«Ενταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε. μόνο με αλλαγή σε όνομα, Σύνταγμα»

«Ενταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε. μόνο με αλλαγή σε όνομα, Σύνταγμα»05.02.2018Πρόσωπα

Παρέμβαση Παυλόπουλου σαφώς εκτός κυβερνητικής γραμμής

«Αλλάξτε όνομα και Σύνταγμα, αν θέλετε να μπείτε σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.». Ξεκάθαρη και ηχηρή ήταν η παρέμβαση που πραγματοποίησε χθες ο Προκόπης Παυλόπουλος,

στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα τόσο προς τα Σκόπια όσο και προς τον Μάθιου Νίμιτς ότι χωρίς αυτές τις δύο προϋποθέσεις λύση δεν πρόκειται να βρεθεί. Είναι μια θέση, βέβαια, που τον διαφοροποιεί έντονα από την κεντρική γραμμή που έχει χαράξει η κυβέρνηση.

Mιλώντας στη Λάρισα στα στελέχη της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως για να γίνει δεκτή η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. «βασική προϋπόθεση -όπως γίνεται αποδεκτό πλέον από το ΝΑΤΟ και από την Ευρωπαϊκή Ενωση- είναι η επίλυση του ονόματος».

«Για να λυθεί όμως το όνομα, είναι σαφές ότι η γειτονική μας χώρα πρέπει να επιφέρει όλες εκείνες τις μεταβολές στην έννομη τάξη της. Αρχής γενομένης από του Συντάγματος, ώστε να εκλείψουν όλα τα ίχνη του αλυτρωτισμού. Και τα ίχνη αλυτρωτισμού που φέρει το ίδιο της το όνομα και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να προκύψει εμμέσως ως προς την αμφισβήτηση συνόρων, όπως προς τις ψευδείς εντυπώσεις περί εθνοτήτων και ψευδείς εντυπώσεις περί γλώσσας. Ή λοιπόν θα υπάρξουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και οι επέκεινα εγγυήσεις, οι οποίες αφορούν το όνομα, ή, εφόσον δεν υπάρξουν αυτές οι κινήσεις, δεν υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά τους για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην παρέμβασή του, έστειλε αυστηρά μηνύματα για όλα τα ανοιχτά εθνικά θέματα. Επανέλαβε ότι δεν νοείται λύση στο Κυπριακό με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων κρατών.

Ζήτησε από την Τουρκία να δείξει πλήρη σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάννης και στο Δίκαιο της Θαλάσσης. Τόνισε πως «είναι αδιανόητο για την ηγεσία της Αλβανίας, αυτή τη στιγμή, να θέτει θέμα Τσαμουριάς» και πρόσθεσε με νόημα: «Πέραν του ότι το ζήτημα αυτό είναι ανύπαρκτο, καλύτερα να μη θυμίζει η Αλβανία τι σημαίνει η ιστορία των επονομαζόμενων Τσάμηδων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας και στην Ελλάδα».

Αργά χθες το βράδυ, μετά την επιστροφή του στην Αθήνα ο Προκόπης Παυλόπουλος δέχτηκε αντιπροσωπία της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου, μέσω της οποίας του επιδόθηκε ψήφισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα