνικές τράπεζες τα stress tests των ευρωπαϊκών εποπτικών Αρχών, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν προχθές το πρωί και δεν έκρυβαν εκπλήξεις. Η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και η Eurobank δεν χρειάζεται ούτε να καταρτίσουν και να υποβάλουν σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί ήδη πλάνο ενίσχυσης.

Αναλυτικά, στο δυσμενές σενάριο του stress test ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώθηκε στο 9,69% για την Alpha Bank, στο 6,92% για την ΕΤΕ, στο 6,75% για τη Eurobank και στο 5,9% για την Πειραιώς.
Για την ΕΤΕ η επίδοση στο δυσμενές σενάριο θα άγγιζε το 9,69% της Alpha Bank αν είχε ολοκληρωθεί η πώληση της ρουμανικής θυγατρικής της. Η Εθνική ολοκληρώνει, εξάλλου, την πώληση της θυγατρικής της στην Αλβανία και έπονται η κυπριακή και η αιγυπτιακή θυγατρική.
Οσον αφορά τη Eurobank, η επίδοση στο δυσμενές σενάριο θα είχε φθάσει το 7,2%, σύμφωνα με την τράπεζα, αν είχε προσμετρηθεί η πώληση της ρουμανικής θυγατρικής της, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα. Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς εφαρμόζει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με περαιτέρω περικοπές στα κόστη και πωλήσεις συμμετοχών της σε μη τραπεζικές επιχειρήσεις, καθώς και θυγατρικών στο εξωτερικό.

Οι τράπεζες δέχτηκαν τα αποτελέσματα με ικανοποίηση, καθώς ουσιαστικά τους δίνεται πίστωση χρόνου για να δρομολογήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου υπό ευνοϊκότερες συνθήκες το α' τετράμηνο του 2019. Θα προηγηθεί η έκδοση βραχυπρόθεσμων ή υβριδικών ομολόγων από ορισμένες τράπεζες. «Τα αποτελέσματα των stress tests δείχνουν ότι οι συστημικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης και ανοίγουν τον δρόμο για την άμεση επίλυση του ζητήματος των “κόκκινων” δανείων» δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Οι διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και της Τραπέζης της Ελλάδος θα συζητήσουν την ερχόμενη Δευτέρα τις προτεραιότητες των τραπεζών στη μετα-stress tests εποχή με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) Ντανιέλ Νουί.

Μ. Ροζάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα