Γκάφα Πολάκη «έκαψε» τους μυστικούς μάρτυρες!

Γκάφα Πολάκη «έκαψε» τους μυστικούς μάρτυρες!08.02.2018Παρασκήνιο

Αποκάλυψε σε εκπομπή ότι είναι πρώην στελέχη της εταιρίας. «Φάουλ» και από Κούλογλου με ερώτηση σε Ε.Ε.

Σε γκάφα ολκής υπέπεσαν ο «πολύς» Παύλος Πολάκης και ο Στέλιος Κούλογλου, «δίνοντας» ο πρώτος... από υπερβάλλοντα ζήλο την ταυτότητα των προστατευόμενων προσώπων της πολύκροτης υπόθεσης και αποδυναμώνοντας παράλληλα τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι ουδείς, πλην των αρμόδιων δικαστών, γνωρίζει το περιεχόμενο της ογκώδους δικογραφίας.

Οσον

αφορά τον δεύτερο... γκαφαδόρο, τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, βιάστηκε να καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με την εμπλοκή του Γιάννη Στουρνάρα, με κίνδυνο να... κάψει τις αποκαλύψεις, την ώρα που δεν έχει καν ολοκληρωθεί η ανάγνωση της δικογραφίας.

Ο κ. Πολάκης -ο οποίος από την ώρα που έσκασε σαν βόμβα η σκοτεινή δράση της πολυεθνικής στη χώρα μας βρίσκεται στα... κάγκελα των social media- σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή αποκάλυψε εντελώς αψυχολόγητα ότι «οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Νοvartis είναι πρώην στελέχη της εταιρίας που τους έπιασαν με πλουτισμό τον οποίο δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν».

Το βράδυ, βέβαια, τον άδειασε ο Σταύρος Κοντονής, λέγοντας πως τέτοιες αναφορές δεν βοηθούν και ότι ούτε ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι μάρτυρες.

Αλλα αντ' άλλων

Στη συνέχεια, συνειδητοποιώντας την γκάφα του, προσπάθησε να τα μπαλώσει, αποδίδοντας την ενημέρωσή του στο γεγονός ότι «είναι... γιατρός» και «τα ξέρει αυτά από χρόνια», ενώ υποστήριξε ότι τα έχει καταγγείλει από καιρό στη Βουλή. Αλλα αντ' άλλων, δηλαδή, από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ο οποίος φάνηκε να γνωρίζει αρκετά από τη δικογραφία, καθώς σε μια αποστροφή πρόσθεσε με νόημα: «Ξέρετε τι άλλα πράγματα θα βγουν ακόμα;» Σε άλλο σημείο σημείωσε ότι «η Novartis, όπως και πολλές φαρμακευτικές έχουν κατακλέψει τον πλανήτη και τολμάτε να μου λέτε εμένα ότι εμείς τους σκίσαμε;», ενώ υποστήριξε ότι «εδώ και δύο χρόνια έχω αποδείξει με στοιχεία ότι στην Ελλάδα, από τα 320 δισ. δημοσίου χρέους, τα 85 δισ. είναι από “μαύρο” χρήμα στην Υγεία».

Τα όσα είπε ο «μαρτυριάρης» κ. Πολάκης προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ν.Δ., που σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η δημόσια παραδοχή του ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι θεσμικά αδιανόητη και επιβεβαιώνει πλήρως ότι η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό δημιουργήσει έναν αθέμιτο δίαυλο επικοινωνίας με δομές της Δικαιοσύνης, επιχειρώντας να στήσει μια πρωτοφανή σκευωρία». Την ευκαιρία δεν άφησε να πέσει κάτω ο Αδωνις Γεωργιάδης: «Τους έκαψε ο Παύλος» έγραψε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο twitter.

Τι ισχύει για το καθεστώς προστασίας

Βολές κατά της αξιοπιστίας των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο της Novartis εξαπέλυσε σχεδόν το σύνολο των προσώπων που φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση, με βάση τις συγκεκριμένες μαρτυρίες. Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε ξεσηκώνοντας θύελλα στο πολιτικό σκηνικό, ωστόσο ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα ισχύει στην Ελλάδα από το 2001.

Τότε, με τον νόμο 2928/2001, αντιμετωπίστηκε το φαινόμενο των «εγκληματικών» και «τρομοκρατικών» οργανώσεων, βάζοντας σε καθεστώς προστασίας μάρτυρες που δέχονταν εκφοβισμό ή κινδύνευε η ζωή τους. Για να «βαφτιστούν» προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να αποκαλύψουν ένα σχεδιαζόμενο έγκλημα ή να συμβάλουν στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης ή συμμορίας. Ο νόμος προβλέπει ότι ο μάρτυρας φυλάσσεται από αστυνομικούς, στην έκθεση εξέτασής του από τις αρμόδιες Αρχές δεν γίνεται αναγραφή του ονόματος, του τόπου κατοικίας, γέννησης και εργασίας, του επαγγέλματος και της ηλικίας του και η μεταβολή των στοιχείων ταυτότητάς του (σ.σ.: όπως έγινε και στην υπόθεση Novartis). Επιπλέον, όταν φτάσει η ώρα κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα, ενώπιον του δικαστηρίου γίνεται χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσης, προκειμένου να μην αποκαλυφτεί η ταυτότητά του.

Τροποποιήσεις

Το 2010 o νόμος τροποποιείται (3875/2010) και σε αυτόν εντάσσονται και οι αξιόποινες πράξεις που αφορούν εμπορία ανθρώπων και παράνομη διακίνηση μεταναστών. Το 2014 γίνεται νέα τροποποίηση από την κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, και στις διατάξεις του σχετικού ν. 4254/2014 (σ.σ.: εντάχθηκε ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος) προβλέπεται η επέκταση, μεταξύ άλλων, και στα αδικήματα της δωροδοκίας, ακόμη και εάν δεν τελέστηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, κάτι που μέχρι τότε αποτελούσε προϋπόθεση. Η χώρα μας, μάλιστα, εναρμονίστηκε με αυτό τον τρόπο στα ευρωπαϊκά δεδομένα, στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς.

Για την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς αποτελεί θέμα τιμής η διαφύλαξη της ανωνυμίας των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, οι οποίοι χρειάστηκε να καταθέτουν βραδινές ώρες, αργίες ακόμη και Σαββατοκύριακα, ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί. Και αυτό γιατί εκφράζουν φόβους για την ίδια τους τη ζωή και ζητούν την απόλυτη προστασία της Δικαιοσύνης. Για τον λόγο αυτό, οι καταθέσεις των επίμαχων μαρτύρων είναι γραμμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αποκαλύπτεται ούτε η ιδιότητά τους αλλά ούτε και τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.
Μαρία Ζαχαροπούλου

Αλλη άποψη από τον Αθανασίου

Εφικτή θεωρεί την άρση του μέτρου της πολιτικής προστασίας ενός μάρτυρα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά, Χαράλαμπος Αθανασίου.
Μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι «για τα πολιτικά πρόσωπα η διαδικασία που ακολουθήθηκε και η σπουδή, σε συνδυασμό με τη δήλωση του κ. Κοντονή ότι με εντολή του πρωθυπουργού πάει στη Βουλή, είναι πράγματα απαράδεκτα για τη διάκριση των εξουσιών» σημείωσε ο κ. Αθανασίου και συνέχισε:

«Η διάταξη αυτή για την προστασία μαρτύρων που πρέπει να καταθέσουν και να έχουν μια ασφάλεια για τη ζωή τους ή τη σωματική τους ακεραιότητα δεν είναι νέα. Εχει καθιερωθεί για πρώτη φορά το 2001» είπε ο κ. Αθανασίου και συμπλήρωσε: «Αν το δικαστήριο πει ότι δεν θα γνωστοποιηθούν τα στοιχεία των μαρτύρων, η κατάθεση των μαρτύρων δεν λαμβάνεται υπ' όψιν, εάν είναι τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία. Αν όμως έχουμε κι άλλους μάρτυρες που μπορεί να αποδειχθεί η ενοχή κάποιου κατηγορουμένου, τότε -αν υπάρχουν κι άλλες καταθέσεις- μπορεί να συνεκτιμηθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα