Νιώθοντας τον παλμό του κόσμου

Νιώθοντας τον παλμό του κόσμου05.02.2018Πρόσωπα

Πήραν πούλμαν, πλοία, αεροπλάνα και με την ελληνική σημαία στις αποσκευές τους έκαναν «απόβαση» στην πλατεία Συντάγματος για να διατρανώσουν ειρηνικά ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσαν χθες δυναμικό «παρών» στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της Αθήνας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η λέξη «Μακεδονία» δεν πρέπει σε καμία

περίπτωση να περιλαμβάνεται στην ονομασία των Σκοπίων.

ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

«Εδώ και εβδομάδες που ακούσαμε για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιούνταν στην Αθήνα πήραμε την απόφαση να έρθουμε» είπε στη «δημοκρατία» η ηγουμένη μοναστηριού της ορεινής Κορινθίας Μαρία Μαγδαληνή, έχοντας στο πλευρό της μοναχές που κρατούσαν ψηλά μεγάλες ελληνικές σημαίες. «Είμαστε εδώ επειδή αγαπάμε την Ελλάδα και τη Μακεδονία. Το γεγονός ότι είναι τόσος κόσμος εδώ σήμερα είναι ένα μήνυμα προς τους πολιτικούς μας» τόνισε.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ

Με την ντουντούκα στα χέρια και φορώντας καουμπόικο καπέλο -που πρόδιδε τον τόπο της προέλευσής του- ο Λάμπρος Λαμπράκος ήταν ένας από τους εκατοντάδες Ελληνες της Διασποράς που ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση. «Οταν ο λαός μιλάει, αυτοί που κυβερνούν πρέπει να τον ακούν και να τον σέβονται» δήλωσε ο συνταξιούχος καθηγητής από τη Λακωνία, που ζει τα τελευταία 42 χρόνια στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν ξεχνά πότε την πατρίδα του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

«Για μένα η Μακεδονία είναι ο προμαχώνας της Ελλάδος. Δεν υπάρχει Ελλάδα αν δεν υπάρχει η Μακεδονία» είπε συγκινημένος ο Γιώργος Κουβέλης από τη Θάσο, ο οποίος είχε βροντοφωνάξει για τη Μακεδονία και στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. «Τα εθνικά μας συμφέροντα ξεπουλιούνται κατά τον αισχρότερο τρόπο, ειδικά από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα Μνημόνια. Πρέπει να αγωνιστούμε για να μη χρησιμοποιηθεί ο όρος “Μακεδονία”, γιατί τότε οι Σκοπιανοί θα θελήσουν να πάρουν ακόμα και ελληνικά εδάφη» συμπλήρωσε.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΣΟΥΡΑΣ

Ο Σπύρος Κασούρας ξεκίνησε με το αυτοκίνητό του χαράματα από το Αγρίνιο μαζί με τη σύζυγό του. Στον δρόμο μπορεί να συνάντησε βροχή, αλλά αψήφησε τα τερτίπια του καιρού για να βρεθεί στο Σύνταγμα. «Οι Ελληνες δεν έχουν επεκτατικές βλέψεις, όμως οι Σκοπιανοί έχουν. Στην περίπτωση που η ονομασία των Σκοπίων περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”, η κυβέρνηση θα πάρει την απάντηση που της αξίζει από τον κόσμο που έχει μαζευτεί εδώ σήμερα» υπογράμμισε.

ΤΙΤΗ ΝΤΟΛΑΠΤΣΗ

Ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος του συλλαλητηρίου, επί της Βασιλέως Γεωργίου, στο ύψος της «Μεγάλης Βρεταννίας», μία χαμογελαστή γυναίκα από τη βόρεια Ελλάδα σχημάτιζε με τα δάχτυλά της το σήμα της νίκης. «Ημουν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και δεν μπορούσα να λείπω από αυτό της Αθήνας» σημείωσε η Τιτή Ντολαπτσή, η οποία δεν δίστασε να κάνει εκατοντάδες χιλιόμετρα: Ταξίδεψε στην Αθήνα από το Δοξάτο Δράμας μόνο και μόνο για να βρεθεί στο συλλαλητήριο.

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Από τη βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα από τα Σέρβια Κοζάνης, ταξίδεψε η Λαμπρινή Πολυγένη προκειμένου να ενώσει τη φωνή της με το πλήθος που συγκεντρώθηκε χθες στο Σύνταγμα διαδηλώνοντας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η Λαμπρινή φώναζε ρυθμικά το σύνθημα «η Μακεδονία είναι ελληνική» και δήλωσε στη «δημοκρατία»: «Πήγα στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και φυσικά δεν θα μπορούσα να λείψω στο σημερινό».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ

«Μεγαλειώδη» χαρακτήρισε τη χθεσινή συγκέντρωση για το όνομα της Μακεδονίας ο Αλέξανδρος Σοφιανίδης, ο οποίος ήρθε μαζί με άλλους συμπατριώτες του από τη Λάρισα και ανέφερε ότι η κβέρνηση πρέπει να αναγνώσει το μήνυμα της συγκέντρωσης. «Ο κόσμος μίλησε σήμερα. Η κυβέρνηση πρέπει να ταυτιστεί με τον λαό γιατί το εθνικό συμφέρον είναι μόνο η βούληση του λαού. Δεν έχουμε δικαίωμα να δώσουμε τίποτα στα Σκόπια» ανέφερε αγανακτισμένος.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗΣ

Ηχηρή ήταν η παρουσία στο συλλαλητήριο και πολλών Κρητικών, ανάμεσα στους οποίους και ο Παύλος Μαρκετάκης, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα από ένα μικρό χωριό των Χανίων. «Η Μακεδονία δεν ξεπουλιέται. Εμείς είμαστε ικανοί να δώσουμε ακόμα και το αίμα μας, όπως παλιά, να μην αλλάξουν τα σύνορα, να παραμείνουν έτσι όπως είναι σήμερα. Εμένα συγγενής μου έπεσε στον Μακεδονικό Αγώνα και το αίμα του ρέει ακόμα κι εγώ το καταλαβαίνω».



Ο Θεοδόσης Κουμαράς βρέθηκε κι αυτός στο χθεσινό συλλαλητήριο κρατώντας μαζί με τους συντοπίτες του μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη τη γαλανόλευκη σημαία με το όνομα «Μακεδονία». «Κατεβήκαμε στην Αθήνα γιατί θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε παρόντες» τόνισε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Τυρολόης Σερρών και σημείωσε ότι δεν γνωρίζει εάν τελικά η «φωνή» τους θα εισακουστεί, ωστόσο μετράει πάντοτε η προσπάθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα