Ο Πούτιν φτιάχνει νέου τύπου πυρηνικά

Ο Πούτιν φτιάχνει νέου τύπου πυρηνικά06.02.2019Πρόσωπα

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Μόσχας και η απάντηση των ΗΠΑ

Νέα «πυρηνικά παιχνίδια» παίζουν ξανά ΗΠΑ και Ρωσία, μετά την κατάργηση της εμβληματικής συνθήκης INF για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς, που είχε υπογραφεί από τις δύο χώρες το 1987. Χθες, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να αναπτύξει νέους τύπους πυραυλικών συστημάτων τα επόμενα

δύο χρόνια. «Κατά τα έτη 2019-2020 θα είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε μια χερσαία παραλλαγή του συστήματος ''Kalibr'' (…) που δοκιμάστηκε στη Συρία» δήλωσε και πρόσθεσε πως το ίδιο διάστημα η Μόσχα «οφείλει» να δημιουργήσει ένα σύστημα πυραύλων εδάφους μεγάλου βεληνεκούς. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την έναρξη παραγωγής ενός νέου πυρηνικού όπλου «χαμηλής απόδοσης», το οποίο θα έχει περίπου τη μισή ισχύ από εκείνη της βόμβας της Χιροσίμα (5-7 κιλοτόνων, σε σχέση με 15 κιλοτόνους). To εν λόγω όπλο αποτελεί παραλλαγή του βασικού πυρηνικού όπλου που εκτοξεύεται από υποβρύχια του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, του W76-1.

Οπως επιβεβαίωσε η National Nuclear Security Administration, η παραγωγή του όπλου, που είναι γνωστό ως W76-2, ξεκίνησε ήδη στο Pantex Plant στο Τέξας Πάνχαντλ.

Οπως εξήγησε ο διευθυντής του προγράμματος Χανς Κρίστενσεν, η δημιουργία του οφείλεται στην επιθυμία της κυβέρνησης Τραμπ να αναπτυχθούν μικρότερα πυρηνικά όπλα, ικανά να εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Keywords
Τυχαία Θέματα