Νόμιμη, όχι ηθική η πρόσληψη του συζύγου

Νόμιμη, όχι ηθική η πρόσληψη του συζύγου07.11.2018Παρασκήνιο

Η πρόεδρος στη διαδημοτική επιχείρηση Θεσσαλονίκης διόρισε τον άντρα της

Μείζον θέμα δημιουργεί ο διορισμός του συζύγου της προέδρου της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΜΑΘ) και δημοτικής συμβούλου Γιούλης Ρανέλλα σε έμμισθη θέση δικηγόρου στην εταιρία.

Η κυρία Ρανέλλα, που υπήρξε και αντιδήμαρχος Οικονομικών

στη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, έχει αναλάβει εδώ και περίπου έναν χρόνο την προεδρία της Μητροπολιτικής, η οποία είναι μια διαδημοτική εταιρία με χαρακτήρα ανώνυμης εταιρίας, στην οποία συμμετέχουν έντεκα δήμοι, και συγκεκριμένα οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Κορδελιού - Ευόσμου, Νεάπολης - Συκεών, Δέλτα, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Χαλκηδόνος και Πυλαίας - Χορτιάτη.

Τον Μάρτιο του 2018, η ΜΑΘ προχώρησε σε προκήρυξη για να προσληφθεί προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων και δικηγόρος. Η εταιρία ανάρτησε την προκήρυξη με τα κριτήρια που έπρεπε να πληρούν οι υποψήφιοι, οι αιτήσεις των οποίων ελέγχθηκαν στο τέλος από ανεξάρτητη επιτροπή, που κατέληξε στον σύζυγο της κυρίας Ρανέλλα, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Η θέση είναι έμμισθη, με μηνιαίο μισθό 700 ευρώ.

Η «δημοκρατία» απευθύνθηκε για το θέμα στην κυρία Ρανέλλα, η οποία τόνισε ότι η διαδικασία που έγινε είναι νόμιμη, απόλυτα διαφανής, χωρίς «φωτογραφικές» διατάξεις, τονίζοντας μάλιστα ότι, παρότι η εταιρία είναι Α.Ε., τηρήθηκαν όλες οι προδιαγραφές προκηρύξεων και διαδικασιών, όπως γίνεται με τις Δημοσίου Δικαίου.

«Το διοικητικό συμβούλιο πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε προσλήψεις, μεταξύ των οποίων και ενός δικηγόρου. Αποφάσισε επίσης να εξεταστούν οι αιτήσεις από ανεξάρτητη επιτροπή - και να σας πω ότι εγώ απείχα από αυτές τις αποφάσεις. Κατατέθηκαν 12 αιτήσεις. Η προκήρυξη αναρτήθηκε στη Διαύγεια, στην ιστοσελίδα της εταιρίας, του δήμου, καθώς και στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης» δήλωσε η κυρία Ρανέλλα, προσθέτοντας ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στη διαδικασία και ότι η ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησε τις αιτήσεις και κατέληξε στον καταλληλότερο για τη θέση. Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία ένσταση καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά και στην ανάρτηση των τελικών αποτελεσμάτων.

Οσον αφορά το αν υπάρχει ηθικό ζήτημα, η κυρία Ρανέλλα ανέφερε ότι «εφόσον δεν υπάρχει ασυμβίβαστο, δεν μπορώ να στερήσω από κανέναν πολίτη το δικαίωμά του να συμμετέχει σε μια προκήρυξη. Οι υποκριτές ας ψάξουν αλλού για σκάνδαλα».

Φανή Χαρίση

Keywords
Τυχαία Θέματα