Ο κατά Ιερώνυμον απολογισμός των δέκα ετών

Ο κατά Ιερώνυμον απολογισμός των δέκα ετών08.02.2018Πρόσωπα

Η αγωνία του για το μέλλον της Εκκλησίας, της πατρίδας αλλά και του λαού, ο οποίος ταπεινώνεται από τα Μνημόνια

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Για όλους και για όλα μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην επέτειο των 10 χρόνων του στο «τιμόνι» της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι ομιλίες του ενώπιον της Ιεραρχίας είχαν χαρακτηριστικά θεσμικού απολογισμού, αλλά και στοιχεία προσωπικής εξομολόγησης.

Εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον τόσο της Εκκλησίας όσο και της πατρίδας, και έκανε μνεία στις ενέργειές

του για την προάσπιση των δικαίων της Εκκλησίας και την προαγωγή της συνοδικότητας, τη διατήρηση ομαλών σχέσεων με το κράτος. Επίσης, για τη φροντίδα της εκκλησιαστικής περιουσίας, την εκκλησιαστική εκπαίδευση και την ενίσχυση του κύρους της Εκκλησίας μέσα από τη γεφύρωση προσωπικών διαφορών. Για τα εθνικά θέματα και τη Μακεδονία, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε με νόημα ότι «το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας δεν μπορεί να δεχθεί ή να αντέξει άλλη επιπλέον εξαθλίωση και ταλαιπωρία, ειδικά σε επίπεδο εθνικό».

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον λαό και σε όσα έχει υποφέρει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. «Ο περήφανος ελληνικός λαός συνεχίζει να υποδεικνύει θαυμαστή δύναμη, ιώβεια υπομονή, αλλά και μία ταπεινωτική πειθαρχία απέναντι στις προκλητικές, πολλές φορές, διεθνείς “συστάσεις” και πιέσεις για σκληρά οικονομικά μέτρα» είπε, σημειώνοντας ότι ο λαός «ζητά σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματά του και πιστή διατήρηση της ταυτότητος του κράτους και των εθνικών του δικαίων».

Βολές κατά πολιτικών

Ο Αρχιεπίσκοπος εκτόξευσε αιχμές κατά πολιτικών και μέσων ενημέρωσης για τη στάση που τηρούν απέναντι στην Εκκλησία, αναφέροντας: «Δεν είναι λίγες οι φορές που η Εκκλησία μας βρέθηκε στο στόχαστρο της αμφισβήτησης ή ακόμη και μιας γενικευμένης αβάσιμης κριτικής με ανείπωτες συκοφαντίες, ασύστολα ψεύδη και αχαλίνωτες μυθοπλασίες».

Χθες το πρωί η Ιεραρχία απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο το παράσημο του Αποστόλου Παύλου, ενώ οι εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια από την ανάρρησή του στον θρόνο κορυφώθηκαν στην ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Αξιος! Με 61 ψήφους εξελέγη ο Χρ. Παπαθανασίου

Ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου (φωτό), ο ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ναού Αθηνών και διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Αρχιεπισκόπου, είναι ο νέος μητροπολίτης στην ιστορική Μητρόπολη Μάνης. Η Ιεραρχία εξέλεξε τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο με 61 ψήφους, έναντι 18 του έτερου διεκδικητή αρχιμανδρίτη Συμεώνος Λαμπρινάκου. Η ιδιαίτερα ισχυρή πλειοψηφία που απέσπασε είναι σπάνιο να επιτευχθεί και αποδεικνύει την ισχυρή πεποίθηση της διοίκησης της Εκκλησίας ότι είναι ο καταλληλότερος για αυτήν την έδρα. Ο Χρυσόστομος Παπαθανασίου είναι μια σπάνια περίπτωση κληρικού και επισκόπου, που συνδυάζει ιδανικά τη ρητορική δεινότητα του πανεπιστημιακού καθηγητή της Νομικής με το μειλίχιο ύφος και τη βαθιά θεολογική παιδεία.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950 και σπούδασε Νομική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στα πανεπιστήμια της Σορβόνης και της Γενεύης. Σε ηλικία 30 ετών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και υπηρέτησε για πάνω από 15 χρόνια ως ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ επί σειράν ετών υπηρέτησε στη νευραλγική θέση του διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του κ. Ιερωνύμου, αποσπώντας ιδιαίτερα ευμενή σχόλια για το ήθος και την εργατικότητά του.

Ο νέος μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος είναι πολυγραφότατος, καθώς έχει γράψει δεκάδες βιβλία και άρθρα, ενώ θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς ιεροκήρυκες στον ορθόδοξο κόσμο. Η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Μάνης θα γίνει το Σάββατο στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας, όπου υπηρέτησε επί σειράν ετών. Χθες η Ιεραρχία προχώρησε στην εκλογή και δύο βοηθών επισκόπων του Αρχιεπισκόπου. Ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Συμεών Βολιώτης εκλέχθηκε με τον τίτλο του επισκόπου Θεσπιών, ενώ ο αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος με τον τίτλο του Επισκόπου Ανδρούσσης. Και οι δύο θα υπηρετούν ως βοηθοί του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Εικόνες ντροπής από το «ντου» των Μανιατών στη Μ. Πετράκη

Σκηνές απείρου κάλλους, που δεν ταιριάζουν ούτε στο ήθος της Εκκλησίας ούτε στο φρόνημα δημοκρατών πολιτών, εκτυλίχθηκαν χθες στη Μονή Πετράκη. Δεκάδες Μανιάτες στο άκουσμα της εκλογής του αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Παπαθανασίου, αντί του Συμεών Λαμπρινάκου, έσπασαν την πόρτα της Μονής Πετράκη, επιχείρησαν να εισβάλουν στο συνοδικό παρεκκλήσι και παραλίγο να εισβάλουν στο κτίριο της Ιεράς Συνόδου. Για περισσότερο από 20 λεπτά η Μονή Πετράκη μετατράπηκε σε κερκίδα και το κτίριο της συνόδου ήταν υπό πολιορκία.

Οι εκφράσεις και οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν κατά της Εκκλησίας και συγκεκριμένων προσώπων, ακόμα και για τον Αρχιεπίσκοπο, δεν μπορούν να δημοσιευτούν, κάτι που δείχνει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι διαδηλωτές κυριολεκτικά απειλούσαν θεούς και δαίμονες, κάτι που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το τι μπορεί να συμβεί όταν έρθει η ώρα της ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του βουλευτή της Ν.Δ. Θανάση Δαβάκη και του δημάρχου Μάνης δίπλα στους εισβολείς. Αποσβολωμένοι, οι εργαζόμενοι κοιτούσαν από τα παράθυρα του Συνοδικού Μεγάρου όσα εκτυλίχθηκαν στην αυλή. Τα πνεύματα ηρέμησαν όταν ο Συμεών Λαμπρινάκος παρενέβη και έπεισε τους διαδηλωτές - υποστηρικτές του να αποχωρήσουν.

Η εισβολή εκατοντάδων οργισμένων Μανιατών στη Μονή Πετράκη έφερε στη μνήμη των παλαιοτέρων αντίστοιχες σκηνές στις εκλογές για τις Μητροπόλεις Λαρίσης και Γουμενίσσης τη δεκαετία του '90.

Πρωτοφανές face control και απαγορεύσεις

Κεκλεισμένων των θυρών, σαν να ήταν η εκλογή του Πάπα της Ρώμης ή μυστική σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε η παρασημοφόρηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τα 10 χρόνια πρωθιεραρχίας του. Στη μεγάλη αίθουσα της Ιεραρχίας επιτράπηκε η είσοδος για τους φωτογράφους και τους εικονολήπτες, ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος των δημοσιογράφων. Από το αυστηρό face control δεν εξαιρέθηκαν ούτε και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου. Ενδεικτικό της σπουδής των «αρμοδίων» ήταν ότι έδεσαν με λάστιχο τη δίφυλλη πόρτα που συνδέει τα γραφεία των υπαλλήλων με τον χώρο της αίθουσας συνεδριάσεων. Η αυστηρότητα των μέτρων ασφαλείας έφτασε ακόμα και στον αποκλεισμό της πρόσβασης από την πλευρά του ανελκυστήρα, καθώς η σκάλα που οδηγεί στην αίθουσα της Ιεραρχίας είχε κλειστεί με κορδέλα. Κατά τραγική ειρωνεία ακόμα και ο τιμώμενος Αρχιεπίσκοπος φέρεται ότι δυσανασχέτησε από την έλλειψη συντονισμού και τον εκνευρισμό που επικράτησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα