Οι Τούρκοι βάζουν τώρα και θέμα Καστελόριζου!

Οι Τούρκοι βάζουν τώρα και θέμα Καστελόριζου!25.10.2018Παρασκήνιο

Πανηγυρίζει η Αγκυρα που μιλά για ελληνική υποχώρηση στα 12 μίλια! Ο Ερντογάν τελειώνει (;) τον Ακιντζί

Συνεχίζει η Τουρκία να μας απειλεί με πόλεμο, θέλοντας να βάλει με πειρατικά μέσα χέρι στα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και γενικότερα της ανατολικής Μεσογείου. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ όχι μόνο επανέλαβε χθες τις πρόσφατες απειλές του, αλλά

έβαλε και θέμα Καστελόριζου και συνεπώς θέμα της έκτασης της ελληνικής ΑΟΖ, εκμεταλλευόμενος το «κενό αέρος» που προκάλεσε στην Αθήνα η αψυχολόγητη «πρεμούρα» του Νίκου Κοτζιά. «Δεν θα δεχτούμε άλλη παρενόχληση στην ανατολική Μεσόγειο» προειδοποίησε εκ νέου ο Ακάρ, αναφερόμενος στη δήθεν παρενόχληση του «Barbaros» από δική μας φρεγάτα. Εμφάνισε δε και φωτογραφίες, ισχυριζόμενος ότι το πλοίο παρενοχλήθηκε από το ελληνικό πολεμικό.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν περνά απαρατήρητος ο ταπεινωτικός -για την Ελλάδα- τρόπος με τον οποίο τα τουρκικά ΜΜΕ αντιμετώπισαν το «άδειασμα» Τσίπρα στον τέως υπουργό Εξωτερικών κατά την προχθεσινή σύσκεψη, καθώς και τον «πάγο» που έβαλε στις ανακοινώσεις περί επέκτασης των χωρικών υδάτων με Προεδρικά Διατάγματα.

Μετά τις απειλές

«Ο Τσίπρας σταμάτησε την επέκταση της αιγιαλίτιδας μετά τις απειλές» γράφει η «Χουριέτ», εμφανίζοντας έτσι ως τουρκική νίκη και άτακτη ελληνική υποχώρηση την αναγγελία Τσίπρα ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα γίνει συντεταγμένα, σε διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας και όχι Προεδρικών Διαταγμάτων. Η ελληνική πλευρά, πάντως, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου προσπάθησε να υποβαθμίσει τους τουρκικούς πανηγυρισμούς υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με κανέναν για να ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από την εθνική της κυριαρχία».

«Η Τουρκία δεν θα ανεχτεί οποιαδήποτε τετελεσμένα γεγονότα από την ελληνική πλευρά στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε ελληνική παρέμβαση στις τουρκικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο» διεμήνυσε επίσης ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, ο οποίος, αφήνοντας τα προσχήματα, πρόσθεσε ότι «κανένα σχέδιο δεν είναι εφικτό στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την εμπλοκή της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο. Η Κομισιόν πάντως πήρε θέση ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από την Αγκυρα να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες.

Την ίδια ώρα, αυξημένη επαγρύπνηση έχει σημάνει σε Αθήνα και Λευκωσία αναφορικά με τις επόμενες τουρκικές κινήσεις στην ανατολική Μεσογείου και ενώ το «Barbaros» εξακολουθεί να πλέει νοτιοανατολικά της Κρήτης, πάντα υπό την άγρυπνη φρούρηση της φρεγάτας «Σαλαμίς».
Εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να θέλει να «καρατομήσει» τον Μουσταφά Ακιντζί, καθώς τουρκοκυπριακά ΜΜΕ εμφανίζουν τον κατοχικό ηγέτη έτοιμο να παραιτηθεί, επειδή η Αγκυρα τον αφήνει ανενημέρωτο σχετικά με την τουρκική πρόταση περί «χαλαρής ομοσπονδίας» στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα