Ο Πούτιν έχει το πάνω χέρι στη Συρία!

Ο Πούτιν έχει το πάνω χέρι στη Συρία!06.03.2020Άρθρα

Συμφωνία με Ερντογάν για εκεχειρία στην Ιντλίμπ έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες διάρκειας σχεδόν έξι ωρών στη Μόσχα

Την ώρα που η Αγκυρα συνέχιζε και χθες να μετρά νεκρούς στο συριακό μέτωπο, καθώς άλλοι δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν όταν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους στην Ιντλίμπ, έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες διάρκειας σχεδόν έξι ωρών στη Μόσχα Πούτιν και Ερντογάν κατέληξαν

σε συμφωνία που μεταξύ άλλων προβλέπει την εκεχειρία στην επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας. 

Ενώ ο Ρώσος πρόεδρος είναι σαφές ότι διατηρεί το πάνω χέρι στις εξελίξεις στη χώρα της Μέσης Ανατολής, το βράδυ της Πέμπτης γινόταν γνωστό ότι η εκεχειρία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από χθες τα μεσάνυχτα. Οπως αναφερόταν στο κείμενο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, στόχος είναι η δημιουργία ενός διαδρόμου ασφαλείας στην επαρχία Ιντλίμπ στην περιοχή του αυτοκινητοδρόμου Μ4, ο οποίος θα αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο και θα έχει εύρος έξι χιλιομέτρων προς τον Βορρά και έξι χιλιομέτρων προς τον Νότο.

Διάδρομος ασφαλείας

Ωστόσο, σημειώθηκε σχετικά ότι οι συγκεκριμένες παράμετροι της λειτουργίας του διαδρόμου ασφαλείας θα συμφωνηθούν μεταξύ των υπουργείων Αμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας σε διάστημα επτά ημερών.

Πάντα βάσει των συμφωνηθέντων Μόσχα και Αγκυρα δεσμεύτηκαν ότι από τις 15 Μαρτίου θα ξεκινήσουν κοινές περιπολίες στον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο Μ4 στη Συρία, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές διακήρυξαν την αποφασιστικότητά τους να εξαλείψουν όλες τις τρομοκρατικές ομάδες - με τις οποίες εν πολλοίς συνεργάζεται επί του μετώπου η Αγκυρα. Τέλος, αν και αυτό μένει να αποδειχτεί στο μέλλον, στο κείμενο της συμφωνίας υπογραμμίστηκε επίσης το γεγονός ότι Τουρκία και Ρωσία τάσσονται αναφανδόν υπέρ της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Ακόμη υπήρχε η αναφορά ότι «η διένεξη στη Συρία δεν έχει στρατιωτική λύση και πρέπει να διευθετηθεί ως εξέλιξη πολιτικής διαδικασίας». 

Από την πλευρά του χθες ο Πούτιν, μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον Ερντογάν, κι αφού αναφέρθηκε στη στενή προσωπική επαφή που έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, «γεγονός που μας επιτρέπει να βρίσκουμε κοινές προσεγγίσεις στη λύση διεθνών προβλημάτων», τόνισε ότι οι συνομιλίες «δεν ήταν εύκολες, αλλά θετικές».

Τέλος εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν πρέπει να θέσει τέλος στα δεινά των αμάχων στη Συρία, στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν, Συρία,poutin, syria