Ο... παραλίγο «βασιλιάς» που κατέληξε στη φυλακή

Ο... παραλίγο «βασιλιάς» που κατέληξε στη φυλακή25.10.2018Παρασκήνιο

Η άνοδος και η πτώση του Γιάννου: Από τις σπουδές στο Κέμπριτζ, στην Αριστερά και από τα... λούσα, στον Κορυδαλλό!

Κώστας Σημίτης, Γιάννος Παπαντωνίου, Γιάννης Στουρνάρας. Σήμερα το πάλαι ποτέ ισχυρό «τρίγωνο» του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ βλέπει να μένει λειψό, μια και ο ένας από την αχώριστη παρέα βρίσκεται πλέον πίσω από της φυλακής

τα σίδερα. Οι κολλητοί φίλοι του (Σημίτης - Στουρνάρας) δεν βρήκαν βέβαια να πουν ούτε μια λέξη για εκείνον. Βλέπεις, όταν είσαι στα ψηλά όλοι σε υπολογίζουν και σε θέλουν για παρέα. Τώρα που ο Γιάννος με το... χαμόγελο της οδοντόκρεμας κολγκέιτ έπεσε, τον ξέχασαν.

Κανείς όμως δεν μπορούσε να προδιαγράψει το άδοξο τέλος ενός ανθρώπου που πίστευε κάποτε ότι θα γίνει ο «βασιλιάς ήλιος του ΠΑΣΟΚ», λαμβάνοντας εκείνος το δαχτυλίδι από τον Κώστα Σημίτη. Ισως αυτό ήταν το τέταρτο κοινό σημείο του με τον ιδεολογικά αντίθετό του Ακη Τσοχατζόπουλο. Και εκείνος πίστευε ότι θα γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ λαμβάνοντας το δαχτυλίδι από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τα άλλα τρία κοινά τους ήταν οι κατηγορίες για... μίζες, της φυλακής τα σίδερα και η αγάπη τους για το ωραίο σε κάθε επίπεδο, είτε ήταν οι γυναίκες είτε η τρυφηλή ζωή.

Ο 69χρονος πλέον Γιάννος Παπαντωνίου εμφανίστηκε στα πολιτικά πράγματα με βαρύ βιογραφικό. Γεννημένος στο Παρίσι, παιδί κορυφαίων νομικών, ιδιαίτερα της μητέρας του, της οποίας φέρει το επώνυμο, μια και οι γονείς του δεν παντρεύτηκαν ποτέ, με θείο εισαγγελέα και με λαμπρές σπουδές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Σορβόνη, Κέμπριτζ).

ΚΚΕ Εσωτερικού

Ηταν με λίγα λόγια ένας ευγενής, χωρίς όμως να είναι γαλαζοαίματος. Και όπως κάθε αριστοκράτης που σέβεται τον εαυτό του, στα νιάτα του ανακάλυψε την Αριστερά. Βρέθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, από το οποίο μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ. Το προφίλ του ταίριαζε με το ευρωψηφοδέλτιο στο οποίο τοποθετήθηκε το 1981 σε εκλόγιμη θέση. Στη συνέχεια έγινε βουλευτής, «τσάρος της οικονομίας» και υπουργός Εθνικής Αμυνας από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004. Ο Γιάννος έλαμψε για δύο υποθέσεις: Το Χρηματιστήριο και τα εξοπλιστικά. Το πρώτο ο πάλαι ποτέ «τσάρος» το γλίτωσε, το δεύτερο όμως τον οδήγησε σε προφυλάκιση.

Στο μεσοδιάστημα της πορείας του παντρεύτηκε τη γραμματέα του (αν και την καριέρα του την οφείλει εν πολλοίς στην αείμνηστη πρώτη σύζυγό του Λία Καρτάλη), ανακάλυψε τα δείπνα σε ακριβά εστιατόρια και φυσικά απολάμβανε το πολυτελές παλάτι του στην Κηφισιά.
Στην ακίνητη περιουσία του κ. Παπαντωνίου είναι γνωστά ακόμα τρία διαμερίσματα,τα οποία βρίσκονται στην οδό Αμερικής, στο Κολωνάκι.

Στη Σύρο το ζεύγος Παπαντωνίου είχε χτίσει επίσης μια βίλα σε οικόπεδο πέντε στρεμμάτων. Οταν ο κλοιός έσφιξε, μετακόμισε στην Ελβετία, σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Γενεύης, στο καντόνι Champel.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε όταν η σύζυγός του βρέθηκε στη «λίστα Λαγκάρντ». Αποτέλεσμα, το ζεύγος να βρεθεί από τα καντόνια και τα σαλόνια της Ελβετίας στις Φυλακές Κορυδαλλού.

EΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Για ποιον «καίγονται» τελικά στην Πειραιώς;

Είναι να απορείς, πραγματικά, με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ν.Δ. με αρκετές ώρες καθυστέρηση για την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου. Σίγουρα, κανείς δεν είναι δικαστής για να κρίνει εάν είναι ένοχο ή όχι το πρωτοκλασάτο στέλεχος των κυβερνήσεων Σημίτη.
Ομως, η Ν.Δ. δεν είναι αυτή που κάποτε κατηγορούσε στην εξεταστική επιτροπή για τα εξοπλιστικά τον Ακη και τον Γιάννο, και μιλούσε για συγκάλυψη από το ΠΑΣΟΚ αυτού του μεγάλου σκανδάλου; Τώρα γιατί στην Πειραιώς αναμασούν βλακώδη επιχειρήματα για... πέμπτη φάλαγγα και άλλα φαιδρά, γιατί προφανώς τους... χαλάμε τη σούπα; Για ποιον, αλήθεια, «καίγονται»: Για τον Γιάννο ή για τον Σημίτη; Βλέπεις, ο βήχας και ο... έρωτας δεν κρύβονται. Οπως και οι μίζες, απ’ ό,τι φαίνεται....

Νίκος Ελευθερόγλου

Κόντρα Μαξίμου - ΝΔ με μπηχτές για τη «λίστα Λαγκάρντ» και τον Κοτσακά

Η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ., η οποία περιέργως καθυστέρησε αρκετές ώρες να αντιδράσει επισήμως. Κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε κύκλους της Πειραιώς που σχολίασαν ότι «η συγκεκριμένη διαδικασία είχε ξεκινήσει ήδη από το 2012», ανέφεραν: «Με προφανή αμηχανία επιχειρεί η Ν.Δ. να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και μέσω διαρροών θυμίζει ότι επί των ημερών της ξεκίνησε η δικαστική έρευνα για τον Γιάννο Παπαντωνίου, ξεχνώντας όμως ότι αυτό έγινε μετά την αποκάλυψη της “λίστας Λαγκάρντ”, που οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έκρυβαν στα συρτάρια τους».

Από την πλευρά της η Ν.Δ. τόνισε: «Ο δικαστικός έλεγχος του Γ. Παπαντωνίου, που ξεκίνησε το 2012, πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η δυσώδης υπόθεση των εξοπλιστικών. Για να διαταχθεί προσωρινή κράτηση, προφανώς η Δικαιοσύνη έκρινε ότι υπήρχαν λόγοι που την καθιστούσαν αναγκαία».
Η Πειραιώς επανήλθε, με δεύτερη ανακοίνωση, καλώντας τον πρωθυπουργό «αν θέλει πληροφορίες για τα εξοπλιστικά σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ να ρωτήσει το δεξί χέρι του Ακη Τσοχατζόπουλου: Τον Αντώνη Κοτσακά που εξελέγη πρώτος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ».

Keywords
φυλακη, γιάννης στουρνάρας, στουρναρας, ΠΑΣΟΚ, τσοχατζοπουλος, παπανδρεου, ελλαδα, ΚΚΕ, σαμαρας, βενιζελος, συριζα, Αντωνης Σαμαρας, βιογραφικο, χρηματιστηριο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, εκλογες 2012, ακης τσοχατζοπουλος, βουλευτικές εκλογές 2012, λιστα λαγκαρντ, γιάννης στουρνάρας, κκε εσωτερικου, βηχας, καριερα, κηφισια, πειραιως, αγαπη, αμηχανια, ανοδος, αποκαλυψη, βιλα, βρισκεται, γινει, γονεις, δευτερο, εγινε, ελβετια, επωνυμο, ερευνα, εστιατορια, ζευγος, ζωη, ηλιος, υπηρχαν, υποθεση, θειο, θυμιζει, λογια, μαξιμου, μιζες, νιατα, παιδι, παρισι, πεμπτη, πεμπτη φαλαγγα, σαλονια, σιγουρα, σιδερα, συζυγο, συνεχεια, σημιτης, συρο, τρια, φαιδρα, φαλαγγα, φυσικα, χερι, χαμογελο, ωρες, μπηχτες, δαχτυλιδι, εξεταστικη, φυλακες, φιλοι, ιδιαιτερα, πηγες, πληροφοριες, ωραιο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα