Αιγαίο: Μπλόκο σε Τουρκία - μετανάστες

Αιγαίο: Μπλόκο σε Τουρκία - μετανάστες06.03.2020Άρθρα

Απαγόρευση ναυσιπλοΐας (με NAVTEX) από τη Λέσβο έως τη Σάμο για αποτροπή των παράνομων προσφυγικών ροών

Η Ελλάδα αναβαθμίζει στον μέγιστο βαθμό τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της, καθώς δεν πρόκειται για προσφυγική κρίση, αλλά για ασύμμετρη απειλή, για προσπάθεια της Τουρκίας να πετύχει τις στρατηγικές και γεωπολιτικές επιδιώξεις της στο Αιγαίο,

όπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης στη Βουλή, την ώρα που η Γεωγραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδιδε NAVTEX, απαγορεύοντας τη ναυσιπλοΐα γύρω από τα νησιά που πλήττονται περισσότερο από τη μεταναστευτική κρίση, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη αποτροπή.

«Δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή. Θα προστατεύσουμε με κάθε μέσο τα σύνορά μας. Θα αποτρέπεται η παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων. Την προστασία των θαλάσσιων συνόρων η χώρα θα τη διαχειριστεί με κάθε μέσο. Η χώρα δεν έχει πλέον να διαχειριστεί προσφυγικές ροές. Δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, για να πετύχει η Τουρκία τις στρατηγικές και γεωπολιτικές της επιδιώξεις» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, απαντώντας σε ερώτηση του τέως προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Πρόσθεσε ότι «μετά την απόφαση του ΣΥΚΕΑΣ η εντολή είναι ξεκάθαρη: Αναβάθμιση στον μέγιστο βαθμό για τη φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, ενισχύουμε στο ύψιστο επιχειρησιακό επίπεδο το Λιμενικό Σώμα. Με τόλμη και αποφασιστικότητα όλων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος έχουμε ήδη παράξει τα πρώτα αποτελέσματα».

Ο υπουργός Ναυτιλίας ξεκαθάρισε, επίσης, ότι τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος πλέουν στην οριογραμμή με την Τουρκία και δεν επιτρέπουν στους μετανάστες να περάσουν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα. «Αυτό δεν είναι push back» κατέληξε.

Εως τις 12 Μαρτίου

Και χθες τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό κατάφεραν να κρατήσουν μακριά αρκετές λέμβους προερχόμενες από τα τουρκικά παράλια με μετανάστες. Η Γεωγραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, μάλιστα, εξέδωσε NAVTEX, με την οποία απαγορεύει τη ναυσιπλοΐα στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Η απαγόρευση αυτή ισχύει έως τις 12 Μαρτίου και αποσκοπεί στον ακόμη καλύτερο έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων. Εξαιρούνται τα εμπορικά πλοία, τα σκάφη της Frontex και τα πλοία της δύναμης του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, πάντως, επέλεξε να επιτεθεί στην Ελλάδα με μπαράζ υπερπτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου. Τα τουρκικά F-16 έφτασαν στο σημείο να πετάξουν ακόμη και πάνω από τη Χίο. Σημειώθηκαν συνολικά 12 υπερπτήσεις πάνω από Οινούσσες και Παναγιά και 38 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Η πιο σοβαρή εξέλιξη, ωστόσο, ήταν η δέσμευση με παράνομη NAVTEX από την πλευρά της Τουρκίας περιοχής νότια της Κρήτης για τη διεξαγωγή σήμερα άσκησης έρευνας και διάσωσης. Πρόκειται για σημείο που η Αγκυρα θεωρεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα» βάσει του μνημονίου με τη Λιβύη.

Πέτσας: Τα σύνορα θα μείνουν κλειστά για όσο χρειαστεί!

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το διπλωματικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, όπου και θα συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως -ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία- το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και έχει ως θέμα την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στην έκτακτη αυτή σύνοδο θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετέβη χθες στο Ζάγκρεμπ προκειμένου να λάβει μέρος στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο Ζάγκρεμπ βρίσκεται -από την Τετάρτη- και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σε άτυπη σύσκεψη των υπουργών Αμύνης της Ε.Ε., στην οποία παρουσίασε τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν με απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Επισήμανε την υποχρέωση της Ε.Ε. να επιδείξει έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη και να αναλάβει την ευθύνη της απέναντι σε ένα πρόβλημα διεθνές που μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή κρίση εντός των συνόρων της. Το κλίμα, πάντως, που θα μεταφέρει στους ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας είναι ήδη σαφές και από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος δήλωσε ότι τα σύνορα θα μείνουν κλειστά για όσο καιρό χρειαστεί. Χαρακτήρισε, μάλιστα, πολιορκητικό κριό που χρησιμοποιείται από την Τουρκία τον μεγάλο αριθμό Αφγανών, Πακιστανών και Αφρικανών που προσπαθεί να μπει στη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος μίλησε για μια δύσκολη και ταραγμένη περίοδο, καθώς η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε ασύμμετρες απειλές. Απηύθυνε, όμως, μήνυμα και στο εσωτερικό, τονίζοντας ότι μικροκομματικές τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις δεν έχουν κανένα νόημα στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, ειδικά όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ασύμμετρες απειλές.

Βελόπουλος: Αντιπερισπασμός Ερντογάν στον Εβρο

Κλείστε τις ΜΚΟ, κόψτε τα επιδόματα, πηγαίνετέ τους σε ακατοίκητα νησιά, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, λέγοντας ότι όσα συμβαίνουν στον Εβρο αποτελούν αντιπερισπασμό. «Θα χτυπήσει στο Αιγαίο ο Ερντογάν» επισήμανε. Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει α λα καρτ τις προτάσεις του κόμματός του, αποδεχόμενη τη λύση της δημιουργίας δομών σε ακατοίκητα νησιά, την προέτρεψε να ακολουθήσει και τις υπόλοιπες προτάσεις γρήγορα, καθώς, όπως είπε, θα αναγκαστεί τελικά να το κάνει, αφού είναι χιλιάδες ακόμη αυτοί -οι μετανάστες- που έρχονται προς τη χώρα μας.

Πρότεινε, μάλιστα, στην κυβέρνηση να ερευνήσει τη χρήση μηχανισμών ηχητικής παρεμβολής ώστε να είναι πιο εύκολο το pushback στο Αιγαίο. Πρόκειται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, για ένα μηχάνημα μεγάλης απόδοσης που, δημιουργώντας ηχορύπανση, αποτρέπει τις βάρκες και ήδη εφαρμόζεται στο εξωτερικό. Επιπροσθέτως, απευθυνόμενος στο σύνολο των κομμάτων, ζήτησε να ξεκινήσει εμπάργκο κατά των τουρκικών προϊόντων.

Τα βέλη του Κυριάκου Βελόπουλου, όμως, δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για μαζικές αποδόσεις ιθαγένειας με σκοπό την αλλαγή του εκλογικού σώματος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζήτησε να αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια, αναφέροντας πως σε ευρωπαϊκές χώρες όπως οι Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και Ελβετία απαιτείται η γνώση της γλώσσας και της Ιστορίας. Το Σάββατο, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος, ο Κ. Βελόπουλος θα μεταβεί στη Ροδόπολη Σερρών για να συναντηθεί με τοπικούς φορείς που αντιδρούν στη δημιουργία κλειστής δομής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αιγαίο, Μπλόκο, Τουρκία -,aigaio, bloko, tourkia -